Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Concurs de creație literară ,,Lucian Blaga - spirit european” la C.N. ,,Avram Iancu” Ştei!

,,Destinul omului este creația!”

Concurs de creație literară ,,Lucian Blaga - spirit european” la C.N. ,,Avram Iancu” Ştei!

Cultura românească a perioadei interbelice aşază la loc de cinste personalitatea marelui gânditor, poet, om de cultură și artist, Lucian Blaga.

Poetul din Lancrăm se remarcă prin diversitatea speciilor și genurilor literare, de la poezie, teatru, eseuri, filosofie, memorialistică, preocupat de problema cunoaşterii şi a culturii si raportând omul la univers. Eugen Lovinescu îl aprecia pe marele poet ca ,,unul dintre cei mai originali creatori de imagini pe care l-a cunoscut literatura română până acum".
Din dorința de a încuraja și promova tinerele talente cu aplecare spre universul poeziei lui Blaga, a fost organizat Concursul de creație  literară ,,Lucian Blaga - spirit european", la CN ,,Avram Iancu" Ştei. De remarcat aportul deosebit al organizatorilor: director, prof. Cristian Andru, director adjunct, prof. Emanuel Coroiu, prof. Alina Niculae (creație  artistică), prof. Flori Crețiu (creație  literară - gimnaziu), prof. Inga Rusu (creație  literară - liceu), prof. Ioana Pordea (creație  literară - liceu), prof. Simona Crișan (creație  multimedia).
Aflat la cea de-a VII-a ediție, concursul a adunat în competiție 150 de lucrări din 20 de județe, București și Republica Moldova. S-au acordat premiile I,II, III și mențiune la toate secțiunile, dar şi 4 premii speciale din partea Inspectoratului Şcolar Județean Bihor şi din partea Clubului Copiilor și Elevilor, Ştei. La secțiunea poezie, concursul s-a desfășurat cu participare directă, iar la celelalte secțiuni, cu participare indirectă, prin poștă, participanții întrecându-se în a-şi dezvălui talentul şi spiritul competitiv prin compuneri, poezii, creații plastice, fotografii, prezentări PowerPoint, desene, eseuri libere, scurtmetraje, eseu filosofic.
Un moment inedit al acestei ediții a fost lansarea de carte a elevului Alexandru Nicolae Lazea, ,,Manuscrise", în strânsă colaborare cu eleva Raluca Popa, cea care a realizat toate desenele din carte, ambii elevi la CN ,,Avram Iancu" Ștei. Cartea cuprinde confesiuni despre micile poeme de început până la poeziile adunate în volumul ,,Manuscrise".
Fie ca setea de cunoaștere, spiritul competitiv și dorința de afirmare să atragă tinerele generații spre astfel de proiecte, astfel încât cele mai frumoase vise să devină realitate.
Profesor Petronela Heredea
 
,,Am scris acest volum de poezii din pură pasiune"
Alexandru Nicolae Lazea este numele meu, elev în clasa a XI-a, profil matematică-informatică, la Colegiu Național ,,Avram Iancu" din Ștei.
Am scris acest volum de poezii din pură pasiune, din dorința de a produce un stimul în sufletul tinerilor cărora le place să scrie. Emoția publicării volumului de debut a fost cu totul specială; sufletul îmi pulsa fericire în tot corpul, un vis îmi devenise realitate în sfârșit... Ce mult am așteptat și acum iată-mă în fața cărții mele, cu un stilou în mână, personalizând fiecare carte cu semnătura mea. Îmi place să cred în visuri, să lupt pentru ele și să muncesc atât de mult până când vor deveni realitate, la fel cum spune și Lorand Soares Szasz: ,,Muncește atât de mult și atât de bine încât, într-o zi, semnătura ta să fie numită autograf". Am visat, am muncit, am crezut în mine, iar acum nu-mi rămâne decât să cred și să visez în continuare pentru a-mi îndeplini și alte aspirații. Pe această cale, doresc să aduc mulțumiri conducerii Colegiului Național ,,Avram Iancu" pentru sprijinul financiar acordat, doamnelor profesor Mihaela Benchiș și Ioana Pordea pentru frumoasele cuvinte care se regăsesc pe coperta cărții și nu în ultimul rând, Ralucăi, cea care a îmbinat liricul cu graficul, realizând niște desene excepționale care se regăsesc atât  în carte, cât și pe coperta acesteia.
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concurs de creație literară ,,Lucian Blaga - spirit european” la C.N. ,,Avram Iancu” Ştei!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 7 august 2020