Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

La Viena, pentru marcarea celor 125 de ani de la Memorandum

În zilele de 25-28 mai

La Viena, pentru marcarea celor 125 de ani de la Memorandum

În zilele de 25-28 mai 2017, o delegaţie numeroasă de peste 85 de reprezentanţi ai unor societăţi culturale româneşti din judeţele Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Alba, a fost prezentă la Viena pentru marcarea celor 125 de ani de la Memorandum.

În fruntea delegației s-au aflat: Vasile Iuga - preşedinte al Societăţii Culturale „Pro Maramureş" Dragoş Vodă, dr.Vasile Lechinţan - secretar general al Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu" din România şi secretar al Despărţământului Cluj al Astrei, col. (r) Gavril Babiciu - preşedinte de onoare al Asociaţiei „Renaşterea Şişeşteană", Ioan Mircea Tentiş - primarul comunei Şişeşti, împreună cu renumitul artist de muzică populară Nicolae Sabău, col. (r) Voicu Şichet - preşedinte al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria" cu filialele judeţene Satu Mare şi Maramureş, ec. Ioan Străjan - preşedinte al Fundaţiei „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea şi Integritatea României" Alba Iulia, Maria I. Cioica - preşedintele Despărţământului Alba Iulia al Astrei.
Așadar, scopul vizitei la Viena a fost marcarea celor 125 de ani de la înaintarea de către o delegaţie de 300 de români în frunte cu dr. Ioan Raţiu din Turda, Gheorghe Pop de Băseşti, dr. Vasile Lucaciu din Şişeşti, dr. Iuliu Coroianu din Cluj, Rubin Patiţia din Alba Iulia, dr. Teodor Mihali din Dej ş.a. a Memorandumului românilor din Transilvania şi Ungaria, 28 mai 1892, cea mai însemnată acţiune politică a românilor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, care a pregătit terenul pentru Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.
În semn de emoţionantă solidaritate cu istoria noastră naţională, cu lupta strămoşilor noştri pentru dreptate, demnitate şi libertate naţională, delegaţia societăţilor cultural-patriotice sus-amintite a plecat pe urmele memorandiştilor în Viena, la Primăria veche (Altrathaus) a Vienei, la Palatul Hofburg - reşedinţa împăratului Franz Joseph şi în alte locuri.
Delegaţia română a fost primită şi de Excelenţa Sa dl. Bogdan Mazuru, ambasadorul României în Republica Austria.
Cu această ocazie la Viena s-au oficiat două parastase în memoria memorandiştilor: la Biserica Ortodoxă „Învierea Domnului şi Sf. Apostol Andrei" din Viena, unde a oficiat, pe lângă pr. dr. Nicolae Dura, parohul Comunităţii române din Viena şi pr. drd. Emanuel Nuţu, preot slujitor la capela Löwelstraße şi biserica din Simmering, şi pr. Isidor Berbecar, care a făcut parte din delegaţia clujeană, şi la Capela Greco-Catolică „Dom von Wiener Neustadt", St. Katharina Kapelle, Domplatz 1, Wiener Neustadt, unde a oficiat pr. Ioan Iulian Hotico, împreună cu un vicar romano-catolic care a înmânat în această zi istorică de 28 mai, preotului greco-catolic actul de legalizare a Parohiei române greco-catolice în această capelă.
Tot aici s-a făcut lansarea a două cărţi dedicate memorandistului Vasile Lucaciu, reeditate de Vasile Iuga, preşedintele Societăţii Culturale „Pro Maramureş" Dragoş Vodă, cărţi ale lui  Tiron Albani, memorandist, apărută în 1936, şi Augustin Iuga, apărută în 1940. La aceste parastase a vorbit despre însemnătatea Memorandului dr. Vasile Lechinţan din delegaţia clujeană.
Un ajutor important a primit delegaţia prezentă la Viena din partea d-lui Ioan Godja, originar din Maramureş, fondatorul şi conducătorul Radio TV „Unirea" şi al Cercului Cultural Româno-Austriac „Unirea" din Wiener Neustadt, cel care a ajutat delegaţia să ajungă şi în celelalte puncte importante ale Vienei pe care şi le-a propus să le viziteze: Institutul Cultural Român din Viena (unde a fost primită de doamna Mihaela Baston-Ciobanu, director adjunct, şi de referent Alexandra Panican), urmele marelui poet naţional Mihai Eminescu în capitala Austriei, palatele Belvedere (de tristă amintire pentru români pentru că aici s-a semnat Dictatul de la Viena din 30 august 1940) şi Schönbrunn, Muzeul de Artă unde se află depozitat Tezaurul de la Sânnicolau Mare, Parcul Praterul Mic unde se află amplasată o poartă maramureşeană, Academia Militară Tereziană din Wiener Neustadt unde a fost instruită şi elita ofiţerimii române din Imperiul Austriac, respectiv Imperiul Austro-Ungar.
Cum toate naţiunile culte îşi exprimă solidaritatea faţă de momentele importante ale istoriei lor, societăţile cultural-patriotice sus-amintite consideră că emoţionanta prezenţă a reprezentanţilor lor la Viena se înscrie, în noile condiţii de libertate deplină în Comunitatea Europeană, într-un exerciţiu de civilizaţie firesc, semn al normalităţii şi omagiu adus înaintaşilor noştri iluştri.
Dr. Vasile Lechinţan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La Viena, pentru marcarea celor 125 de ani de la Memorandum.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 17 septembrie 2021