Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Mici, dar foarte implicați

„Școala altfel”, la „Dimitrie Cantemir”

Mici, dar foarte implicați

„Școala altfel", desfășurată la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir" în perioada 22-26 mai 2017, a constituit pentru elevii clasei pregătitoare B, îndrumați de prof. Pința Mariana, perioada unor experiențe de neuitat.

Chiar din prima zi ne-am întâlnit cu bibliotecara școlii, care ne-a introdus „În lumea cărților". După ce ne-a prezentat modul în care se împrumută cărțile de la bibliotecă, ne-a explicat și cum trebuie utilizate pentru a se păstra într-o stare cât mai bună, astfel încât să le poată folosi cât mai mulți copii.
Apoi am pornit în vizită la Serviciul de Ambulanță Județean Bihor. Cu multă pricepere, domnul doctor Venter Vicențiu ne-a explicat în ce condiții se apelează numărul de urgență al serviciului de ambulanță, ne-a prezentat câteva modalități de acordare a primului ajutor, după care am urmărit un filmuleț în care Mister Bean încerca și el să acorde primul ajutor, dar nu în modul explicat de cadrele medicale, ci în stilul specific... amuzant.
Foarte curioși, ghidați de indicațiile cadrelor medicale, am explorat interiorul unei ambulanțe.
Plini de voie bună, am pornit marți în excursie la Chișcău. Primul popas l-am făcut în pădurea de la Sâmbăta, unde am rămas încântați de frumusețea naturii la sfârșitul primăverii, am învățat cum trebuie să ne comportăm pentru a proteja mediul natural. Dar cel mai mult ne-a fermecat lumea fantastică din piatră, din Peștera Urșilor. Cei mai mulți au vizitat acum pentru prima oară această minune a naturii. Întâlnirea cu Albă ca Zăpada și piticii ei, căsuța lor, Moș Crăciun  cu desaga încărcată de daruri, Racheta lansată  și chiar cu Ursul care încearcă să iasă din peșteră, monumente carstice spectaculoase ne-au uimit nespus.
La Muzeul Fiarelor de la Chișcău am văzut unelte agricole utilizate de străbunicii noștri, obiecte din casele țărănești de mai demult, dar și o sală de clasă, așa cum era ea cu mulți, mulți ani în urmă. Uimiți de atâtea lucruri interesante, nici nu ne-am dat seama cum am ajuns din nou acasă.
Miercuri, am mers la CSEI „Cristal" pentru a-i cunoaște pe copiii de aici și pentru a le face o bucurie. Prin câteva desene, ne-am exprimat sentimentele față de acești copii, dorința de a-i proteja, de a-i avea prieteni.
În cadrul acestei activități, copiii au participat la un teatru experiențial, metodă special dezvoltată pentru persoanele cu deficiențe senzoriale multiple. Povestea „Scufița Roșie" a fost transcrisă în limbajul stimulării polisenzoriale (simț tactil, olfactiv, vizual, gustativ), fiecare copil intrând în contact direct cu stimulii. Actorii principali au fost doamnele profesoare,  Copăcian Aurelia, Boros Gyongyi, Moț Teodora și Merțan Anturia.
Joi, am plecat să cunoaștem lumea necuvântătoarelor. Am poposit pentru o clipă la Biserica Militară, unde se oficia slujba de pomenire pentru eroii neamului cu ocazia Zilei Eroilor. La Zoo am întâlnit multe animale îndrăgite, despre care am învățat și noi la orele de exploararea mediului.
Vineri, i-am primit în vizită pe preșcolarii de la Grădinița Nr.56 - „Curcubeu" - îndrumați de doamnele prof. Prefunga Valeria și Jișa Livia. Pe baza unei povești, am aflat cu toții reguli de comportare în grup, apoi am așezat în copacul magic „cuvinte vrăjite", care ne ajută să ne formăm un limbaj politicos. Pentru că luna mai este luna florilor, s-au spus ghicitori despre flori și am realizat o floare cu nume simbolic - „Floarea prieteniei". Aceasta avea petalele și frunzele sub forma unor inimioare.  Pentru a o face și mai interesantă, i-am dat chip uman. Activitatea s-a desfășurat pe cinci grupe, echipele purtând nume alese chiar de copii: Liliacului, Narciselor, Lalelelor, Trandafirilor și Lăcrimioarelor.
A fost o săptămână frumoasă și specială pentru toți copiii, dornici să învețe prin joc și bucurie, să trăiască fiecare zi ca pe o sărbătoare.
Prof. Pința Mariana

 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 25 august 2019