Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mici, dar foarte implicați

„Școala altfel”, la „Dimitrie Cantemir”

Mici, dar foarte implicați

„Școala altfel", desfășurată la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir" în perioada 22-26 mai 2017, a constituit pentru elevii clasei pregătitoare B, îndrumați de prof. Pința Mariana, perioada unor experiențe de neuitat.

Chiar din prima zi ne-am întâlnit cu bibliotecara școlii, care ne-a introdus „În lumea cărților". După ce ne-a prezentat modul în care se împrumută cărțile de la bibliotecă, ne-a explicat și cum trebuie utilizate pentru a se păstra într-o stare cât mai bună, astfel încât să le poată folosi cât mai mulți copii.
Apoi am pornit în vizită la Serviciul de Ambulanță Județean Bihor. Cu multă pricepere, domnul doctor Venter Vicențiu ne-a explicat în ce condiții se apelează numărul de urgență al serviciului de ambulanță, ne-a prezentat câteva modalități de acordare a primului ajutor, după care am urmărit un filmuleț în care Mister Bean încerca și el să acorde primul ajutor, dar nu în modul explicat de cadrele medicale, ci în stilul specific... amuzant.
Foarte curioși, ghidați de indicațiile cadrelor medicale, am explorat interiorul unei ambulanțe.
Plini de voie bună, am pornit marți în excursie la Chișcău. Primul popas l-am făcut în pădurea de la Sâmbăta, unde am rămas încântați de frumusețea naturii la sfârșitul primăverii, am învățat cum trebuie să ne comportăm pentru a proteja mediul natural. Dar cel mai mult ne-a fermecat lumea fantastică din piatră, din Peștera Urșilor. Cei mai mulți au vizitat acum pentru prima oară această minune a naturii. Întâlnirea cu Albă ca Zăpada și piticii ei, căsuța lor, Moș Crăciun  cu desaga încărcată de daruri, Racheta lansată  și chiar cu Ursul care încearcă să iasă din peșteră, monumente carstice spectaculoase ne-au uimit nespus.
La Muzeul Fiarelor de la Chișcău am văzut unelte agricole utilizate de străbunicii noștri, obiecte din casele țărănești de mai demult, dar și o sală de clasă, așa cum era ea cu mulți, mulți ani în urmă. Uimiți de atâtea lucruri interesante, nici nu ne-am dat seama cum am ajuns din nou acasă.
Miercuri, am mers la CSEI „Cristal" pentru a-i cunoaște pe copiii de aici și pentru a le face o bucurie. Prin câteva desene, ne-am exprimat sentimentele față de acești copii, dorința de a-i proteja, de a-i avea prieteni.
În cadrul acestei activități, copiii au participat la un teatru experiențial, metodă special dezvoltată pentru persoanele cu deficiențe senzoriale multiple. Povestea „Scufița Roșie" a fost transcrisă în limbajul stimulării polisenzoriale (simț tactil, olfactiv, vizual, gustativ), fiecare copil intrând în contact direct cu stimulii. Actorii principali au fost doamnele profesoare,  Copăcian Aurelia, Boros Gyongyi, Moț Teodora și Merțan Anturia.
Joi, am plecat să cunoaștem lumea necuvântătoarelor. Am poposit pentru o clipă la Biserica Militară, unde se oficia slujba de pomenire pentru eroii neamului cu ocazia Zilei Eroilor. La Zoo am întâlnit multe animale îndrăgite, despre care am învățat și noi la orele de exploararea mediului.
Vineri, i-am primit în vizită pe preșcolarii de la Grădinița Nr.56 - „Curcubeu" - îndrumați de doamnele prof. Prefunga Valeria și Jișa Livia. Pe baza unei povești, am aflat cu toții reguli de comportare în grup, apoi am așezat în copacul magic „cuvinte vrăjite", care ne ajută să ne formăm un limbaj politicos. Pentru că luna mai este luna florilor, s-au spus ghicitori despre flori și am realizat o floare cu nume simbolic - „Floarea prieteniei". Aceasta avea petalele și frunzele sub forma unor inimioare.  Pentru a o face și mai interesantă, i-am dat chip uman. Activitatea s-a desfășurat pe cinci grupe, echipele purtând nume alese chiar de copii: Liliacului, Narciselor, Lalelelor, Trandafirilor și Lăcrimioarelor.
A fost o săptămână frumoasă și specială pentru toți copiii, dornici să învețe prin joc și bucurie, să trăiască fiecare zi ca pe o sărbătoare.
Prof. Pința Mariana

 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:32:54 Ora de vară a Europei de Est