Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Festivalul ,,Tradiție, moștenire și simțire românească”

Joi, la Era Park,

Festivalul ,,Tradiție, moștenire și simțire românească”

Sunt greu bătrânii de pornit, dar și mai greu sunt de oprit, când au luat-o la vale, vorba aceea. La interval de câteva zile, am participat la două manifestări de amploare și de largă respirație sufletească, avându-i în centrul atenției pe copiii și cadrele didactice de la Grădinița Nr. 28 - ,,Nufărul" din Oradea.

În 30 mai, a fost Ziua grădiniței (la 40 de ani!), iar joi, 8 iunie 2017, i-au antrenat și pe alții în cadrul Festivalului ,,Tradiție, moștenire și simțire românească", pe scena de la Era Park. ,,Tradițiile populare românești constituie una dintre valorile inegalabile și incontestabile ale națiunii noastre și nu trebuie să lăsăm timpul și evenimentele lumii moderne să ne facă să le uităm, susține doamna director, prof. Cornelia Româneac, responsabilul de proiect. Folclorul este pentru poporul român depozitarul   a tot ceea ce înseamnă tradiție, obicei și artă, izvorâte din rădăcinile istoriei, cu specificul acestor meleaguri".
În fața juriului, alcătuit din inspectorul școlar de specialitate, doamna prof. Nicoleta Oana Fărăianu, doamna prof. Antonela Ferche Buțiu, profesor de canto popular la Școala de Arte ,,Francisc Hubic" și prof. Nicoleta  Nicoruț, coordonator de proiect, s-au prezentat  ansambluri și soliști de la grădinița organizatoare și coordonatoare, dar și de la Grădinița Nr. 42, Grădinița Nr. 47, Grădinița Nr. 20 și Grădinița Nr. 27, de la Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu", de la Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" și de la Grădinița Nr. 1 din Marghita.
Manifestarea a fost susținută de Primăria Municipiului Oradea și de Asociația de părinți a Grădiniței Nr. 28 ,,Flori de nufăr".
Festivalul a fost prezentat în derularea sa, punct cu punct, de prof. Crina Cheregi. Au deschis festivalul copiii din grupa mijlocie (îndrumați de educatoarele Ambro Maria și Horga Camelia), cu Rugăciune pentru poporul meu; au urmat, în ordine: grupul vocal al grupei mari (prof. Crina Cheregi - Florica Nemeș; dansatorii grupei  mijlocii (prof. de dans Adriana Heteș, prof. îndrumători  Elena Indrie - Sanda Igna); de la Grădinița Nr. 42, au urcat pe scenă, la microfon, doi soliști, Ungur Andrei și Gloria Trifu (coordonați de doamna director adjunct Delia Coste); ei au fost secondați de un coleg de-al lor de grădiniță, Paul Simedre; Cei de la Grădinița Nr. 28 - ,,Nufărul", au revenit pe scenă cu un obicei de primăvară, intitulat ,,Lioara". Au cules flori copiii din grupa mare (îndrumați de prof. Ana Popa și Ramona Mihalcea); au pus apoi de o șezătoare copiii din grupa mijlocie (coordonați de prof. Marioara Țig și Nagy Ioana); de la Grădinița Nr. 47 - ,,Amicii", au urcat pe scenă cu un dans din Bihor dansatorii coordonați de prof. Viorica Bițiș; reprezentanții Grădiniței Nr. 20 au fost dansatorii grupei mari, îndrumați de prof. Crina Lucuș și Carmen Șchiop; de la Grădinița Nr. 27 - ,,Voinicel", au dansat oșenii coordonați de prof. Aurelia Bodea și Geta Druță; cum dansează niște profesioniști în clasa I, de la ,,Onisifor Ghibu", ne-au demonstrat elevii domnului prof. Iosif Româneac, instructor Adrian Balog. Nu s-au lăsat cu nimic mai prejos nici membrii grupului vocal și dansatorii Școlii Gimnaziale ,,Dimitrie Cantemir" și ei tot în clasa I, sub coordonarea unui maestru într-ale tradițiilor, obiceiurilor, dansului și folclorului, doamna profesor Doina Lung. O româncuță foc și pară, din Marghita, Sara Roman, în vârstă de 5 anișori, de la Grădinița Nr. 1 din Marghita, sub coordonarea doamnei prof. Camelia Bențe, a fost cireașa de pe tort a festivalului. Toată numai zâmbet și energie... pozitivă!
Festivalul s-a încheiat cu marile vedete ale Grădinței Nr. 28, formația de dansuri populare a grupei mari, viitori școlari, ai Nicoletei Nicoruț, prof. de dans popular Adrian Balog.
Ovi Dan
 Premiile festivalului
 Învăţământ primar
Secţiunea I -  interpretare
Premiul I  şi cupă - grup vocal         Școala ,,Dimitrie Cantemir", Oradea, coordonat de Doina Lung
Secţiunea II - obiceiuri
Premiul I - grup artistic - Școala ,,Dimitrie Cantemir", Oradea, coordonat de Doina Lung
Secţiunea III - dans popular
Premiul  I şi cupă - grup Lic. Teoretic ,,Onisifor Ghibu", Oradea, coord. Iosif Româneac şi Adrian Balog
Premiul I - grup de dans  - Școala ,,Dimitrie Cantemir", Oradea, coordonat de Doina Lung
 Învăţământ preşcolar
Secţiunea I - interpretare
Premiul I şi cupă - Roman Sara, Grădinița Nr. 1 Marghita, coord. Benţe Camelia
Premiul II - Simedre Paul, Grădinița Nr. 42, Oradea, coord. Delia Coste
Premiul I - grup vocal Grădinița Nr. 28, coord. Crina Cheregi şi Florica Nemeş
Premiul II - grup vocal Grădinița Nr. 28, coord. Maria Ambro şi Camelia Horga
Secţiunea II - obiceiuri
Premiul I şi cupă - grup artistic Grădinița Nr. 28, coord. Ana Popa şi Ramona Mihalcea
Premiul I - grup artistic, coord. Marioara Ţig şi Ioana Nagy
Secţiunea  III - dans popular  
Premiul I şi cupă - grup de dans Grădinița Nr. 28, coord. Nicoruţ Nicoleta, instructor Adrian Balog
Premiul I - grup de dans Grădinița Nr. 27, coord. Aurelia Bodea şi Georgeta Druţă
Premiul II ( pentru autenticitate) - grup de dans Grădinița Nr. 47, coord. Biţiş Victoria
Premiul II - grup artistic Grădinița Nr. 20, coord. Lucuş Crina și Şchiopu Carmen
Premiul special al juriului - grup dans etno, Grădinița Nr. 28, coord. Elena Indrie şi Sanda Igna
Premiul special pentru cel mai bun recitator - Ungur Andrei şi Trifu Gloria, Grădinița Nr. 42, coord. Delia Coste.
Pentru mai multe poze (87 de poze), accesați Galeria foto: Festivalul ,,Tradiție, moștenire și simțire românească”. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 8 aprilie 2020