Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Premierea câștigătorilor și expoziție cu diferite ediții ale Sfintei Scripturi

Vineri, la Protopopiatul Ortodox din Oradea, a avut loc

Premierea câștigătorilor și expoziție cu diferite ediții ale Sfintei Scripturi

La sala festivă a Protopopiatului Ortodox din Oradea, a avut loc, vineri (14 noiembrie 2008), premierea câștigătorilor concursului de creație literară și religioasă, organizat de Inspectoratul Școlar al județului Bihor și Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei pentru marcarea “Anului jubiliar al Sfintei Scripturi și al Sfintei Liturghii”.

Concursul s-a adresat tuturor elevilor care frecventează orele de religie, indiferent de cult, fiind astfel structurat pe cele trei cicluri de învățământ. Elevii din ciclul primar au avut de elaborat compuneri libere pornind de la una din cele două temele ale concursului (Sfânta Scriptură sau Sfânta Liturghie), iar cei din ciclul gimnazial și liceal, câte un eseu, pornind de la una din cele două teme sau chiar abordându-le împreună.
Pe adresa Inspectoratului Școlar au fost trimise 124 de lucrări, din întreg județul (de la Beiuș la Gepiu, de la Bicaciu, Salonta și Tileagd la Marghita…). 27 au fost premiate cu diplome și cărți cu tematică religioasă asigurate de Preasfințitul Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei, iar ceilalți participanți au fost răsplătiți cu diplome de participare. Cele mai multe premii au fost obținute de elevi de la Școala cu clasele I-VIII “Dacia” și Liceul Teologic Baptist “Emanuel”, după cum aveam să aflăm de la Florin Negruțiu, inspector școlar de specialitate.
Permanentizarea concursului și publicarea celor mai reușite lucrări
Datorită audienței repurtate la această primă ediție și a calității lucrărilor, organizatorii, în frunte cu Preasfințitul părinte episcop, Sofronie Drincec,  au decis permanentizarea competiției, precum  și publicarea celor mai reușite lucrări în revista “Legea românească”, iar mai târziu chiar și într-un volum special, dedicat acestui concurs.
Marcarea “Anului jubiliar al Sfintei Scripturi și al Sfintei Liturghii” prin evocarea unor momente importante din istoria culturală și religioasă (500 de ani de la tipărirea, în limba slavonă, a Liturghierului lui Macarie – în 1508, 360 de ani de la tipărirea Noului Testament de la Bălgrad – 1648 și 320 de ani de la tipărirea Bibliei de la București – 1688, prima traducere integrală a textului biblic în limba română) este o inițiativă a Preafericitului părinte patriarh Daniel, iar concursul s-a desfășurat și la nivel național, fiind acordate 800 de premii, după cum aveam să aflăm de la Radu Rus, consilier cu probleme de învățământ și tineret al Episcopiei Ortodoxe Române din Oradea, organizator al competiției la nivel județean, alături de Florin Negruțiu, inspector școlar de specialitate.
La evenimentul de vineri, conducerea bibliotecii Episcopiei a amenajat o expoziție cu diferite ediții ale Sfintei Scripturi, între care și un exemplar foarte vechi al Bibliei (în limba latină), aparținând muzeului Episcopiei, fiind lansată elevilor și dascălilor provocarea de a vizita oricând biblioteca și muzeul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Premierea câștigătorilor și expoziție cu diferite ediții ale Sfintei Scripturi.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 27 iunie 2019