Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

,,Steagul e, totodată, trecutul, prezentul și viitorul țării”

,,Steagul este simbolul devotamentului, credinței, ordinei și-al disciplinei ce reprezintă oastea”

,,Steagul e, totodată, trecutul, prezentul și viitorul țării”

Luni, 26 iunie 2017, la Oradea, a fost sărbătorită Ziua Drapelului Național printr-un ceremonial militar religios care a început la Biserica cu Lună, unde a fost sfințit drapelul României, în prezența preasfințitului părinte episcop Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei.

De la Catedrala cu Lună, în alai, participanții s-au deplasat pe platoul din fața Primăriei Municipiului Oradea unde drapelul și alaiul au fost primiți de militarii care au prezentat onorul și salutul drapelului. La ceremonia ce a urmat au rostit alocuțiuni: subprefectul Ion Iulius Dolorean și conferențiar universitar dr. Alina Stoica, din cadrul Departamentului de Relații Internaționale și Studii Europene din Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării.
,,Dragi români, vă îndemn să vă bucurați!"
Subprefectul Ion Iulius Dolorean a dat citire mesajului adresat de ministrul Afacerilor Interne, doamna Carmen Daniela Dan care ne-a îndemnat să ne bucurăm în această zi sfântă pentru țară...
,,Dragi români, vă îndemn să vă bucurați de această zi, să arborați drapelul național acasă, la (locul de) muncă și oriunde acest lucru este posibil și veți vedea că emoția pe care o veți simți va fi aceeași".
La 169 de ani de la adoptarea steagului național...
Doamna conf. univ. dr. Alina Stoica a făcut o prezentarea exhaustivă a istoriei drapelului la 169 de ani de la adoptarea steagului național și 19 ani de la prima sărbătoare a drapelului național, proclamată prin Legea 96 din 20 mai 1998.
Am reținut din toată istoria trăită și cu emoție prezentată două citate, inserate în titlu și supratitlu. ,,În 22 iunie 1861, Alexandru Ioan Cuza decreta tricolorul ca fiind drapelul civil oficial al Principatelor Unite. Au rămas celebre cuvintele sale de atunci (a precizat doamna conf. univ. dr. Alina Stoica): ,,Steagul este simbolul devotamentului, credinței, ordinei și-al disciplinei ce reprezintă oastea". Și tot el (Cuza) a spus: ,,Steagul e, totodată, trecutul, prezentul și viitorul țării"...
În cadrul ceremonialului, a fost adus
drapelul național sfințit şi legat la catargul de arborare, unde a fost binecuvântat de preotul militar Mircea Ioniță, iar reprezentanți ai instituțiilor de stat (Instituţia Prefectului Judeţului Bihor, Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Episcopia Ortodoxă a Oradiei și Garnizoana Oradea) au sărutat drapelul, care apoi a fost înălțat pe catarg în acordurile Imnului național.
Nelipsită de la asemenea manifestări a fost și ieri distinsa doamnă educatoare Angelica Șandor, emblemă a Grădiniței Nr. 23, simbol de credință și dragoste de neam și țară.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Steagul e, totodată, trecutul, prezentul și viitorul țării”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 21 februarie 2020