Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Ceaușescu, vânătorul cel vânat

,,Vedeți? V-am făcut planul la carne!”

Ceaușescu, vânătorul cel vânat

,,Vedeți? V-am făcut planul la carne!" glumea Nicolae Ceaușescu la una dintre celebrele sale partide de vânătoare.

O plăcere sadică, pentru care dictatorul făcuse o adevărată pasiune, iar cei din jurul lui se grăbeau  să o satisfacă. Vânătorile prezidențiale erau bine regizate dinainte. Ceaușescu avea păduri rezervate lui în exclusivitate, iar România era pentru el un imens teren de vânătoare.
De regula, Nicolae Ceaușescu era însoțit la vânătoare de un aghiotant care îi purta armele, printre ele, dictatorul deținând și trei carabine duble expres, marca Holland &Holland.
Licitația Artmark din seara de 11 iulie prezintă Pușca de vânătoare Holland & Holland (preț de pornire 12.000 de euro) fabricată în 1933 la comanda șefului Legației Regale a României la Tirana, pentru Regele Carol II, decorată cu aur, confiscată și modificată apoi pentru Nicolae Ceaușescu. 
Pușca, având seria 505, este o armă de vânătoare funcțională, ce a fost comandată cu talpă din os, lunetă Zeiss și ornamente ovale, din aur, cu cifra Regelui și coroana regală. În prezent, pușca are elementele decorative metalice înlocuite cu unele din aur de 18K, cele două platini având inscripția ,,Holland & Holland", iar în partea inferioară a patului având un element metalic inscripționat cu semnătura ,,N. Ceaușescu".  Greutatea totală a pieselor din aur depășește 200 gr.
Într-o Românie cu un potenţialul cinegetic foarte mare, Ceaușescu a obținut 398 de medalii, precum și o captură impresionantă: un mistreț de peste 300 de kg. Doar alte două trofee l-au depăşit pe cel al dictatorului: unul din Bulgaria, celălalt din fosta URSS.
Ultima partidă de vânătoare a dictatorului a avut loc în 10 decembrie 1989, cu 15 zile înainte de a fi pus el însuși în ipostaza de ,,vânat".
Veronica Leca

Trimite email

duminic, 18 august 2019