Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Învățământul profesional dual a fost ,,importat” din Germania

În Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncuși” din Oradea

Învățământul profesional dual a fost ,,importat” din Germania

În articolul publicat în13 iulie 2017, intitulat ,,De la stagiul de practică la firma ,,Audi" (din Germania) la învățământul profesional dual", remarcam faptul că Blocul Național Sindical, Filiala Bihor, prin președintele său, dl Nicolae Morgovan, coordonator sindical regional pentru regiunea de nord-vest, chiar sprijină învățământul bihorean.

Participând recent la întâlnirea delegației Confederației DGB Nordwurttemberg din Landul Baden-Württemberg din Germania cu conducerea și echipa de proiect de la Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncuși" din Oradea, am aflat cum au ajuns brâncușienii orădeni să facă practică la renumita firmă de autoturisme ,,Audi" (din Germania) și cum au ,,importat" orădenii învățământul profesional dual, tot din Germania (de la Școala Tehnică ,,Christian Schmidt" din Neckarsulm).
Cu ani în urmă, ajungând delegația germană condusă de președintele Bernhard Loffler (președintele Confederației DGB Nordwurttemberg din Landul Baden-Württemberg) la Primăria Oradea, domnul primar, ing. Ilie Bolojan, s-a arătat interesat de sistemul de învățământ german în privința învățământului profesional dual, văzând în acesta o soluție salvatoare pentru pregătirea forței de muncă necesare agenților economici din Parcurile Industriale ale Oradiei. Astfel că la sfârșitul lunii noiembrie 2015, o delegație a Primăriei Oradea a plecat în Germania pentru a descifra tainele învățământului profesional dual la Școala Tehnică ,,Christian Schmidt" din Neckarsulm și la firma ,,Audi", parteneri de proiect ai brâncușienii orădeni, care în 19 mai - 8 iunie 2014, au efectuat un stagiu de practică la firma ,,Audi". Din delegație au făcut parte reprezentanți ai Primăriei Oradea (Liana Boangiu și Florina Fofiu, de la Agenția de Dezvoltare Locală Oradea),  reprezentanți ai Parcurilor Industriale orădene (d-na Carmen Popa, de la fosta companie Emerson, devenită Nidec și Ana Blaga, de la Celestica), prof. ing. Nicolae Moț (de la Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncuși" și președinte al Federației Sindicatelor din Educație ,,Spiru Haret", Filiala Bihor, prieten vechi al partenerilor germani), prof. Daniela Vâlceanu, actualmente director al Colegiului Tehnic ,,Traian Vuia", Greta Postole și ing.Petre Popa, de la același colegiu (,,Traian Vuia").
,,Firma recrutează elevii, cu care încheie apoi contract de practică și îi îndrumă spre Școala Tehnică ,,Christian Schmidt" care îi școlarizează și îi pregătește pentru firma ,,Audi", a precizat dl prof. ing. Nicolae Moț. Și noi, cei de la ,,Brâncuși", avem din anul acesta învățământ dual: instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze. Firma le asigură transportul și o masă caldă la ei, în fiecare zi de practică, puls 200 de lei lunar, pe lângă cei 200 pe care îi primesc de la stat. Deocamdată, la noi nu este mare diferență între învățământul profesional și cel dual. La învățământul dual, firma le asigură și casă și masă (plus transportul). Important este că după cei trei ani, ei lucrează și câștigă, dar pot să-și continue studiile la seral; încă doi ani și jumătate: clasa a XI-a, semestrul al II-lea, a XII-a și a XIII-a, iar la final obțin diploma de tehnician. Pentru că după cei trei ani este doar instalator".
Referitor la practica în cadrul firmei, interlocutorul nostru a rămas plăcut surprins de modelul german. ,,La firma ,,Audi", de exemplu, elevii desfășoară practica nu în hala de producție, ci în Centrul de calificare, care seamănă perfect cu hala de producție, având în dotare aceleași mașini, același scule; nici nu știi că nu te afli în hala principală. Dimineața, fiecare elev își ia în primire atelierul unde are: dosarul cu sarcinile de lucru în cele șase ore, calculatorul, mașina, sculele și acționează singur, potrivit indicațiilor și normelor din dosarul de practică. Maistrul îl supraveghează, iar dacă e cazul îl ajută acolo unde nu se descurcă, dar fiecare lucrează independent, cu dosarul în față. La două ore, au o pauză de o jumătate de oră", a mai adăugat dl prof. ing. Nicolae Moț.
În concluzie, în Germania, firma recrutează elevii, cu care încheie apoi contract de practică, elevii dorind să devină strungari, instalatori, electricieni, sudori..., fiind și bine plătiți. Și în Germania se găsesc puțini doritori să lucreze în construcții, dar pentru a-i atrage, totuși, firmele oferă elevilor din învățământul dual, nu 200 de lei pe lună ca la noi, ci 900 de euro pe lună și chiar mai mult, după cum am aflat joi, 6 iulie, de la membrii delegației germane, la întâlnirea de la Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncuși".
Ovidiu Dan

Oferta educațională 2018 a C.T. ,,C-tin Brâncuși" Oradea
Profitând de situație, domnul director Gabriel Mic ne-a prezentat oferta educațională a Colegiului pentru a o face cunoscută elevilor și părinților.
La clasa a IX-a liceu, curs de zi: o clasă cu 28 de locuri în domeniul construcții, instalații și lucrări publice, calificare profesională: tehnician desenator pentru construcții și instalații; o clasă cu 28 de locuri în domeniul producție media: tehnician operator procesare text imagine.
La clasa a IX-a, Școală profesională, curs de zi (3 ani): 56 de locuri în domeniul construcții, instalații și lucrări publice, calificarea profesională: zidar-pietrar-tencuitor (14 locuri); instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze (14 locuri - la învățământul dual); dulgher-tâmplar-parchetar (14 locuri); fierar betonist-montator prefabricate (14 locuri);  14 locuri în domeniul mecanică: confecționer tâmplărie din aluminiu și mase plastice; 14 locuri în domeniul electromecanică: electromecanic material rulant.
Firmele partenere în cadrul învățământului dual sunt: S.C. Moncri Sistem SRL, S.C. Proiect Install Gaz SRL, S.C. Nymphea Matcom SRL.
Companiile partenere sunt: Constructorul Sălard, Simbac Contrucții, Selina Grup, Holcim, S.C. Elcont Impex SRL, S.C. Constilar-Ro SRL, S.C. Deni-Flor Service SRL, S.C. Bimas Termoinstal SRL-D, S.C. Doctor Kumy Instal SRL, S.C. Trend Instal SRL, S.C. Global Serv. SRL, Optimedia, Treira și OTL.
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Învățământul profesional dual a fost ,,importat” din Germania.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 11 august 2020