Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

,,Am dobândit în ceruri o Maică Sfântă”

Prin Adormirea Maicii Domnului,

,,Am dobândit în ceruri o Maică Sfântă”

Adormirea Maicii Domnului (sărbătorită la 15 august) sau Sfânta Marie Mare este o sărbătoare care ne umple inimile de nădejde și de dragoste față de mama noastră, a creștinilor, vorba părintelui vicar Vasile Bota.

Tot părintele vicar avea să ne spună marți, 15 august 2017, la încheierea Sfântei Liturghii oficiate la Biserica Sf. Apostol Andrei, în cuvântul de învățătură, că prin Adormirea Maicii Domnului, am dobândit în ceruri o Maică Sfântă, care se roagă pentru noi. ,,Prin Adormirea Maicii Domnului, noi am dobândit o Mamă în ceruri, care se roagă de-a pururi pentru noi. Cel mai mare teolog al bisericii noastre, părintele Stăniloaie sublinia acest lucru: ,,Prin mutarea Maicii Domnului de pe pământ  în ceruri, am dobândit în cer o inimă de mamă, care ne cuprinde pe toți cu dragostea ei". Maica Domnului este Poarta Cerului, dacă ne referim la cele două paremii din Vechiul Testament care s-au citit luni seara (în Ajunul sărbătorii, în 14 august) la slujba Privegherii, la slujba Vecerniei, săvârșite împreună cu Litia; una din Cartea Facerii, Cap. 28, iar cealaltă prorocire de la proorocul Iezechiel, Cap. 44.
,,Să-i aducem și noi slavă Maicii noastre, mai spunea părintele vicar Vasile Bota, prin intermediul unor cântări precum: ,,Mai mărită ești decât Soarele/ Pentru noi păcătoșii, Maică, roagă-te!" (sau) ,,Am venit, Măicuță, să te mai vedem/ Să spunem necazul care-l mai avem" (sau) ,,Maica Cerului, nădejdea poporului/ Sfântă Marie, pentru noi, roagă-te!"
Am mai reținut din cuvântul de învățătură că ,,Maica Domnului este pildă nu prin vorbă, ci prin tăcere, prin ascultare, prin iubire față de Dumnezeu. Și prin jertfirea întregii ei vieți pentru mântuirea neamului omenesc".
De fapt, Troparul sărbătorii cuprinde, după cum avea să sublinieze părintele vicar, taina Maicii Domnului și taina sărbătorii: ,,Întru Naștere, Fecioria-ai păzit, întru Adormire, lumea nu ai părăsit de Dumnezeu Născătoare. Mutatu-te-ai la Viață, fiind Maica Vieții, iar prin rugăciunile tale, izbăvește din moarte sufletele noastre".
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Am dobândit în ceruri o Maică Sfântă”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 22 ianuarie 2020