Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

,,Am dobândit în ceruri o Maică Sfântă”

Prin Adormirea Maicii Domnului,

,,Am dobândit în ceruri o Maică Sfântă”

Adormirea Maicii Domnului (sărbătorită la 15 august) sau Sfânta Marie Mare este o sărbătoare care ne umple inimile de nădejde și de dragoste față de mama noastră, a creștinilor, vorba părintelui vicar Vasile Bota.

Tot părintele vicar avea să ne spună marți, 15 august 2017, la încheierea Sfântei Liturghii oficiate la Biserica Sf. Apostol Andrei, în cuvântul de învățătură, că prin Adormirea Maicii Domnului, am dobândit în ceruri o Maică Sfântă, care se roagă pentru noi. ,,Prin Adormirea Maicii Domnului, noi am dobândit o Mamă în ceruri, care se roagă de-a pururi pentru noi. Cel mai mare teolog al bisericii noastre, părintele Stăniloaie sublinia acest lucru: ,,Prin mutarea Maicii Domnului de pe pământ  în ceruri, am dobândit în cer o inimă de mamă, care ne cuprinde pe toți cu dragostea ei". Maica Domnului este Poarta Cerului, dacă ne referim la cele două paremii din Vechiul Testament care s-au citit luni seara (în Ajunul sărbătorii, în 14 august) la slujba Privegherii, la slujba Vecerniei, săvârșite împreună cu Litia; una din Cartea Facerii, Cap. 28, iar cealaltă prorocire de la proorocul Iezechiel, Cap. 44.
,,Să-i aducem și noi slavă Maicii noastre, mai spunea părintele vicar Vasile Bota, prin intermediul unor cântări precum: ,,Mai mărită ești decât Soarele/ Pentru noi păcătoșii, Maică, roagă-te!" (sau) ,,Am venit, Măicuță, să te mai vedem/ Să spunem necazul care-l mai avem" (sau) ,,Maica Cerului, nădejdea poporului/ Sfântă Marie, pentru noi, roagă-te!"
Am mai reținut din cuvântul de învățătură că ,,Maica Domnului este pildă nu prin vorbă, ci prin tăcere, prin ascultare, prin iubire față de Dumnezeu. Și prin jertfirea întregii ei vieți pentru mântuirea neamului omenesc".
De fapt, Troparul sărbătorii cuprinde, după cum avea să sublinieze părintele vicar, taina Maicii Domnului și taina sărbătorii: ,,Întru Naștere, Fecioria-ai păzit, întru Adormire, lumea nu ai părăsit de Dumnezeu Născătoare. Mutatu-te-ai la Viață, fiind Maica Vieții, iar prin rugăciunile tale, izbăvește din moarte sufletele noastre".
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Am dobândit în ceruri o Maică Sfântă”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 11 mai 2021