Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 ianuarie 2021
1.*Cum se va face testarea pentru depistarea cazurilor de Covid-19 în școli
.....
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a oferit o serie de explicaţii pentru ProTV, privind procedura de testare în şcoli, scrie G4Media.ro.
Autoritățile iau în calcul deschiderea școlilor în 8 februarie și au anunțat o serie de măsuri, astfel ca revenirea copiilor în bănci să nu devină un risc pentru sănătatea lor. Dacă un elev dintr-o clasă este depistat pozitiv, atunci toți colegii săi vor fi testați, a anunțat ministrul Sănătății. Iar dascălii și personalul din școli sunt incluși în etapa a doua a campaniei de vaccinare anti Covid-19.

2.* Concursul pentru inspectori școlari generali și generali adjuncți va avea loc în primăvara aceasta, anunță ministrul Educației, iar cel pentru directori de școli, în vară. „Varianta de concurs din Legea lui Daniel Funeriu era mult mai bună decât ce avem astăzi”.

3.* Toate școlile trebuie să-și creeze conturi pe platforma de vaccinare, ca să-i înscrie și programeze pe profesori și pe ceilalți angajați, potrivit unei adrese către unitățile de învățământ și inspectoratele școlare, semnată de ministrul Educației, obținută de Edupedu.ro
„Fiecare unitate de învățământ va desemna o persoană responsabilă cu înregistrarea unității de învățământ preuniversitar pe platforma alocată campaniei de vaccinare, centralizarea datelor de identitate și programarea la vaccinare a personalului angajat în respectiva unitate. Informațiile cu privire la acțiunea de vaccinare pot fi trebuie să fie accesate pe linkul https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/”, se arată în documentul citat.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 decembrie
1.* Școlile trebuie să identifice și să raporteze numărul elevilor în situații de risc cu privire la încheierea mediilor pe semestrul I. Cîmpeanu: Vom stabili un plan de intervenție personalizată pentru evitarea abandonului școlar
.....
Ministerul Educației va dispune către toate unitățile de învățământ, prin intermediul inspectoratelor școlare, identificarea și raportarea până la 11 ianuarie 2021, a numărului elevilor aflați în situație de risc cu privire la încheierea mediilor pe semestrul I, se arată într-un comunicat de presă semnat personal de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Astfel, se va stabili un plan de intervenție personalizată pentru evitarea abandonului școlar cauzat de dificultățile derulării procesului de învățământ în sistem online, a comunicat ministrul.

2.* Sondaj Salvați Copiii: 63% dintre copii, părinți și profesori își doresc să revină la școală în ianuarie 2021, în condițiile în care 47% dintre elevi nu dețin toate resursele ca să învețe on-line
…..
Organizația Salvați Copiii România solicită deschiderea școlilor în luna ianuarie 2021, printr-un apel publicat pe pagina de Facebook. 63% dintre copii, părinți și profesori își doresc să revină la școală…

3.* Școlile trebuie să regândească curriculum-ul pentru a-i ajuta pe elevi să ajungă cu materia la zi, pandemia a limitat progresul școlar al acestora – raport O.F.S.T.E.D.
…..
Izolarea repetată din cauza pandemiei de coronavirus a limitat progresul elevului, impactul primei stări de urgență se resimte și acum, iar școlile trebuie să regândească curriculum-ul pentru a-i ajuta pe elevi să ajungă cu materia la zi, se arată într-un raport al inspectoratului școlar britanic O.F.S.T.E.D. (The Office for Standards in Education, Children’s Services and Skills).

Sonata a III-a pentru pian şi vioară, în cadrul Festivalului Internaţional ,,George Enescu”

Vineri, 8 sept., la ora 19.00, la Filarmonica de Stat ,,Enescu-Bartók” din Oradea

Sonata a III-a pentru pian şi vioară, în cadrul Festivalului Internaţional ,,George Enescu”

Vă aşteptăm vineri, 8 septembrie 2017, la ora 19.00, la Filarmonica de Stat ,,Enescu-Bartók" din Oradea, pentru a trăi emoţia reîntâlnirii cu muzica lui George Enescu.

Spectacolul este un omagiu adus marelui compozitor şi este oferit orădenilor de către Consiliul Judeţean Bihor, Muzeul Naţional ,,George Enescu" din București şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor. Înainte de spectacol vă invităm să vizionaţi o expoziţie de fotografii pe holurile Filarmonicii.
Un număr de circa 70 de orădeni inimoşi, dar şi curajoşi, au înfruntat gerul serii de 23 ianuarie 2017 şi au venit la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai" din Oradea pentru a urmări un spectacol mai puţin convenţional - ,,Oedipe pe înţelesul tuturor", al cărui concept îi aparţine baritonului Ştefan Ignat, solist al Operei Naţionale din Bucureşti. Şansa de a putea oferi orădenilor posibilitatea de a decripta complexa operă enesciană nu a fost ratată de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor şi de către Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai" din Oradea, care s-au asociat într-un parteneriat benefic. Să ne amintim că baritonul Ştefan Ignat se înscrie în galeria selectă şi extrem de restrânsă a soliştilor de operă care abordează rolul Oedipe, considerat de o complexitate deosebită. Conceptul propus este cel de concert-conferinţă în care se alternează ariile cele mai reprezentative ale operei „Oedipe" cu naraţiunea, cu iniţierea în universul mitic al străvechii Elade, cu trimitere desigur la tragedia lui Oedipe. Acest concept nu alterează cu nimic sensul iniţial conferit de compozitor şi nici percepţia interpretării la superlativ a baritonului care, în seara de ianuarie la care ne referim, a fost secondat cu brio de soprana Renata Vari. Pianista Liana Mareş a făcut din nou dovada măiestriei deosebite, acompaniind cu o virtuozitate remarcabilă.
Publicul orădean a fost plăcut surprins şi încă din acea seară s-a născut ideea de a putea oferi acest spectacol unui public mai larg, în condiţiile unei mediatizări prealabile corespunzătoare. Pe lângă discuţiile organizatorilor spectacolului din 23 ianuarie cu artiştii, un rol important în reluarea spectacolului şi completarea acestuia l-a avut remarca ulterioară a directoarei Muzeului Naţional „George Enescu", D-na Cristina Andrei, care şi-a amintit cu exactitate că la Oradea, în urmă cu 90 de ani, mai precis la 16 ianuarie 1927, George Enescu interpretase la vioară, în premieră absolută, alături de Nicolae Caravia la pian, cunoscuta-i Sonată a III-a op. 25 „în caracter popular românesc".
Am decis atunci că ar fi un omagiu adus „Orfeului moldav",  ca alături de ariile din opera „Oedipe", să se facă auzite la Oradea, în cadrul Festivalului Internaţional ,,George Enescu" şi acordurile superbei Sonate a III-a pentru pian şi vioară. Oradea se alătură astfel Capitalei şi oraşelor Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara (viitoare Capitală culturală europeană în anul 2021), Sibiu (Capitală culturală europeană în anul 2007), Braşov, Craiova, Bacău, care găzduiesc spectacole în cadrul ediţiei a XXIII-a a Festivalului Internaţional ,,George Enescu".
Iată că poate nu e greşit să afirmăm că spectacolul din seara de 8 septembrie este materializarea ,,visului unei nopţi de iarnă", dacă ar fi să-l parafrazăm pe Tudor Muşatescu, care, la rândul său, îl parafrazase pe Marele Will, cu al său ,,vis al unei nopţi de vară" şi ne bucurăm că intenţiile noastre exprimate atunci se materializează acum. Formula de spectacol propusă pentru 8 septembrie o include şi pe cunoscuta soprană orădeană Florina Mariş - Hinsu, care se alătură astfel baritonului Ştefan Ignat şi sopranei Renata Vari. O prezenţă remarcabilă este violonista Corina Murgu, concert-maestru al Operei Naţionale Române din Timişoara. La pian, cu acelaşi constant profesionalism, Liana Mareş acompaniază atât în prima parte, ,,Oedipe pe înţelesul tuturor", cât şi în partea a II-a a spectacolului când, alături de Corina Murgu, oferă o versiune de neuitat, după 90 de ani de la premiera absolută a Sonatei a III-a pentru pian şi vioară op. 25 „în caracter popular românesc". Premiera absolută din 16 ianuarie 1927 a avut loc în actuala sală de spectacole ,,Florica Ungur". Intrarea la spectacol este liberă.
Lucian Silaghi,
director executiv

Trimite email

marţi, 19 ianuarie 2021