Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Sonata a III-a pentru pian şi vioară, în cadrul Festivalului Internaţional ,,George Enescu”

Vineri, 8 sept., la ora 19.00, la Filarmonica de Stat ,,Enescu-Bartók” din Oradea

Sonata a III-a pentru pian şi vioară, în cadrul Festivalului Internaţional ,,George Enescu”

Vă aşteptăm vineri, 8 septembrie 2017, la ora 19.00, la Filarmonica de Stat ,,Enescu-Bartók" din Oradea, pentru a trăi emoţia reîntâlnirii cu muzica lui George Enescu.

Spectacolul este un omagiu adus marelui compozitor şi este oferit orădenilor de către Consiliul Judeţean Bihor, Muzeul Naţional ,,George Enescu" din București şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor. Înainte de spectacol vă invităm să vizionaţi o expoziţie de fotografii pe holurile Filarmonicii.
Un număr de circa 70 de orădeni inimoşi, dar şi curajoşi, au înfruntat gerul serii de 23 ianuarie 2017 şi au venit la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai" din Oradea pentru a urmări un spectacol mai puţin convenţional - ,,Oedipe pe înţelesul tuturor", al cărui concept îi aparţine baritonului Ştefan Ignat, solist al Operei Naţionale din Bucureşti. Şansa de a putea oferi orădenilor posibilitatea de a decripta complexa operă enesciană nu a fost ratată de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor şi de către Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai" din Oradea, care s-au asociat într-un parteneriat benefic. Să ne amintim că baritonul Ştefan Ignat se înscrie în galeria selectă şi extrem de restrânsă a soliştilor de operă care abordează rolul Oedipe, considerat de o complexitate deosebită. Conceptul propus este cel de concert-conferinţă în care se alternează ariile cele mai reprezentative ale operei „Oedipe" cu naraţiunea, cu iniţierea în universul mitic al străvechii Elade, cu trimitere desigur la tragedia lui Oedipe. Acest concept nu alterează cu nimic sensul iniţial conferit de compozitor şi nici percepţia interpretării la superlativ a baritonului care, în seara de ianuarie la care ne referim, a fost secondat cu brio de soprana Renata Vari. Pianista Liana Mareş a făcut din nou dovada măiestriei deosebite, acompaniind cu o virtuozitate remarcabilă.
Publicul orădean a fost plăcut surprins şi încă din acea seară s-a născut ideea de a putea oferi acest spectacol unui public mai larg, în condiţiile unei mediatizări prealabile corespunzătoare. Pe lângă discuţiile organizatorilor spectacolului din 23 ianuarie cu artiştii, un rol important în reluarea spectacolului şi completarea acestuia l-a avut remarca ulterioară a directoarei Muzeului Naţional „George Enescu", D-na Cristina Andrei, care şi-a amintit cu exactitate că la Oradea, în urmă cu 90 de ani, mai precis la 16 ianuarie 1927, George Enescu interpretase la vioară, în premieră absolută, alături de Nicolae Caravia la pian, cunoscuta-i Sonată a III-a op. 25 „în caracter popular românesc".
Am decis atunci că ar fi un omagiu adus „Orfeului moldav",  ca alături de ariile din opera „Oedipe", să se facă auzite la Oradea, în cadrul Festivalului Internaţional ,,George Enescu" şi acordurile superbei Sonate a III-a pentru pian şi vioară. Oradea se alătură astfel Capitalei şi oraşelor Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara (viitoare Capitală culturală europeană în anul 2021), Sibiu (Capitală culturală europeană în anul 2007), Braşov, Craiova, Bacău, care găzduiesc spectacole în cadrul ediţiei a XXIII-a a Festivalului Internaţional ,,George Enescu".
Iată că poate nu e greşit să afirmăm că spectacolul din seara de 8 septembrie este materializarea ,,visului unei nopţi de iarnă", dacă ar fi să-l parafrazăm pe Tudor Muşatescu, care, la rândul său, îl parafrazase pe Marele Will, cu al său ,,vis al unei nopţi de vară" şi ne bucurăm că intenţiile noastre exprimate atunci se materializează acum. Formula de spectacol propusă pentru 8 septembrie o include şi pe cunoscuta soprană orădeană Florina Mariş - Hinsu, care se alătură astfel baritonului Ştefan Ignat şi sopranei Renata Vari. O prezenţă remarcabilă este violonista Corina Murgu, concert-maestru al Operei Naţionale Române din Timişoara. La pian, cu acelaşi constant profesionalism, Liana Mareş acompaniază atât în prima parte, ,,Oedipe pe înţelesul tuturor", cât şi în partea a II-a a spectacolului când, alături de Corina Murgu, oferă o versiune de neuitat, după 90 de ani de la premiera absolută a Sonatei a III-a pentru pian şi vioară op. 25 „în caracter popular românesc". Premiera absolută din 16 ianuarie 1927 a avut loc în actuala sală de spectacole ,,Florica Ungur". Intrarea la spectacol este liberă.
Lucian Silaghi,
director executiv

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 17:13:41 Ora de vară a Europei de Est