Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Sonata a III-a pentru pian şi vioară, în cadrul Festivalului Internaţional ,,George Enescu”

Vineri, 8 sept., la ora 19.00, la Filarmonica de Stat ,,Enescu-Bartók” din Oradea

Sonata a III-a pentru pian şi vioară, în cadrul Festivalului Internaţional ,,George Enescu”

Vă aşteptăm vineri, 8 septembrie 2017, la ora 19.00, la Filarmonica de Stat ,,Enescu-Bartók" din Oradea, pentru a trăi emoţia reîntâlnirii cu muzica lui George Enescu.

Spectacolul este un omagiu adus marelui compozitor şi este oferit orădenilor de către Consiliul Judeţean Bihor, Muzeul Naţional ,,George Enescu" din București şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor. Înainte de spectacol vă invităm să vizionaţi o expoziţie de fotografii pe holurile Filarmonicii.
Un număr de circa 70 de orădeni inimoşi, dar şi curajoşi, au înfruntat gerul serii de 23 ianuarie 2017 şi au venit la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai" din Oradea pentru a urmări un spectacol mai puţin convenţional - ,,Oedipe pe înţelesul tuturor", al cărui concept îi aparţine baritonului Ştefan Ignat, solist al Operei Naţionale din Bucureşti. Şansa de a putea oferi orădenilor posibilitatea de a decripta complexa operă enesciană nu a fost ratată de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor şi de către Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai" din Oradea, care s-au asociat într-un parteneriat benefic. Să ne amintim că baritonul Ştefan Ignat se înscrie în galeria selectă şi extrem de restrânsă a soliştilor de operă care abordează rolul Oedipe, considerat de o complexitate deosebită. Conceptul propus este cel de concert-conferinţă în care se alternează ariile cele mai reprezentative ale operei „Oedipe" cu naraţiunea, cu iniţierea în universul mitic al străvechii Elade, cu trimitere desigur la tragedia lui Oedipe. Acest concept nu alterează cu nimic sensul iniţial conferit de compozitor şi nici percepţia interpretării la superlativ a baritonului care, în seara de ianuarie la care ne referim, a fost secondat cu brio de soprana Renata Vari. Pianista Liana Mareş a făcut din nou dovada măiestriei deosebite, acompaniind cu o virtuozitate remarcabilă.
Publicul orădean a fost plăcut surprins şi încă din acea seară s-a născut ideea de a putea oferi acest spectacol unui public mai larg, în condiţiile unei mediatizări prealabile corespunzătoare. Pe lângă discuţiile organizatorilor spectacolului din 23 ianuarie cu artiştii, un rol important în reluarea spectacolului şi completarea acestuia l-a avut remarca ulterioară a directoarei Muzeului Naţional „George Enescu", D-na Cristina Andrei, care şi-a amintit cu exactitate că la Oradea, în urmă cu 90 de ani, mai precis la 16 ianuarie 1927, George Enescu interpretase la vioară, în premieră absolută, alături de Nicolae Caravia la pian, cunoscuta-i Sonată a III-a op. 25 „în caracter popular românesc".
Am decis atunci că ar fi un omagiu adus „Orfeului moldav",  ca alături de ariile din opera „Oedipe", să se facă auzite la Oradea, în cadrul Festivalului Internaţional ,,George Enescu" şi acordurile superbei Sonate a III-a pentru pian şi vioară. Oradea se alătură astfel Capitalei şi oraşelor Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara (viitoare Capitală culturală europeană în anul 2021), Sibiu (Capitală culturală europeană în anul 2007), Braşov, Craiova, Bacău, care găzduiesc spectacole în cadrul ediţiei a XXIII-a a Festivalului Internaţional ,,George Enescu".
Iată că poate nu e greşit să afirmăm că spectacolul din seara de 8 septembrie este materializarea ,,visului unei nopţi de iarnă", dacă ar fi să-l parafrazăm pe Tudor Muşatescu, care, la rândul său, îl parafrazase pe Marele Will, cu al său ,,vis al unei nopţi de vară" şi ne bucurăm că intenţiile noastre exprimate atunci se materializează acum. Formula de spectacol propusă pentru 8 septembrie o include şi pe cunoscuta soprană orădeană Florina Mariş - Hinsu, care se alătură astfel baritonului Ştefan Ignat şi sopranei Renata Vari. O prezenţă remarcabilă este violonista Corina Murgu, concert-maestru al Operei Naţionale Române din Timişoara. La pian, cu acelaşi constant profesionalism, Liana Mareş acompaniază atât în prima parte, ,,Oedipe pe înţelesul tuturor", cât şi în partea a II-a a spectacolului când, alături de Corina Murgu, oferă o versiune de neuitat, după 90 de ani de la premiera absolută a Sonatei a III-a pentru pian şi vioară op. 25 „în caracter popular românesc". Premiera absolută din 16 ianuarie 1927 a avut loc în actuala sală de spectacole ,,Florica Ungur". Intrarea la spectacol este liberă.
Lucian Silaghi,
director executiv

Trimite email

joi, 1 octombrie 2020

Poza zilei

Câștigă o tabletă Smart!

La împlinirea a 20 de ani de activitate,
Universitatea Agora din Oradea organizează un concurs pentru elevii claselor a XII-a
Dacă ești elev în clasa a XII-a și dorești să câștigi o tabletă Smart, urmează cei trei pași:
1. Cere o recomandare dirigintelui tău.
2. Redactează un eseu-prezentare cu titlul ,,Dăruiește învățătură"!
3. Scanează sau fotografiază recomandarea și eseul și trimite-le pe adresa de email: agora20@univagora.ro.
Fii conectat! Fii învățat!
Și tu ai dreptul la educație!