Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2022
Naveta profesorilor să poată fi decontată și prin biletele de transport, nu numai pe bază de abonament – solicitarea sindicatelor către ministrul Educației
...................................
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice Hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei profesorilor astfel încât sumele plătite de aceștia, ca sa ajungă la școală, să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, potrivit unei adrese obținute de EduPedu.ro joi seara.
Federația sindicală a profesorilor susține că ,,Am fost sesizați de către organizațiile sindicale afiliate că numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin. (6) din Norme – de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli“.

,,S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului, în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, potrivit adresei FSLI.

Cu alte cuvinte, conform normelor în vigoare, dacă pe ruta pe care profesorul vine și pleacă de la școală cu mașina personală, transportatorii publici nu emit abonamente, atunci profesorului nu i se pot deconta banii pe benzină/ motorină, pentru că nu se știe cât ar costa un abonament la autobuz pe distanța pe care o parcurge...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1 noiembrie 2022

14 ani de digitalizare a educației în România
Unde suntem, ce e de făcut? (P)

Digitalizarea înseamnă, pentru profesorii și managerii școlilor, deschiderea de a învăța, de a accepta lucrurile noi și de a integra tehnologia în educație. Iar asta le poate aduce tuturor beneficii reale. Pentru noi, totul a început în 2008, în Iași. Adservio iniția la Liceul ,,Vasile Alecsandri” un proiect de digitalizare care anunța o mare transformare în educația din România. Deși tehnologia era revoluționară pentru țara noastră și nu numai, lucrurile au mers greu. Poate tocmai pentru că noutatea era prea mare.
Cu toate că beneficiile erau substanțiale în privința ușurării lucrului profesorilor, a debirocratizării, nouă ani mai târziu, doar 35 de școli adoptaseră digitalizarea. Abia pandemia a adus o schimbare serioasă. De voie, de nevoie, multe unități de învățământ au căutat în grabă o soluție digitală și lucrurile au avansat.
Cu toate acestea, în prezent, doar 10-15% din școlile românești au o soluție de digitalizare a activității lor, cu catalog electronic, statistici, rapoarte, comunicare integrată și celelalte instrumente avansate. De ce doar atât? Subfinanțare, neasumare a unei viziuni clare la nivel de minister, teamă de nou.

Accelerăm digitalizarea sau mai așteptăm?

România are șansa de a recupera mult din timpul pierdut. Prin promovarea intensivă, tot de către Adservio, a nevoii de digitalizare, Ministerul Educației a extins programul-pilot privind folosirea exclusivă a catalogului electronic. În consecință, 742 de școli elimină acum catalogul clasic, de carton...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 octombrie 2022
Programul Masa caldă
450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi (28 oct. 2022) în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută.
………………………………
450 de școli ar putea să organizeze programul „Masa cadă” în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Până acum, a fost publicată în Monitorul Oficial doar lista celor 300 de școli și grădinițe beneficiare, deși autoritățile au anunțat de ceva vreme că vor fi incluse în program încă 50 de școli pe lângă cele 300. Proiectul citat modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022.
„(1) În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul menționat anterior.
În descrierea situației actuale se arată că „deoarece sumele aprobate în anul 2022 pot asigura suportul alimentar pentru încă 100 de unități de învățământ preuniversitar, ceea ce ar corespunde unei măsuri suplimentare de sprijin pentru preșcolarii și elevii aflați în situația riscului de abandon școlar, este necesară majorarea numărului de unități de învățământ beneficiare de la 350 la 450 de unități”.

Binecuvântare sfântă în adunarea fiilor și fiicelor din Ianoșda

O sărbătoare creștină a mulțumirii și regăsirii în sânul familiei

Binecuvântare sfântă în adunarea fiilor și fiicelor din Ianoșda

Satul bihorean Ianoșda și-a adunat fiii.

„Pe când era Apolo în Corint, Pavel, după ce a trecut prin ţinuturile de sus ale Asiei, a ajuns la Efes. Aici a întâlnit pe câţiva ucenici şi le-a zis: „Aţi primit voi Duhul Sfânt când aţi crezut?" Ei i-au răspuns: „Nici n-am auzit măcar că a fost dat un Duh Sfânt". „Dar cu ce botez aţi fost botezaţi?" le-a zis Pavel. Şi ei au răspuns: „Cu botezul lui Ioan". Atunci Pavel le-a zis: „Ioan a botezat cu botezul pocăinţei şi spunea norodului să creadă în Cel ce venea după el, adică în Isus Hristos". Când au auzit ei aceste vorbe, au fost botezaţi în Numele Domnului Isus. Când şi-a pus Pavel mâinile peste ei, Duhul Sfânt S-a coborât peste ei şi vorbeau în alte limbi şi proroceau. Erau cam doisprezece bărbaţi de toţi". (Faptele apostolilor 19: 1-7)
Erau cam 200 de bărbați și femei la Ianoșda, duminică, 27 august, cu toții frați în credință, strânși în brațele Dumnezeului Vieții, în „Adunarea fiilor și fiicelor satului Ianoșda". Printre ei, bătrânii, copiii, tinerii, femeile și bărbații păstoriți de Ioan Marișcaș, Mihai Cociubei, Crăciun Tocai, Flaviu Tocai, Daniel Brisc și Florin Cociubei, pastorul Bisericilor baptiste din Salonta și Mădăras.
Organizată pentru al XVII-lea an consecutiv de comunitatea baptistă locală păstorită de Mihai Cociubei,  întâlnirea fiilor şi fiicelor satului Ianoşda a strâns în bucuria revederii sute de bihoreni stabiliţi în Oradea, Salonta sau în alte zone ale ţării (Arad, Timişoara, Deva) sau în străinătate. Cu toţii s-au reunit în cadrul Serviciului divin de rugăciune şi laudă închinat Domnului Isus Hristos.  Biserica creştină baptistă Ianoşda a primit astfel numeroși oaspeți din bisericile surori din Oradea, Salonta, Avram Iancu, Hidișelu de Sus, Mărțihaz, Mădăras, Homorog, Ghiorac, Tulca.
Evenimentul a vibrat în înalta binecuvântare duhovnicească a sfinților și datorită mărturiei tinerei creștine Rebeca Cociubei care, alături de Ana și de Anca au devenit noile membre ale Bisericii din Ianoșda, adeverind prin aceasta cugetul curat și curățit în sângele Domnului Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu - Cel Răstignit și Înviat, Cel Viu și Adevărat.
„Din anul 2000, cu ajutorul lui Dumnezeu, an de an, la sfârșit de august suntem împreună cu toţii, fiii şi fiicele acestei localităţi Ianoșda, în care s-a aprins şi a crescut focul-viu al credinţei pentru care Mântuitorul şi Mijlocitorul nostru, Domnul Isus Hristos a fost răstignit. Această dragoste mistuitoare este izvorâtă din vâlvătaia „rugului aprins" al rugăciunilor celor peste 600 de credincioși baptiști ianoșdani care, peste ani și ani, au răspândit-o în satele judeţului Bihor, fiind purtată cu biruinţă în întreaga ţară românească şi departe, peste hotare, prin puterea Învierii Domnului Isus Hristos. Mulţumim bunului Dumnezeu că această flacără a iubirii creştine arde şi astăzi, cu putere și rod bun, în inima satului Ianoşda", ne-a declarat Mihai Cociubei, pastorul Bisericilor baptiste din localitățile: Ianoșda, Homorog, Mărțihaz, Ghiorac, Hidișelu de Sus.
Sorin Petrache
Foto: Antonia Cociubei

Trimite email

miercuri, 30 noiembrie 2022