Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Sinagoga Zion găzduiește în acest weekend Zilele Culturii Iudaice

În intervalul 8-10 septembrie,

Sinagoga Zion găzduiește în acest weekend Zilele Culturii Iudaice

Azi, 6 septembrie 2017, directorul Asociației pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR), dl. Mihai Jurca, a susținut o conferință de presă privind organizarea ,,Zilelor Culturii Iudaice", eveniment cu intrare liberă, care va avea loc la acest sfârșit de săptămână, respectiv în intervalul 8-10 septembrie, în Sinagoga Zion.

La conferința de presă a mai participat  Angela Lupșea - directorul Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice și Felix Koppelmann - președintele Comunității evreiești din Oradea.
,,Oradea este un oraș multietnic, un oraș multicultural, iar noi ne dorim să valorificăm aceste atribute importante. Astfel, Zilele Culturii Iudaice sunt un eveniment dedicat specificului și tradițiilor acestei culturi. Fiind la prima ediție, acesta se înscrie în seria de evenimente dedicate comunităților locale și este dedicat întregii comunități orădene, scopul fiind acela de a prezenta valorile și specificul celor mai importante comunități din Oradea. Deschiderea oficială va avea loc vineri, 8 septembrie, la Sinagoga Zion, de la ora 14.00", a spus directorul Mihai Jurca, în deschiderea conferinței.
În toate cele trei zile ale evenimentului, vizitatorii vor putea admira expoziția ,,Cultură și tradiții culinare evreiești", care va reuni, pe mai multe mese, specificul celor mai importante sărbători iudaice.
Totodată, în fiecare seară, în Sinagoga Zion se va cânta muzică klezmer, trupele care vor concerta fiind: Shabat Hlezmer Song Budapesta, Stel Klezmer Budapesta și Trupa Klezmer Oradea.
Sâmbătă și duminică, cei care vor trece pragul Sinagogii vor putea cumpăra din curtea din spate,  gustări culinare evreiești.
,,Văzând că în luna mai, la evenimentul  Noaptea Muzeelor, cu ocazia căruia am organizat la Sinagoga Zion, o expoziție culinară cu produse specifice evreiești, a existat din partea publicului o mare cerință pentru cumpărarea de produse culinare evreiești, am decis ca la acest eveniment - ,,Zilele Culturii Iudaice", aceste produse să poată fi cumpărate de toți cei care doresc să cunoască tradiția și gastronomia acestui popor", a spus Angela Lupșea - directorul Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice.
Felix Koppelmann - președintele Comunității evreiești din Oradea a declarat: ,,Oradea a fost un oraș cu foarte mulți evrei, 33.000 de evrei. Astăzi, datorită evenimentelor istoriei, am rămas o comunitate de 700 de membri, cu aceeași loialitate și recunoștință față de țara care ne-a găzduit. Acest eveniment foarte important are darul de a ne cunoaște mai bine, pentru că fără cunoaștere, buna înțelegere între oameni nu poate avea loc. În Oradea, cuvântul toleranță a fost demult depășit, aici putem spune că există cu adevărat relații de respect reciproc și prietenie între etnii și religii. Sâmbătă seara, după ora 21.30 va avea loc la Sinagoga Ortodoxă un eveniment deosebit de important, deschis tuturor orădenilor, care va fi de fapt prima prezentare cu public a acestei Sinagogi. Cu sprijinul financiar al mai multor instituții și al multor oameni de bună credință  lucrările de reabilitarea a acestui lăcaș urmează să fie finalizate în câteva luni, ele întinzându-se pe parcursul a 10 ani. La această primă deschidere cu public vor participa foarte multe personalități ale vieții culturale, religioase,  politice și economice".
Comunitatea evreilor din Oradea este poate cea mai importantă comunitatea, aceasta având un număr foarte mare de membri în perioada interbelică. Mare parte din cele mai importante clădiri Art Nouveau din Oradea fiind construit de familii de comercianți sau industriași evrei din Oradea.
Organizat de Primăria Municipiului Oradea prin Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR), în parteneriat cu Ambasada Israelului în România, Comunitatea Evreilor Oradea și Sinagoga Zion, evenimentul ,,Zilele Culturii Iudaice" va prezenta timp de trei zile cele mai importante elemente ale culturii iudaice, pornind de la muzica Klezmer și obiceiurile de sărbători în religia iudaică, până la gastronomia specifică și o seară de filme din noul val de regizori israelieni.
 Programul evenimentului
Vineri
14.00 - Deschiderea oficială
14.30 - Deschiderea expoziției Cultură și Tradiții Culinare Evreiești
17.30 - Concert al Trupei Sabbathsong Klezmer Band Budapesta
Sâmbătă
12.00 - Deschiderea expoziției Cultură și Tradiții Culinare Evreiești - Sinagoga Sion
17.00 - Istoria evreilor din Oradea - Livia Cheres
18.00 - Gustări culinare evreiești - curtea din spate
21.00 - Concert Trupa Shtetl Klezmer Budapesta
Duminică
12.00 - Deschiderea expoziției Cultură și Tradiții Culinare Evreiești - Sinagoga Sion
17.00 - Istoria evreilor din Oradea - Andrei Seidler
18.00 - Gustări culinare evreiești - curtea din spate
19.00 - Concert Trupa Hakeshet Klezmer Band Oradea
20.00 - Proiecție filme
Intrarea este liberă! (B.P.)

Trimite email

vineri, 21 februarie 2020