Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Simpozionul național “Meșteșugul olăritului la români”

Grădinița din Șuncuiuș a găzduit vineri,

Simpozionul național “Meșteșugul olăritului la români”

Regret nespus faptul că nu am putut participa, vineri, la manifestările copiilor și educatoarelor de la Șuncuiuș și Săcădat, în ziua de grație a cercurilor pedagogice ale dascălilor bihoreni!

Intuiesc că au fost două acțiuni de mari trăiri emoționale, realizate de niște copii geniali, frumoși și minunați pe care îi avem pretutindeni,  orchestrați de dascăli meseriași și sufletiști pe care încă îi mai descoperim pe oriunde mergem.
Din cele povestite de inpectorul școlar de specialitate, dna Voichița Vancu, Șuncuiușul a fost, vineri (21 noiembrie 2008), capitala olăritului românesc, unde au ghinit să se adape și să se închine copii și dascăli din dulcea Bucovină a lui Eminescu și Creangă, dar și vecini de mare omenie și deschidere europeană din Arad și Sălaj.
Garzdele din Șuncuiuș, așa după cum le știm, și-au dat tot concursul ca distinșii oaspeți să se bucure de o primire și o găzduire regească, dar  și de o activitate pe cinste care să le rămână pe retină și în ungherul sufletului. Așa sunt bihorenii și românii noștri, ospitalieri și buni la suflet, întâi de toate. Primesc și dau cu tot dragul, apreciind și răsplătind omenia, cinstea și virtutea. Le place lucrul bine făcut și nu au hoghină până nu-și fac treaba ca la carte!
Activități pe ateliere și program artistic
Potrivit temei simpozionului, în cadrul atelierelor, activitățile s-au concentrat pe demonstrații privind meșteșugul olăritului, copiii văzând pe viu cum se naște o oală din mâna olarului așezat la roata olarului.
S-au prezentat lucrări, s-a vernisat expoziția organizată cu acest prilej, iar copiii și-a arătat vrednicia pe scenă, în cadrul unui spectacol de lumină și culoare în care micii artiști au dat totul, impresionând ca la un regal al moștenitorilor Marioarei Murărescu.
În Defileul Crișului (cel) Repede au cântat și au jucat copii din Botoșani, de la Grădinița nr. 9, din Dorohoi, membri ai ansamblului "Mugurelul", al Clubului Copiilor din Dorohoi, copii din județul Arad, de la Grădinița din Lipova, cu un dans al minorității bulgărești, copii din
Sălaj, cu un "dans purtat", copii din Bihor, cu o șezătoare de iarnă (prezentată de copii de la Grădinița din Sânmartin), un colindul din zona Binșului (interpretat de reprezentanții Grădiniței din Beiuș), un obicei de nuntă (mixtă) româno-maghiară (nuntașii fiind de la Grădinița nr. 25, din Oradea), un dans popular  românesc (cu dănțăușii grădinițelor din Aleșd și Șuncuiuș), un dans popular maghiar (interpretat de copiii de la Grădinița nr. 30, din Oradea), teatru nescris (cu actorii Grădiniței din Vadu – Crișului), precum și o suită de dansuri populare românești, prezentată de titrații dansatori ai Școlii "Dimitrie Cantemir", din Oradea.
Premierea câștigătorilor
Lucrările care au făcut obiectul expoziției au fost jurizate de specialiști: drd Anca Popescu-Rațiu, asistent universitar, consultant de specialitate al Centrului județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale, drd Maria Abrudan, lector universitar la Facultatea de Arte Vizuale Oradea, prof. Ioan Goman,  muzeograf al  secției de etnografie a Muzeul Þării Crișurilor.
Astfel au fost acordate diplome și premii, diferențiat, pe cicluri de vârstă și secțiuni, pentru modelaj - grădiniță, modelaj - școli, ornamente pe vase, decorare, precum și premii speciale pentru conservarea tradiției populare românești. (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Simpozionul național “Meșteșugul olăritului la români”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 5 aprilie 2020