Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Sanitarii orădeni au experimentat, au concurat și au câștigat

Joi, de ziua lor,

Sanitarii orădeni au experimentat, au concurat și au câștigat

Admirabilă mobilizare și concentrare de forțe, ieri (joi, 27 noiembrie 2008), la Grupul Școlar Sanitar “Vasile Voiculescu” din Oradea, la ceas de sărbătoare. În vârful “aizbergului”, aceleași sufletiste, Cireșica Ivan și Daniela Lascău, directorul și directorul adjunct al școlii.

 Întru sărbătorirea “Zilei școlii” și a patronului spiritual, s-au mișcat râuri-râuri de sanitari pricepuți, iar “Vezuviu” a apucat să erupă (în laboratorul de chimie).
Manifestările științifice, concursurile și întrecerile sportive s-au desfășurat simultan, în mai mult de zece săli; în sala 227 (cabinetul de română), s-au adunat literații pentru un “In memoriam” – Vasile Voiculescu (sub îndrumarea profesorilor Monica Dumitraș, Daniela Pruncuț și Ioana Þindzilonis); în sala 225, se vorbea în limba lui Shakespeare; elevii din a XI-a A povesteau, iar două echipaje din a IX-a A și B (Eunicia Potioc, Debora Nemțuț, Andreea Ghib, Szabo Csilla, Denisa Þicărat și Geanina Buzle – din a IX-a A; Cristina Diana Bara, Daniela Ivan, Namos Tunde, Kocsis Noemi, Alexandru Moșincat și Maria Maghiar – din a IX-a B) se “duelau” cu testele grilă în față, compuneau versuri și descifrau fraze încâlcite, sub bagheta profesoarei Carmen Chiruc. A câștigat echipajul Cristinei Bara; într-o sală-amfiteatru, Cristina și Ioan Radu, asistenți sociali ai fundației “Încrederea”, prieteni vechi ai sanitarilor, le-au propus elevilor din a XI-a B concursuri pe tema luptei împotriva fumatului: reconstituirea unor imagini din piesele jocului de puzzle și a unui cuvânt (dependență) din silabe întortocheate, un joc de rol, o reclamă antifumat și un concurs cu întrebări...
Elevii din a X-a A aveau în program matematică distractivă (sub îndrumarea dnei profesoare Liana Ciobanca), un concurs cu probe de mimă, poezii, fredonare (bineînțeles nu de ecuații), proba cu „Aș mânca o ...banană”, umflatul baloanelor, pentru ca în final cinci dansatoare (Raluca Buda, Ioana Groza și Szasz Anett, Maria Toma și Lavinia Þoc) să pună lumea pe jar cu un dans modern și unul țigănesc.
În sala de nursing a asistenților medicali generaliști, se prezentau patru lucrări: „Oglinda sufletului” (prof. Maria Bejan), „Comunicarea – importanța ei în relațiile interumane” (prof. Marta Chelemen), „Etică și deontologie profesională” (prof. Florica Bejan) și „Spune NU drogurilor!” (prof. Doina Bara).
Cei pasionați de fizică s-au adunat în laboratorul de fizică pentru experimente distractive cu aparatura nouă din dotare (trusa optică), sub coordonarea profesorilor Adina Cozma - Cărăbaș și Florian Todoca. Astfel au văzut cum se formează imaginile și cum se măsoară distanța focală (a convergenței lentilei).
"Vulcanul" a erupt...
De mare efect a fost producerea chimică a „vulcanului” (pe bază de bicromat de amoniu), în laboratorul de chimie, în cadrul secțiunii coordonate de doamnele directoare Cireșica Ivan și Daniela Lascău și prof. Ancuța Pentea. În cadrul activităților pe ateliere, s-a făcut determinarea PH-ului unor soluții apoase.
În cabinetul de informatică, prof. Larisa Groze a organizat un concurs tematic, iar în sala de sport, s-au desfășurat întreceri la volei (băieți și fete), dotate cu cupa școlii (sub îndrumarea dlui prof. Marius Ciupa).
Sala cu cei mai mulți „cercetători” pe metru pătrat a fost laboratorul de biologie unde fiecare echipă avea microscopul său.
„După cum se poate lesne observa, aici se desfășoară lucrări practice de microscopie cu preparate vegetale și animale, ne lămurește dna profesoară Georgeta Gug. Privind la microsop, vedem granule de polen. Înainte, am văzut frunze de Elodea și eritrocite (globule roșii de la broască)”...
Trebuie să spunem că manifestările de „Ziua școlii” au început miercuri (26 noiembrie), la biblioteca liceului, cu o expoziție de carte... de la patru edituri, și s-au încheiat joi noaptea, la discoteca „No Problem”, cu Balul majoratului (și nu Balul bobocilor, cum greșit au scris unii... după ureche).
Ramona Varga (din a XII-a A) a cucerit râvnitul titlu de Miss majorat, iar Bogdan Ivan (din a XII-a D) – Mister majorat. (Rodica & Ovidiu)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sanitarii orădeni au experimentat, au concurat și au câștigat.

Trimite email
luni, 22 aprilie 2024, 19:09:37 Ora de vară a Europei de Est