Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Sanitarii orădeni au experimentat, au concurat și au câștigat

Joi, de ziua lor,

Sanitarii orădeni au experimentat, au concurat și au câștigat

Admirabilă mobilizare și concentrare de forțe, ieri (joi, 27 noiembrie 2008), la Grupul Școlar Sanitar “Vasile Voiculescu” din Oradea, la ceas de sărbătoare. În vârful “aizbergului”, aceleași sufletiste, Cireșica Ivan și Daniela Lascău, directorul și directorul adjunct al școlii.

 Întru sărbătorirea “Zilei școlii” și a patronului spiritual, s-au mișcat râuri-râuri de sanitari pricepuți, iar “Vezuviu” a apucat să erupă (în laboratorul de chimie).
Manifestările științifice, concursurile și întrecerile sportive s-au desfășurat simultan, în mai mult de zece săli; în sala 227 (cabinetul de română), s-au adunat literații pentru un “In memoriam” – Vasile Voiculescu (sub îndrumarea profesorilor Monica Dumitraș, Daniela Pruncuț și Ioana Þindzilonis); în sala 225, se vorbea în limba lui Shakespeare; elevii din a XI-a A povesteau, iar două echipaje din a IX-a A și B (Eunicia Potioc, Debora Nemțuț, Andreea Ghib, Szabo Csilla, Denisa Þicărat și Geanina Buzle – din a IX-a A; Cristina Diana Bara, Daniela Ivan, Namos Tunde, Kocsis Noemi, Alexandru Moșincat și Maria Maghiar – din a IX-a B) se “duelau” cu testele grilă în față, compuneau versuri și descifrau fraze încâlcite, sub bagheta profesoarei Carmen Chiruc. A câștigat echipajul Cristinei Bara; într-o sală-amfiteatru, Cristina și Ioan Radu, asistenți sociali ai fundației “Încrederea”, prieteni vechi ai sanitarilor, le-au propus elevilor din a XI-a B concursuri pe tema luptei împotriva fumatului: reconstituirea unor imagini din piesele jocului de puzzle și a unui cuvânt (dependență) din silabe întortocheate, un joc de rol, o reclamă antifumat și un concurs cu întrebări...
Elevii din a X-a A aveau în program matematică distractivă (sub îndrumarea dnei profesoare Liana Ciobanca), un concurs cu probe de mimă, poezii, fredonare (bineînțeles nu de ecuații), proba cu „Aș mânca o ...banană”, umflatul baloanelor, pentru ca în final cinci dansatoare (Raluca Buda, Ioana Groza și Szasz Anett, Maria Toma și Lavinia Þoc) să pună lumea pe jar cu un dans modern și unul țigănesc.
În sala de nursing a asistenților medicali generaliști, se prezentau patru lucrări: „Oglinda sufletului” (prof. Maria Bejan), „Comunicarea – importanța ei în relațiile interumane” (prof. Marta Chelemen), „Etică și deontologie profesională” (prof. Florica Bejan) și „Spune NU drogurilor!” (prof. Doina Bara).
Cei pasionați de fizică s-au adunat în laboratorul de fizică pentru experimente distractive cu aparatura nouă din dotare (trusa optică), sub coordonarea profesorilor Adina Cozma - Cărăbaș și Florian Todoca. Astfel au văzut cum se formează imaginile și cum se măsoară distanța focală (a convergenței lentilei).
"Vulcanul" a erupt...
De mare efect a fost producerea chimică a „vulcanului” (pe bază de bicromat de amoniu), în laboratorul de chimie, în cadrul secțiunii coordonate de doamnele directoare Cireșica Ivan și Daniela Lascău și prof. Ancuța Pentea. În cadrul activităților pe ateliere, s-a făcut determinarea PH-ului unor soluții apoase.
În cabinetul de informatică, prof. Larisa Groze a organizat un concurs tematic, iar în sala de sport, s-au desfășurat întreceri la volei (băieți și fete), dotate cu cupa școlii (sub îndrumarea dlui prof. Marius Ciupa).
Sala cu cei mai mulți „cercetători” pe metru pătrat a fost laboratorul de biologie unde fiecare echipă avea microscopul său.
„După cum se poate lesne observa, aici se desfășoară lucrări practice de microscopie cu preparate vegetale și animale, ne lămurește dna profesoară Georgeta Gug. Privind la microsop, vedem granule de polen. Înainte, am văzut frunze de Elodea și eritrocite (globule roșii de la broască)”...
Trebuie să spunem că manifestările de „Ziua școlii” au început miercuri (26 noiembrie), la biblioteca liceului, cu o expoziție de carte... de la patru edituri, și s-au încheiat joi noaptea, la discoteca „No Problem”, cu Balul majoratului (și nu Balul bobocilor, cum greșit au scris unii... după ureche).
Ramona Varga (din a XII-a A) a cucerit râvnitul titlu de Miss majorat, iar Bogdan Ivan (din a XII-a D) – Mister majorat. (Rodica & Ovidiu)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sanitarii orădeni au experimentat, au concurat și au câștigat.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 29 noiembrie 2020

Poza zilei

Alina-Diana din Chicago


La Poza zilei de astăzi (sâmbătă, 28 noiembrie 2020), vă dăm un semnal, spunându-vă că Alina-Diana din Chicago a ajuns pe OviDan, dar nu singură, după cum puteți lesne deduce din imagine.
Vom reveni cu mai multe informații, poze și video din Chicago (în serial)!
(OviDan)