Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Internațională a Educației - ,,Ai carte, ai parte!” - sărbătorită la Școala Gimnazială Internațională Agora

,,Omul nu poate deveni Om decât prin educație și instrucție” (Gaston Berger)

Ziua Internațională a Educației - ,,Ai carte, ai parte!” - sărbătorită la Școala Gimnazială Internațională Agora

Ziua Internațională a Educației a adunat joi, 5 octombrie 2017, în Aula Albastră a Universității Agora (altfel spus amfiteatrul Școlii Gimnaziale Internaționale Agora), minți sclipitoare și deschise, gata să primească lumina, informațiile inedite pregătite cu minuțiozitate de către coordonatorii proiectului extracurricular ,,Education - A better life" - doamna prof. Crina Miere și doamna prof. Balaj Diana.

Proiectul și activitatea au fost onorate de prezența doamnei profesor Daniela Sopota, inspector școlar pentru educație permanentă și activitate educațională formală și non-formală din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, aflată pentru prima oară în cercul micilor agoriști.
Elevilor Școlii Gimnaziale Internaționale Agora li s-au alăturat colegii și partenerii lor ,,pedagogiști" din trei clase de la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan", din clasa a V-a A (însoțiți de doamna diriginte, prof. Dem Irina), a V-a B (însoțiți de doamna diriginte, prof. Chirilă Adriana) și elevii clasei a II-a B (însoțiți de doamna prof. Rodica Panti), în cadrul parteneriatului încheiat între cele două instituții de învățământ. Pe fețele tuturor elevilor s-a citit bucuria de a fi împreună și de a stabili contacte noi.
Motto-ul proiectului este unul sugestiv: ,,Omul nu poate deveni Om decât prin educație și instrucție", așa cum spunea Gaston Berger.
,,Ai carte, ai parte!"  
Un prim brainstorming a fost legat de originea expresiei românești ,,Ai carte, ai parte!" expresie utilizată inițial pentru a-i desemna pe cei care se aflau în posesia unei bucăți de pământ. Prin extrapolare, expresia a ajuns să însemne astăzi: ai carte, ai parte de un viitor mai sigur, mai bun.
Apariția și evoluția cărții, cu tot parcursul acesteia de la pergament la hârtie a fost trasată  în continuarea activității. Informația a suscitat interesul copiilor, care au aflat că hârtia a fost inventată în anul 100 după Hristos, până atunci fiind folosite doar pergamentele. Cerneala folosită conținea funingine, apă și extracte de plante.
În continuare, a fost evocată personalitatea lui Johannes Gutenberg, cel care a tipărit pentru prima dată o Biblie, proces care pe atunci dura doi ani de zile. Puțină lume știe că o Biblie tipărită de Gutenberg a ajuns să coste astăzi până și 30.000.000 de dolari.
,,Be a printer for a day"
Activitatea ,,Be a printer for a day" a fost cea care a stârnit cel mai mult interesul copiilor, care, prin intermediul unei aplicații, au tipărit, în limbile română și spaniolă, mici texte, la presa tipografică inventată de Johannes Gutenberg. Filmulețul mut, cu aspecte din viața lui Johannes Gutenberg, avându-i ca actori pe agoriștii din clasa a II-a și a III-a, a captat din nou, la maximum, atenția auditoriului.
Prezentarea a continuat cu un portret al diaconului Coresi, personalitate marcantă în dezvoltarea educației românești. S-a mai discutat despre înființarea primei școli românești și a fost prezentat virtual Muzeul Primei Școli Românești.
De asemenea, au fost purtate discuții despre rolul profesorului în formarea personalității elevilor și a fost trasat modelul profesorului ideal, un adevărat actor în procesul educațional.
La final, toți elevii au fost premiați cu agende, pliante și materiale informative oferite de Centrul Europe Direct Oradea. Și cum fotografiile sunt neprețuite, sentimentele tuturor pot fi citite din acestea, pe care le lăsăm să vorbească de la sine!
Daniela Drugaș & Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (69 de poze), accesați Galeria foto: Ziua Internațională a Educației - ,,Ai carte, ai parte!” - sărbătorită la Școala Gimnazială Internațională Agora.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:34:25 Ora de vară a Europei de Est