Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Rolul patrimoniului românesc în consolidarea identității europene”

Concurs naţional Euroșcola

„Rolul patrimoniului românesc în consolidarea identității europene”

Concursul național pentru liceeni EUROSCOLA este un proiect iniţiat de Biroul de Informare al Parlamentului European în România (BIPE), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), aflându-se anul acesta la a X-a ediție.

În contextul în care reprezentanții Parlamentului European și ai Consiliului Uniunii Europene au proclamat anul 2018 drept „Anul european al patrimoniului cultural", proiectul EUROSCOLA se desfășoară anul acesta școlar sub titlul generic „Rolul patrimoniului românesc în consolidarea identității europene".
Cu acest prilej Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu" Oradea își anunță înscrierea în competiţia EUROSCOLA cu un echipaj format din 24 de elevi din clasele IX-XI, coordonați de prof. Sándor Lilla-Adél şi prof. Jăhăleanu Violeta. Elevii doresc să aducă în prim plan, prin implementarea acestui proiect, prin scopul, obiectivele şi activităţile propuse, istoria și valorile bihorene în context european, precum și dorinţa de a întări sentimentul existenței unei identități culturale europene.
Tema aleasă de echipajul Liceului Teoretic ,,Onisifor Ghibu" o reprezintă ,,Bisericile de lemn din Ţara Beiuşului", element de patrimoniu care trebuie cunoscut şi valorificat creativ la o vârstă când elevul este foarte receptiv. Urgenţa acestui tip de proiect nu mai trebuie subliniată, fiind evidentă dezorientarea culturală a omului contemporan. Paradoxal, prin recuperarea unui model cultural ce funcţiona într-o lume atomizată, se poate oferi o soluţie eficientă şi elegantă de integrare în spaţiul global, dar cu păstrarea trăsăturilor distincte locale.
Demararea acestui proiect a fost determinată de slaba, aproape inexistenta cunoaştere a bisericilor de lemn din Țara Beiușului, atât pe plan naţional, cât și pe plan european. Scopul echipei de proiect este informarea și conștientizarea publicului larg cu privire la valoarea de patrimoniu a acestor biserici, propunând totodată și măsuri pentru protejarea și promovarea acestora. Elevii sunt dornici să se implice în activităţi în care simt că eforturile depuse de ei contribuie la păstrarea şi preţuirea unor comori inestimabile ce definesc un popor, făcându-l unic, statornic şi nemuritor, în ciuda scurgerii timpului.
Echipa care va fi declarată câştigătoare la concursul EUROSCOLA va participa în 2018 la un eveniment Ziua Euroscola organizat la Strasbourg, eveniment ce reunește în fiecare an peste 500 de elevi din toată Uniunea Europeană.
În data de 3 octombrie 2017 elevii și profesorii din echipa Proiectului Euroscola am vizitat bisericile de lemn din Ţara Beiuşului. Această vizită a fost cu scopul de a documenta monumentele, de a aduna cât mai multe informaţii referitoare la istoria lor și de a afla de la localnici despre importanța acestor bisericuțe în viața comunității.
Cele cinci biserici vizitate au fost:
1.Biserica ,,Sf. Mucenic Teodor Tiron" din sat Rieni, comuna Rieni (1754) - monument istoric categoria A
2.Biserica ,,Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" din Valea de Jos, comuna Rieni (1738) - monument istoric categoria A
3.Biserica ,,Pogorârea Sf. Duh" din sat Lazuri de Beiuş, comuna Lazuri de Beiuş (1696) - monument istoric categoria B
4.Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului" din Totoreni, comuna Tărcaia (1697) - monument istoric categoria B
5.Biserica,,Adormirea Maicii Domnului" din Mierag, comuna Tărcaia (1756) - monument istoric categoria B
La această vizită au luat parte elevi din clasele 9 C, 10 A, 11 A, 11 C şi 11 D. Am fost însoţiţi din partea Protopopiatului Ortodox din Beiuş de către părintele Ciprian Herman, căruia îi mulţumim pe această cale.
Şcoala noastră participă la concursul naţional EUROSCOLA, aşa că avem rugămintea de a ne urmări activitatea pe pagina de Facebook special creată pentru acest concurs.
https://www.facebook.com/Proiectul-Euroscola-%C3%AEn-cadrul-Liceului-TeoreticOnisifor-Ghibu-Oradea-482039715508378/
Prof. Sándor Lilla-Adél şi prof. Jăhăleanu Violeta,
coordonatori proiect

Trimite email

miercuri, 15 august 2018