Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ziua Educaţiei, sărbătorită la Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului

,,Educația, cea mai puternică armă capabilă să schimbe lumea”. N. Mandela

Ziua Educaţiei, sărbătorită la Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului

Ziua Internațională a Educației a fost marcată la Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului prin activităţi diverse, în care au fost implicaţi toți elevii.

Pentru că educația trebuie să îi ajute pe elevi să dobândească instrumentele cunoașterii, s-au desfășurat activități specifice: ,,Sunt cetățean european", dezbatere în care elevii au fost informați despre drepturile și obligațiile pe care le au cetățenii Uniunii Europene. Prin intermediul temei ,,Educația și sistemul educațional în diferite colțuri ale  lumii",   elevii au putut descoperi din prezentările colegilor, miracolul învăţământului finlandez sau  situația sistemului de învățământ în țările slab dezvoltate ale Africii.
Educația trebuie să îi ajute pe elevi să dobândească competențe care să le permită să ia decizii cu privire la diferite situații de viață, să funcționeze în relații sociale și de muncă, să satisfacă cerințe elementare, să îmbunătățească calitatea vieții proprii și a vieții celorlalți. O dezbatere interesantă  cu tema ,,Educația începe acasă și continuă la școală", a adus în atenția participanților ideea că educația începe acasă, continuă la școală și influențează întreaga noastră viață. Aceeași idee se regăsește și în cadrul activității ,,Tot ce se poate gândi despre lume încape într-o frază". Elevii au avut ocazia de a-și exprima liber concepțiile, mentalitățile, de a-și confrunta principiile de viață și de a le pune în acord cu viața cotidiană. Educația ar trebui să contribuie la dezvoltarea personalității, să le dea oamenilor posibilitatea de a acționa cu o mai mare autonomie, judecată, gândire critică, responsabilitate personală.
Cei mici și-au demonstrat talentul artistic la desen și literatură. A fost organizat concurs de creație artistică  ,,Educația în culori". Astfel  desenele  create pe teme diverse: muzică, inocența copilăriei, frumusețe, s-au finalizat printr-o expoziție. Alte teme interesante au fost ,,Chipul învățătoarei", ,,Călătorie în lumea poveștilor", ,,Culorile toamnei în literatură", activități  prin care elevii au fost încurajați să-și exprime opiniile cu privire la anumite atitudini și comportamente, observate în lecturile citite. Copiii au fost provocați să dea explicații simple prin folosirea unor elemente de logică. Activitățile desfășurate  i-au ajutat pe copii să identifice consecințele educației sau lipsa acesteia.
Activitatea ,,Călătorie în lumea poveștilor" s-a desfăşurat sub forma unei dezbateri, pe grupe, pornind de la proverbe educative: „Ai carte, ai parte!", ,,Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!" şi ,,Cartea e pomul înţelepciunii". Elevii au argumentat rolul educativ al poveştilor pe care le-au citit şi care le-au oferit perspective diferite în viaţă legate de educaţia primită din cărţi. O altă activitate legată de această zi de sărbătoare a educaţiei a fost desfăşurată  sub formă de concurs cu tema: ,,Educaţia -  şcoala viitorului". Cele mai frumoase prezentări despre educaţie au fost premiate cu diplome, aducând bucurie şi satisfacţie tuturor copiilor participanţi la activitate. 
 Consiliul Școlar al Elevilor de la Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului a marcat ziua de 5 octombrie, zi dedicată educației, printr-o activitate mai deosebită. Au organizat prima ediție a Marșului pentru Educație, cu sloganul ,,Educația este viitorul!" Marșul a avut loc pe strada principală de la Colegiul Tehnic și până la Primăria din localitate, în timp ce elevii au intonat Imnul educației, un imn creat special de ei cu ocazia serbării acestei zile.
Prin manifestarea laturii creative și artistice a fiecăruia,  acest eveniment a devenit o poveste frumoasă și un prilej de celebrare  a prieteniei în școala noastră. În această zi deosebită, le mulțumim tuturor dascălilor care, înainte de orice, pun suflet în procesul de predare, transmit reprezentanţii şcolii.
Prof. Mălai Maria

Trimite email
sâmbătă, 13 aprilie 2024, 11:52:30 Ora de vară a Europei de Est