Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Ziua Educaţiei, sărbătorită la Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului

,,Educația, cea mai puternică armă capabilă să schimbe lumea”. N. Mandela

Ziua Educaţiei, sărbătorită la Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului

Ziua Internațională a Educației a fost marcată la Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului prin activităţi diverse, în care au fost implicaţi toți elevii.

Pentru că educația trebuie să îi ajute pe elevi să dobândească instrumentele cunoașterii, s-au desfășurat activități specifice: ,,Sunt cetățean european", dezbatere în care elevii au fost informați despre drepturile și obligațiile pe care le au cetățenii Uniunii Europene. Prin intermediul temei ,,Educația și sistemul educațional în diferite colțuri ale  lumii",   elevii au putut descoperi din prezentările colegilor, miracolul învăţământului finlandez sau  situația sistemului de învățământ în țările slab dezvoltate ale Africii.
Educația trebuie să îi ajute pe elevi să dobândească competențe care să le permită să ia decizii cu privire la diferite situații de viață, să funcționeze în relații sociale și de muncă, să satisfacă cerințe elementare, să îmbunătățească calitatea vieții proprii și a vieții celorlalți. O dezbatere interesantă  cu tema ,,Educația începe acasă și continuă la școală", a adus în atenția participanților ideea că educația începe acasă, continuă la școală și influențează întreaga noastră viață. Aceeași idee se regăsește și în cadrul activității ,,Tot ce se poate gândi despre lume încape într-o frază". Elevii au avut ocazia de a-și exprima liber concepțiile, mentalitățile, de a-și confrunta principiile de viață și de a le pune în acord cu viața cotidiană. Educația ar trebui să contribuie la dezvoltarea personalității, să le dea oamenilor posibilitatea de a acționa cu o mai mare autonomie, judecată, gândire critică, responsabilitate personală.
Cei mici și-au demonstrat talentul artistic la desen și literatură. A fost organizat concurs de creație artistică  ,,Educația în culori". Astfel  desenele  create pe teme diverse: muzică, inocența copilăriei, frumusețe, s-au finalizat printr-o expoziție. Alte teme interesante au fost ,,Chipul învățătoarei", ,,Călătorie în lumea poveștilor", ,,Culorile toamnei în literatură", activități  prin care elevii au fost încurajați să-și exprime opiniile cu privire la anumite atitudini și comportamente, observate în lecturile citite. Copiii au fost provocați să dea explicații simple prin folosirea unor elemente de logică. Activitățile desfășurate  i-au ajutat pe copii să identifice consecințele educației sau lipsa acesteia.
Activitatea ,,Călătorie în lumea poveștilor" s-a desfăşurat sub forma unei dezbateri, pe grupe, pornind de la proverbe educative: „Ai carte, ai parte!", ,,Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!" şi ,,Cartea e pomul înţelepciunii". Elevii au argumentat rolul educativ al poveştilor pe care le-au citit şi care le-au oferit perspective diferite în viaţă legate de educaţia primită din cărţi. O altă activitate legată de această zi de sărbătoare a educaţiei a fost desfăşurată  sub formă de concurs cu tema: ,,Educaţia -  şcoala viitorului". Cele mai frumoase prezentări despre educaţie au fost premiate cu diplome, aducând bucurie şi satisfacţie tuturor copiilor participanţi la activitate. 
 Consiliul Școlar al Elevilor de la Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului a marcat ziua de 5 octombrie, zi dedicată educației, printr-o activitate mai deosebită. Au organizat prima ediție a Marșului pentru Educație, cu sloganul ,,Educația este viitorul!" Marșul a avut loc pe strada principală de la Colegiul Tehnic și până la Primăria din localitate, în timp ce elevii au intonat Imnul educației, un imn creat special de ei cu ocazia serbării acestei zile.
Prin manifestarea laturii creative și artistice a fiecăruia,  acest eveniment a devenit o poveste frumoasă și un prilej de celebrare  a prieteniei în școala noastră. În această zi deosebită, le mulțumim tuturor dascălilor care, înainte de orice, pun suflet în procesul de predare, transmit reprezentanţii şcolii.
Prof. Mălai Maria

Trimite email

sâmbătă, 8 august 2020