Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 septembrie
Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației, în plin scandal de plagiat. În urmă cu câteva minute, acesta a anunțat public: ,,Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației”. ,,Cred în România Educată și voi susține Legile ,,România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator”, a afirmat Cîmpeanu.
........................................
UPDATE Surse: Ligia Deca, consilier prezidențial, în cărți pentru ministerul Educației după demisia lui Cîmpeanu
,,Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine”, a continuat Sorin Cîmpeanu.
Demisia lui Cîmpeanu vine la 4 zile de la publicarea în pressone.ro a anchetei semnate de Emilia Șercan care arată că Sorin Cîmpeanu și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B). Astăzi, jurnalista a arătat că acel curs plagiat de Sorin Cîmpeanu era vândut studenților. De precizat că luni sunt programate principalele festivități care marchează începerea anului universitar.
Sorin Cîmpeanu iese prin demisie din al doilea mandat de ministru al Educației, pe care l-a început în decembrie 2020, în Guvernul Cîțu, ca membru PNL, și îl finalizează în Guvernul Ciucă, premierul fiind el însuși protagonistul unui scandal de plagiat. Cîmpeanu a mai deținut funcția de ministru al Educației în perioada decembrie 2014 – noiembrie 2015 în Guvernul Ponta, fără afiliere politică la acea vreme.
Anunțul făcut de Sorin Cîmpeanu pe pagina de Facebook:
,,Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.
Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.
Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească.
În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei ,,România Educată”:
1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;
2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);
3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;
4. mărirea burselor elevilor;
5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;
6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;
7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;
8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;
9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;
10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;
Și multe altele………
Am elaborat proiectele Legilor ,,România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății.
Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!
Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!
Cred în România Educată și voi susține Legile ,,România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
24 septembrie 2022
Elevii români au obținut două medalii de aur, patru de argint, una de bronz și o mențiune specială în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori (EJOI 2022)
,,Rămânem singura țară care obține medalie de aur la fiecare ediție desfășurată”

.................
Elevii români au obținut două medalii de aur, patru de argint, una de bronz și o mențiune specială în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori (EJOI 2022), după cum anunță Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI), care pregătește olimpicii români pentru competiții la informatică, într-o postare pe Facebook.
,,Rămânem singura țară care obține medalie de aur la fiecare ediție desfășurată”, anunță profesorii antrenori ai copiilor.
Peste 170 de concurenți din 132 de țări au participat la acest eveniment găzduit de Ucraina, în format online. Olimpicii români au participat din București, de la un centru care le-a asigurat tehnologia pentru a putea rezolva problemele de concurs. Potrivit regulilor de concurs, participanții sunt născuți după 31 decembrie 2006.
Olimpiada s-a desfășurat din 19 septembrie și urmează să se închidă mâine, 25 septembrie, cu o ceremonie specială, desfășurată (tot) online. Elevii au avut de rezolvat probleme pe 20 și pe 22 septembrie. Pe 19, luni, în prima zi, au avut o sesiune de familiarizare cu mediul de concurs.
Iată premiile obținute, după cum notează SEPI:
Savu Ștefan Cătălin, C.N. ,,I.L. Caragiale” / Centrul Județean de Excelență Ploiești – medalie de aur
Voicu Mihai Valeriu, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de aur
Chenglin Shang, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de argint
Rebengiuc Mircea, C.N. de Informatică ,,Tudor Vianu”, București – medalie de argint
Dumitru Alexandru, C.N. ,,I.L. Caragiale” / Centrul Județean de Excelență Ploiești – medalie de argint
Dima Alexandru, Școala Gimnazială Internațională ,,Spectrum”, Cluj Napoca – medalie de argint
Guba Daniel, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de bronz
Mateescu Alexandru, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – mențiune de onoare
Team Leader a fost Bunget Mihai de la C.N. ,,Tudor Vladimirescu”, Târgu Jiu, iar Deputy Leader – Iordache Ioan-Bogdan de la Universitatea București.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 septembrie
Premierul Nicolae Ciucă a propus programul „O carte pe an pentru fiecare elev”, pe modelul „Cornul și laptele”, dar a declarat că scopul este să ajungă „mai multă carte românească în școli și în biblioteci”

Premierul Nicolae Ciucă ia ca model programul „Cornul și laptele” – proiect european implementat din perioada guvernului Adrian Năstase, dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, prin care elevii primesc zilnic produse de panificație și lactate – și propune și el un program numit „O carte pe an pentru fiecare elev”. Anunțul a fost făcut după o întâlnire pe care Ciucă și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, au avut-o cu „oamenii de cultură – academicieni, profesori, editori, bibliotecari, autori de carte românească”, potrivit mesajului publicat de Guvern. În fapt, printre acești „oameni de cultură” sunt personaje extrem de controversate, după cum scrie G4Media.ro

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 septembrie 2022
Părinții pot intra în școli și grădinițe, luni, la festivitățile de la începutul cursurilor anului școlar, anunță Ministerul Educației, care combate o „știre falsă” lansată pe rețelele de socializare

Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar, transmite ministrul Educației într-un mesaj pe Facebook. Sorin Cîmpeanu începe mesajul cu #CombatemFakeNews și precizează că „Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu descurajează în niciun fel prezența familiilor la deschiderea anului școlar”.
„Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar! Informația potrivit căreia Ministerul Educației a emis o decizie restrictivă este falsă”, scrie ministrul Cîmpeanu în mesajul citat.
„Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu descurajează în niciun fel prezența familiilor la deschiderea anului școlar, cu atât mai mult cu cât marea majoritate a evenimentelor de acest tip se organizează în spații deschise”, mai transmite acesta.
Într-un alt mesaj ministrul scrie că „luni, 5 septembrie, milioane de copii și tineri vor intra pe porțile grădinițelor, școlilor și liceelor din România. După doi ani de restricții, de data aceasta bucuria primei zile de școală va putea fi împărtășită din nou și de părinți și bunici.
Am convingerea că toți directorii de unități de învățământ înțeleg importanța deschiderii către comunitate și a implicării familiei în educația copiilor și tinerilor, încă din prima zi de școală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 august 2022
Premierul Ciucă pasează la consiliile județene și Ministerul Educației problema transportului elevilor care nu poate fi decontat: Vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie
Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) și Ministerul Educației ,,vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie”, spune premierul Nicolae Ciucă în privința transportului elevilor care, în fapt, nu le poate fi decontat integral elevilor, așa cum este prevăzut în lege. Problema decontării navetei școlare exista și acum un an când ministrul Cîmpeanu afirma că ,,Din păcate, oricât mi-aș dori, nu există soluții miraculoase”.

Agora International Law Conference și Simpozionul Internațional ,,Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești”, BACStud2017

Universitatea Agora a organizat

Agora International Law Conference și Simpozionul Internațional ,,Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești”, BACStud2017

În perioada 19-20 octombrie 2017, Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative din cadrul Universităţii Agora din Municipiul Oradea a organizat și găzduit Conferinţa anuală Agora International Law Conference: ,,Prospects and Challenges of 21st Century Law" (AILC), aflată la a XI-a ediție.

Și, în paralel, în perioada 19-21 octombrie, cea de-a III-a ediţie a Simpozionului Internaţional  „Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești", BACStud2017.
Cele două evenimente, desfășurându-se împreună, au fost găzduite, pentru deschiderea oficială, în Aula Albastră. În prezidul manifestărilor reunite au luat loc, alături de rectorul Universității Agora, domnul prof. univ. dr. Ioan Dzițac și de decanul Facultății de Științe Juridice şi Administrative, doamna prof. univ. dr. Elena Ana Iancu, academicianul Florin Gheorghe Iancu, doamna profesor Ioana Moisin și dr. Sándor Madai, PhD, şeful Departamentului de Drept penal şi Criminologie, Facultatea de Drept, Universitatea Debrecen din Ungaria. Pe scaunul rezervat domnului prefect Ioan Mihaiu, care nu a putut onora conferința, a fost invitat George Butcă, masterand al Facultății de Ştiinţe Juridice şi Administrative, președinte al Comitetului de organizare din partea studenților.
În cuvântul de deschidere a Conferinței anuale de drept, doamna decan Elena Ana Iancu a urat bun venit tuturor participanților la cele două evenimente reunite, salutând și mulțumind conducerii Universității Agora pentru găzduire și sprijin, fondatorilor instituției, domnul prof. univ. dr. ing. Mișu-Jan Manolescu, președinte al Consiliului de administrație, doamna profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte al Senatului universitrar, și domnului rector, prof. univ. dr. Ioan Dzițac. A mulțumit apoi partenerilor prezenți, considerând ,,o zi benefică, de bun augur, pentru a dezvolta  noi colaborări". Domnia sa a ținut să evidențieze unele parteneriate care durează de mult timp, precum parteneriatul cu Facultatea de Drept din cadrul Universității Transilvania din Brașov, echipa studențească a Facultății urmând să aibă un proces simulat în cauză penală, parteneriatul cu Universitatea ,,Dunărea de Jos" din Galați, decan prof. univ. dr. Dorin Tudor, prof. univ. dr. Mihai Floroiu, director al Departamentului de Ştiinţe Juridice, parteneriatul cu Universitatea din Oradea, doamna conf. univ. dr. Simona Dzițac, preşedinte al Comitetului editorial și al Comitetului de organizare, BACStud 2017, aprecieri și mulțumiri Universității din Debrecen, Facultății de Drept, domnului dr. Sándor Madai, PhD, şeful Departamentului de Drept penal şi Criminologie, secretar al Asociaţiei Ungare de Drept penal, ,,colaborator și prieten, bun coleg, încă din 2008, partener în mai multe proiecte, pe linie de cercetare internațională, pe partea de științe penale", a subliniat doamna decan Elena Ana Iancu, moderator al conferinței.
,,Rostul unei universități este de a fi centrată pe student"
Invitat să ia cuvântul în deschiderea evenimentului, domnul rector Ioan Dzițac a felicitat-o pe doamna decan pentru continuitatea conferinței. După prezentarea unui scurt istoric al Universității Agora, domnul rector s-a referit la cele mai importante (,,cele mai grele") conferințe care se organizează la instituția pe care o conduce, faptul că domnia sa a participat la nenumărate conferințe, atât în țară, cât și în străinătate, deloc puține, fiind amintite cele din Cehia, Ungaria, China (de trei ori), Rusia, Brazilia, India, Lituania și Coreea de Sud (însemnări de la și despre aceste conferințe puteți citi și pe ovidan.ro - n.n.).  A legat apoi conferințele de cele cinci reviste editate de Universitatea Agora, din care ,,revista International Journal of Computers Communications & Control, indexată ISI, se clasează pe locul 42 în lume la sisteme de control, iar la sisteme informaționale pe locul 96" (l-am citat pe dl rector). Referindu-se la Simpozionul internațional studențesc, domnul rector a salutat distinșii invitați, care au onorat și anul acesta reuniunea studențească; este vorba de dl academician Florin Gheorghe Filip și doamna profesor Ioana Moisil. Domnul rector s-a arătat încântat de impactul și participarea la simpozion a numeroase cadre didactice și studenți din 13 universități din țară (Arad, Alba Iulia, Brașov, Sibiu, Timișoara - Hunedoara, Petroșani, Târgu Jiu, Târgu Mureș, Reșița, Ploiești, Cluj-Napoca) și două din Oradea, cu 87 de lucrări acceptate, cu autori și de peste hotare; cu participări constante și din partea unor colegii, licee și școli gimnaziale orădene.
,,Lecția curajului de a ne exprima ideile"
Amintind de ,,Lotfi A. Zadeh, părintele logicii fuzzy, savant multi și interdisciplinar (inginer, matematician, informatician, logician, cercetător în inteligență artificială), plecat în ceruri în 6 septembrie 2017, un colaborator și prieten al Univerității Agora și al revistei International Journal of Computers Communications & Control, domnul rector a spus că ,, Lotfi A. Zadeh, titanul științei mondiale, este modelul meu în știință, pe care vi l-aș recomanda. Prima lecție pe care o putem învăța de la el este Lecția curajului de a ne exprima ideile, Brainstormingul, ,,furtuna de idei". În 1965, Lotfi A. Zadeh a revoluționat gândirea, a condus la logica fuzzy care are astăzi  aplicații extraordinare în economie, în tehnologie, în controlul automat, cam în toate domeniile, acolo unde modelele matematice nu ajută la rezolvarea problemelor, se aplică modele fuzzy. Eu vă recomand să aveți curaj să vă exprimați ideile", a concluzionat dl rector Ioan Dzițac.
,,E bine să ai curajul să-ți exprimi ideile, dar e bine să-ți găsești și aliați, colaboratori"...
Distinsul academician Florin Gheorghe Filip, împărtășind și reluând ideea și recomandarea domnului rector, a ținut să o dezvolte în sensul că ,,E bine să ai curajul să-ți exprimi ideile, dar e bine să-ți găsești și aliați, colaboratori"... Și a dat exemple. Privind spre tablourile unificatorilor de țară care ,,păzesc" Aula Albastră: Mihai Viteazul - primul unificator al provinciilor românești și col. Alexandru Ioan Cuza - unificatorul Moldovei și Valahiei, în România Mică, domnul academician a lansat provocarea (rugămintea) ca un al treilea tablou (ar fi bine) să-și găsească locul alături: tabloul Regelui Ferdinand, măcar că se apropie Centenarul Marii Uniri.
Despre terorism și implicațiile sale
Invitat să-și exprime mesajul de deschidere, domnul dr. Sándor Madai, a făcut o trimitere spirituală la tema pe care o va prezenta pe secțiuni: ,,La secțiunea științe penale, voi discuta despre terorism și aplicațiile sale, teoretic, fără aplicații practice (o glumă bună care a mișcat sala), într-o dezvoltare interdisciplinară a fenomenelor".
,,Încep să mă simt ca acasă..."
Doamna profesor Ioana Moisil, primul Profesor Honoris Causa al Universității Agora, un prieten fidel al Universității Agora, nelipsită de la edițiile anterioare al Simpozionului studențesc, a pornit la drum cu o mărturisire: ,,Îmi pare foarte bine să fiu iarăși aici. Deci încep să mă simt ca acasă la Oradea, mai ales în Agora (...). Drept să mărturisesc îi sunt recunoscătoare Simonei Dzițac pentru organizarea acestor seminarii de punere în evidență a rezultatelor studenților, pentru că de fiecare dată când se întâmplă un astfel de eveniment, te duci acasă și povestești și atunci poate se mișcă ceva și la tine acasă. Și așa încep lucrurile să evolueze". Domnia sa s-a referit la dezvoltarea durabilă eficientă, la interdisciplinaritate, subliniind că: ,,Dacă nu pui știința (inovarea, tehnologiile) în centrul programelor strategice de dezvoltare durabilă, eșecul este aproape garantat. De acolo vin soluțiile pentru marile probleme", a conchis distinsul profesor Ioana Moisil.
În deschiderea BACStud2017, studentul Vereş Ralph de la Universitatea din Oradea a prezentat lucrarea invitată cu titlul: ,,Metode neconveționale de realizare a produselor. Prototiparea rapidă a roților dințate cu dinți drepți".
Despre Simpozionul studențesc în sine (în desfășurarea sa), despre Procesele simulate și despre Aplicațiile practice demonstrative, vom face vorbire în următoarele articole dedicate celor două evenimente reunite.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (63 de poze), accesați Galeria foto: Agora International Law Conference și Simpozionul Internațional ,,Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești”, BACStud2017.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 30 septembrie 2022