Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 ianuarie 2021
1.*Cum se va face testarea pentru depistarea cazurilor de Covid-19 în școli
.....
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a oferit o serie de explicaţii pentru ProTV, privind procedura de testare în şcoli, scrie G4Media.ro.
Autoritățile iau în calcul deschiderea școlilor în 8 februarie și au anunțat o serie de măsuri, astfel ca revenirea copiilor în bănci să nu devină un risc pentru sănătatea lor. Dacă un elev dintr-o clasă este depistat pozitiv, atunci toți colegii săi vor fi testați, a anunțat ministrul Sănătății. Iar dascălii și personalul din școli sunt incluși în etapa a doua a campaniei de vaccinare anti Covid-19.

2.* Concursul pentru inspectori școlari generali și generali adjuncți va avea loc în primăvara aceasta, anunță ministrul Educației, iar cel pentru directori de școli, în vară. „Varianta de concurs din Legea lui Daniel Funeriu era mult mai bună decât ce avem astăzi”.

3.* Toate școlile trebuie să-și creeze conturi pe platforma de vaccinare, ca să-i înscrie și programeze pe profesori și pe ceilalți angajați, potrivit unei adrese către unitățile de învățământ și inspectoratele școlare, semnată de ministrul Educației, obținută de Edupedu.ro
„Fiecare unitate de învățământ va desemna o persoană responsabilă cu înregistrarea unității de învățământ preuniversitar pe platforma alocată campaniei de vaccinare, centralizarea datelor de identitate și programarea la vaccinare a personalului angajat în respectiva unitate. Informațiile cu privire la acțiunea de vaccinare pot fi trebuie să fie accesate pe linkul https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/”, se arată în documentul citat.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 decembrie
1.* Școlile trebuie să identifice și să raporteze numărul elevilor în situații de risc cu privire la încheierea mediilor pe semestrul I. Cîmpeanu: Vom stabili un plan de intervenție personalizată pentru evitarea abandonului școlar
.....
Ministerul Educației va dispune către toate unitățile de învățământ, prin intermediul inspectoratelor școlare, identificarea și raportarea până la 11 ianuarie 2021, a numărului elevilor aflați în situație de risc cu privire la încheierea mediilor pe semestrul I, se arată într-un comunicat de presă semnat personal de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Astfel, se va stabili un plan de intervenție personalizată pentru evitarea abandonului școlar cauzat de dificultățile derulării procesului de învățământ în sistem online, a comunicat ministrul.

2.* Sondaj Salvați Copiii: 63% dintre copii, părinți și profesori își doresc să revină la școală în ianuarie 2021, în condițiile în care 47% dintre elevi nu dețin toate resursele ca să învețe on-line
…..
Organizația Salvați Copiii România solicită deschiderea școlilor în luna ianuarie 2021, printr-un apel publicat pe pagina de Facebook. 63% dintre copii, părinți și profesori își doresc să revină la școală…

3.* Școlile trebuie să regândească curriculum-ul pentru a-i ajuta pe elevi să ajungă cu materia la zi, pandemia a limitat progresul școlar al acestora – raport O.F.S.T.E.D.
…..
Izolarea repetată din cauza pandemiei de coronavirus a limitat progresul elevului, impactul primei stări de urgență se resimte și acum, iar școlile trebuie să regândească curriculum-ul pentru a-i ajuta pe elevi să ajungă cu materia la zi, se arată într-un raport al inspectoratului școlar britanic O.F.S.T.E.D. (The Office for Standards in Education, Children’s Services and Skills).

Agora International Law Conference și Simpozionul Internațional ,,Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești”, BACStud2017

Universitatea Agora a organizat

Agora International Law Conference și Simpozionul Internațional ,,Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești”, BACStud2017

În perioada 19-20 octombrie 2017, Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative din cadrul Universităţii Agora din Municipiul Oradea a organizat și găzduit Conferinţa anuală Agora International Law Conference: ,,Prospects and Challenges of 21st Century Law" (AILC), aflată la a XI-a ediție.

Și, în paralel, în perioada 19-21 octombrie, cea de-a III-a ediţie a Simpozionului Internaţional  „Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești", BACStud2017.
Cele două evenimente, desfășurându-se împreună, au fost găzduite, pentru deschiderea oficială, în Aula Albastră. În prezidul manifestărilor reunite au luat loc, alături de rectorul Universității Agora, domnul prof. univ. dr. Ioan Dzițac și de decanul Facultății de Științe Juridice şi Administrative, doamna prof. univ. dr. Elena Ana Iancu, academicianul Florin Gheorghe Iancu, doamna profesor Ioana Moisin și dr. Sándor Madai, PhD, şeful Departamentului de Drept penal şi Criminologie, Facultatea de Drept, Universitatea Debrecen din Ungaria. Pe scaunul rezervat domnului prefect Ioan Mihaiu, care nu a putut onora conferința, a fost invitat George Butcă, masterand al Facultății de Ştiinţe Juridice şi Administrative, președinte al Comitetului de organizare din partea studenților.
În cuvântul de deschidere a Conferinței anuale de drept, doamna decan Elena Ana Iancu a urat bun venit tuturor participanților la cele două evenimente reunite, salutând și mulțumind conducerii Universității Agora pentru găzduire și sprijin, fondatorilor instituției, domnul prof. univ. dr. ing. Mișu-Jan Manolescu, președinte al Consiliului de administrație, doamna profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte al Senatului universitrar, și domnului rector, prof. univ. dr. Ioan Dzițac. A mulțumit apoi partenerilor prezenți, considerând ,,o zi benefică, de bun augur, pentru a dezvolta  noi colaborări". Domnia sa a ținut să evidențieze unele parteneriate care durează de mult timp, precum parteneriatul cu Facultatea de Drept din cadrul Universității Transilvania din Brașov, echipa studențească a Facultății urmând să aibă un proces simulat în cauză penală, parteneriatul cu Universitatea ,,Dunărea de Jos" din Galați, decan prof. univ. dr. Dorin Tudor, prof. univ. dr. Mihai Floroiu, director al Departamentului de Ştiinţe Juridice, parteneriatul cu Universitatea din Oradea, doamna conf. univ. dr. Simona Dzițac, preşedinte al Comitetului editorial și al Comitetului de organizare, BACStud 2017, aprecieri și mulțumiri Universității din Debrecen, Facultății de Drept, domnului dr. Sándor Madai, PhD, şeful Departamentului de Drept penal şi Criminologie, secretar al Asociaţiei Ungare de Drept penal, ,,colaborator și prieten, bun coleg, încă din 2008, partener în mai multe proiecte, pe linie de cercetare internațională, pe partea de științe penale", a subliniat doamna decan Elena Ana Iancu, moderator al conferinței.
,,Rostul unei universități este de a fi centrată pe student"
Invitat să ia cuvântul în deschiderea evenimentului, domnul rector Ioan Dzițac a felicitat-o pe doamna decan pentru continuitatea conferinței. După prezentarea unui scurt istoric al Universității Agora, domnul rector s-a referit la cele mai importante (,,cele mai grele") conferințe care se organizează la instituția pe care o conduce, faptul că domnia sa a participat la nenumărate conferințe, atât în țară, cât și în străinătate, deloc puține, fiind amintite cele din Cehia, Ungaria, China (de trei ori), Rusia, Brazilia, India, Lituania și Coreea de Sud (însemnări de la și despre aceste conferințe puteți citi și pe ovidan.ro - n.n.).  A legat apoi conferințele de cele cinci reviste editate de Universitatea Agora, din care ,,revista International Journal of Computers Communications & Control, indexată ISI, se clasează pe locul 42 în lume la sisteme de control, iar la sisteme informaționale pe locul 96" (l-am citat pe dl rector). Referindu-se la Simpozionul internațional studențesc, domnul rector a salutat distinșii invitați, care au onorat și anul acesta reuniunea studențească; este vorba de dl academician Florin Gheorghe Filip și doamna profesor Ioana Moisil. Domnul rector s-a arătat încântat de impactul și participarea la simpozion a numeroase cadre didactice și studenți din 13 universități din țară (Arad, Alba Iulia, Brașov, Sibiu, Timișoara - Hunedoara, Petroșani, Târgu Jiu, Târgu Mureș, Reșița, Ploiești, Cluj-Napoca) și două din Oradea, cu 87 de lucrări acceptate, cu autori și de peste hotare; cu participări constante și din partea unor colegii, licee și școli gimnaziale orădene.
,,Lecția curajului de a ne exprima ideile"
Amintind de ,,Lotfi A. Zadeh, părintele logicii fuzzy, savant multi și interdisciplinar (inginer, matematician, informatician, logician, cercetător în inteligență artificială), plecat în ceruri în 6 septembrie 2017, un colaborator și prieten al Univerității Agora și al revistei International Journal of Computers Communications & Control, domnul rector a spus că ,, Lotfi A. Zadeh, titanul științei mondiale, este modelul meu în știință, pe care vi l-aș recomanda. Prima lecție pe care o putem învăța de la el este Lecția curajului de a ne exprima ideile, Brainstormingul, ,,furtuna de idei". În 1965, Lotfi A. Zadeh a revoluționat gândirea, a condus la logica fuzzy care are astăzi  aplicații extraordinare în economie, în tehnologie, în controlul automat, cam în toate domeniile, acolo unde modelele matematice nu ajută la rezolvarea problemelor, se aplică modele fuzzy. Eu vă recomand să aveți curaj să vă exprimați ideile", a concluzionat dl rector Ioan Dzițac.
,,E bine să ai curajul să-ți exprimi ideile, dar e bine să-ți găsești și aliați, colaboratori"...
Distinsul academician Florin Gheorghe Filip, împărtășind și reluând ideea și recomandarea domnului rector, a ținut să o dezvolte în sensul că ,,E bine să ai curajul să-ți exprimi ideile, dar e bine să-ți găsești și aliați, colaboratori"... Și a dat exemple. Privind spre tablourile unificatorilor de țară care ,,păzesc" Aula Albastră: Mihai Viteazul - primul unificator al provinciilor românești și col. Alexandru Ioan Cuza - unificatorul Moldovei și Valahiei, în România Mică, domnul academician a lansat provocarea (rugămintea) ca un al treilea tablou (ar fi bine) să-și găsească locul alături: tabloul Regelui Ferdinand, măcar că se apropie Centenarul Marii Uniri.
Despre terorism și implicațiile sale
Invitat să-și exprime mesajul de deschidere, domnul dr. Sándor Madai, a făcut o trimitere spirituală la tema pe care o va prezenta pe secțiuni: ,,La secțiunea științe penale, voi discuta despre terorism și aplicațiile sale, teoretic, fără aplicații practice (o glumă bună care a mișcat sala), într-o dezvoltare interdisciplinară a fenomenelor".
,,Încep să mă simt ca acasă..."
Doamna profesor Ioana Moisil, primul Profesor Honoris Causa al Universității Agora, un prieten fidel al Universității Agora, nelipsită de la edițiile anterioare al Simpozionului studențesc, a pornit la drum cu o mărturisire: ,,Îmi pare foarte bine să fiu iarăși aici. Deci încep să mă simt ca acasă la Oradea, mai ales în Agora (...). Drept să mărturisesc îi sunt recunoscătoare Simonei Dzițac pentru organizarea acestor seminarii de punere în evidență a rezultatelor studenților, pentru că de fiecare dată când se întâmplă un astfel de eveniment, te duci acasă și povestești și atunci poate se mișcă ceva și la tine acasă. Și așa încep lucrurile să evolueze". Domnia sa s-a referit la dezvoltarea durabilă eficientă, la interdisciplinaritate, subliniind că: ,,Dacă nu pui știința (inovarea, tehnologiile) în centrul programelor strategice de dezvoltare durabilă, eșecul este aproape garantat. De acolo vin soluțiile pentru marile probleme", a conchis distinsul profesor Ioana Moisil.
În deschiderea BACStud2017, studentul Vereş Ralph de la Universitatea din Oradea a prezentat lucrarea invitată cu titlul: ,,Metode neconveționale de realizare a produselor. Prototiparea rapidă a roților dințate cu dinți drepți".
Despre Simpozionul studențesc în sine (în desfășurarea sa), despre Procesele simulate și despre Aplicațiile practice demonstrative, vom face vorbire în următoarele articole dedicate celor două evenimente reunite.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (63 de poze), accesați Galeria foto: Agora International Law Conference și Simpozionul Internațional ,,Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești”, BACStud2017.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 18 ianuarie 2021