Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Ziua Bunicilor - Punte între generaţii

Zumzăreii clasei a II-a A, de la ,,Oltea Doamna”, au sărbătorit

Ziua Bunicilor - Punte între generaţii

Din 2012, data de 1 Octombrie este decretată ca fiind Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, iar în traducere pentru şcolari ... Ziua Bunicilor.

În calitate de dascăl la clasa a II-a A, la Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" din Oradea, am observat, de mai de bine de doi ani, că mulţi din zumzăreii clasei mele sunt aşteptaţi la prânz sau aduşi de dimineaţă de bunici senini, cu dragostea pentru nepoţei în priviri, plini de bune intenţii, dornici de a afla cât mai multe despre şcoală şi activităţile preferaţilor lor. Pe de altă parte, elevii mei povestesc mândri ce rol important ocupă bunica sau bunicul în viaţa lor, cât de răsfăţaţi sunt de aceştia cu prăjiturile preferate şi de timpul liber petrecut sub supravegherea atentă a bunicilor.
Aşadar, ideea de a le acorda o săptămână numai bunicilor, numită sugestiv Săptămâna Bunicilor a venit ca o completare a ideii mele, că ar trebui să le şi arătăm cât de importanţi sunt pentru noi şi cât de apreciaţi pentru ceea ce fac. Şi uite aşa, printre orele de matematică şi limba română am inserat o felicitare, o poezie sugestivă, un cântec, ba chiar mici compuneri prin care îi încurajam să spună, cu cuvintele lor, de ce îşi iubesc bunicii.
Ziua mult aşteptată a venit vineri, când nu mică mi-a fost mirarea să văd bunici veniţi din toate părţile judeţului, la invitaţia lansată de harnicii nepoţei. I-am poftit în băncuţe, alături de cei dragi lor, şi am făcut prezenţa. După câteva minute de discuţie între cele două generaţii, fiecare zumzărel şi-a prezentat mândru invitatul, iar alături de nume ne-a destăinuit culoarea sau anotimpul preferat, meseria avută sau hobby-ul acestuia. Aşa am aflat numele sau porecla fiecăruia, am observat că predomină prenumele Maria, Lenuţa, Ana şi Florica, dar şi că avem în clasă bunicuţe cu nume mai deosebite precum Dina sau Tanţa. Am selectat, împreună cu copiii calităţile lor, pornind de la iniţialele cuvântului BUNIC/A.... şi am găsit însuşiri precum: bunătate, unicitate, calm, căldură sufletească, înţelepciune etc. Apoi, fiecare echipă a avut de realizat o floare. S-au consultat în privinţa alegerii culorii, a modului de îndoire, tăiere şi lipire a hârtiei, iar obiectivul a fost îndeplinit. La final fiecare ne-a prezentat lucrarea realizată, demonstrând eficienţa muncii în echipă.
În semn de aleasă preţuire, bunicii au ţinut să îşi răsplătească favoriţii cum ştiu ei mai bine, adică aducându-le mâncarea preferată: clătite, plăcinte, gogoşi, rulade şi prăjituri de tot felul, biscuiţi, cozonaci, cornuleţe - toate arătau ca şi când ar fi întins o masă împărătească.
Subiectele sunt departe de a fi epuizate, iar succesul acestei activităţi ne duce cu gândul la posibile reiterări, unde vom putea aborda şi alte subiecte precum: modul de petrecere a timpului liber pe vremea lor, modalităţile de învăţare, jucăriile avute/ confecţionate ş.a. Un lucru este sigur: nepoţii îşi iubesc bunicii foarte mult, chiar dacă nu o spun zilnic, găsesc în aceştia partenerii de joacă ideali, confidenţii perfecţi care ştiu să păstreze secrete. Pentru bunci, copiii copiilor sunt lumina, soarele şi motivaţia de a merge mai departe zâmbind.
Vă mulţumim, dragii noştri, că sunteţi prezenţi în vieţile noastre şi vă asigurăm de toată preţuirea noastră!
Prof. Cristiana Vidican
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ziua Bunicilor - Punte între generaţii.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 25 august 2019