Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

,,Biblioteca - Paradisul cărților”, la Liceul Tehnologic Special Nr.1 Oradea

22 octombrie - Ziua internațională a bibliotecilor

,,Biblioteca - Paradisul cărților”, la Liceul Tehnologic Special Nr.1 Oradea

,,Ziua internațională a bibliotecilor"a fost marcată printr-un șir de activități diverse și la Liceul Tehnologic Special Nr.1 Oradea, activități care s-au derulat chiar în incinta bibliotecii școlii.

Șirul de activități a fost deschis de către d-na. Bibliotecară prof. Ostafiev Angela care a prezentat elevilor nou veniți în școală, dar și cadrelor didactice, biblioteca școlii, compartimentele de care dispune biblioteca și pașii pe care trebuie să-i parcurgă un elev pentru a ajunge în posesia unei cărți din bibliotecă, dar și documentele care trebuiesc completate; în acest sens li s-a explicat elevilor ce înseamnă să fii abonat la o bibliotecă, ce reprezintă o fișă de bibliotecă și o fișă de lectură. Tot d-na.bibliotecară a subliniat cu această ocazie rolul important pe care trebuie să-l ocupe în viața fiecăruia dintre noi cartea și cititul cărților.   
D-na prof. de limba română Șumălan Mihaiela a prezentat proiectul educațional ,,Biblioteca - Paradisul cărților", al cărui coordonator și este, enumerând activitățile care se vor derula pe perioada anului școlar 2017-2018, un proiect realizat și în cadrul Programului SNAC, în care există șapte parteneriate cu diferite instituții de prestigiu.
Cadrelor didactice și elevilor prezenți la eveniment li s-au prezentat proiectul printr-un material PowerPoint, subliniindu-se faptul că pornind de la mottoul: ,,Nu iastă alta mai frumoasă și mai de folos în toată viața omului zăbavă decât cetitul cărților"(Miron Costin), trebuie să conștientizăm faptul că avem datoria să protejăm acest tezaur nestemat al culturii prin păstrarea cărților, al  volumelor scrise de nemuritorii autori în biblioteci, și să nu lăsăm să se distrugă sau să se piardă, stimulând astfel elevii să se apropie tot mai mult de bibliotecă, să citească mai des o carte, uitând un pic de mijlocele moderne de informare.
Grija și respectul față de carte și față de cultură, implicit, trebuie să fie o componentă esențială a dezvoltării morale a tinerei generații.
Proiectul educațional ,,Biblioteca - Paradisul cărților" are ca obiective în primul rând sensibilizarea elevilor și îndrumarea lor către promovarea unor atitudini responsabile față de tot ce înseamnă carte, cultură scrisă și păstrată în aceste tezaure, cărțile, dar și responsabilizarea societății civice prin informare, conștientizare și educație.     
  Cu siguranță, școlii și nu numai, implicit nouă cadrelor didactice, ne revine sarcina de a forma elevilor o atitudine conștientă și responsabilă față de tot ce înseamnă cultura cărților, ceea ce face ca toate cărțile și autorii lor să fie o sursă vie de informație, răspunzând nevoii de bine și de frumos, acut resimțite în lumea contemporană, motiv pentru care mesajul proiectului educațional derulat ,,Biblioteca - Paradisul cărților" este: ,,Iubiți și păstrați cartea pentru că ea este izvorul nesecat de spirit creator".
  D-na.profesoară de limba română Fazecaș Manuela, printr-un material PowerPoint, bine documentat, intitulat ,,Calendarul autorilor de literatură",  a plimbat elevii prin viața și activitatea celor mai importanți poeți și povestitori, pentru fiecare lună din an, fiind prezentat câte un autor care s-a născut într-una din zilele lunii respective.
Elevii clasei a IX-a C și a X-a C, coordonați de d-na. profesoară de limba română Balotă Laura, au marcat această sărbătoare prin realizarea diferitelor eseuri, acestea având teme diverse, iar cele mai reușite au fost citite celor prezenți. S-a remarcat  în acest sens eleva Silaghi Timea Diana din clasa a X-a C, care a impresionat auditoriul prin eseul pe care l-a alcătuit și căruia i-a dat citire, acesta purtând titlul ,,Importanța lecturii în formarea personalității elevilor".
  Au mai participat și ,,boboceii" școlii noastre, elevii din clasa a V-a, coordonați de d-na.profesoară de limba română Nadiș Cristina, desfășurând activitatea cu tema ,,Cartea - făclia lumii" prin care s-a lecturat opera ,,Povestea cărții de povești", de Emilia Căldăraru , iar apoi s-a prezentat un material PowerPoint intitulat ,,Drumul cărții", prin care s-a urmărit identificarea elementelor componente ale unei cărți, dar și stimularea gustului pentru lectură.
  Activitatea a fost susținută și de d-nul prof. de religie ortodoxă Simuț Adrian care le-a vorbit elevilor despre importanța cărților pe temă religioasă și contribuția lor la dezvoltarea culturii.
  D-na. director adjunct Șandor Mariana, prezentă și dânsa, a apreciat la final, activitățile desfășurate , interesul elevilor pentru acest eveniment, dar și buna documentare a materialelor realizate în acest sens de către cadrele didactice coordonatoare.
Prof. Șumălan Mihaiela
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Biblioteca - Paradisul cărților”, la Liceul Tehnologic Special Nr.1 Oradea.

Trimite email
sâmbătă, 13 iulie 2024, 21:34:26 Ora de vară a Europei de Est