Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

,,Biblioteca - Paradisul cărților”, la Liceul Tehnologic Special Nr.1 Oradea

22 octombrie - Ziua internațională a bibliotecilor

,,Biblioteca - Paradisul cărților”, la Liceul Tehnologic Special Nr.1 Oradea

,,Ziua internațională a bibliotecilor"a fost marcată printr-un șir de activități diverse și la Liceul Tehnologic Special Nr.1 Oradea, activități care s-au derulat chiar în incinta bibliotecii școlii.

Șirul de activități a fost deschis de către d-na. Bibliotecară prof. Ostafiev Angela care a prezentat elevilor nou veniți în școală, dar și cadrelor didactice, biblioteca școlii, compartimentele de care dispune biblioteca și pașii pe care trebuie să-i parcurgă un elev pentru a ajunge în posesia unei cărți din bibliotecă, dar și documentele care trebuiesc completate; în acest sens li s-a explicat elevilor ce înseamnă să fii abonat la o bibliotecă, ce reprezintă o fișă de bibliotecă și o fișă de lectură. Tot d-na.bibliotecară a subliniat cu această ocazie rolul important pe care trebuie să-l ocupe în viața fiecăruia dintre noi cartea și cititul cărților.   
D-na prof. de limba română Șumălan Mihaiela a prezentat proiectul educațional ,,Biblioteca - Paradisul cărților", al cărui coordonator și este, enumerând activitățile care se vor derula pe perioada anului școlar 2017-2018, un proiect realizat și în cadrul Programului SNAC, în care există șapte parteneriate cu diferite instituții de prestigiu.
Cadrelor didactice și elevilor prezenți la eveniment li s-au prezentat proiectul printr-un material PowerPoint, subliniindu-se faptul că pornind de la mottoul: ,,Nu iastă alta mai frumoasă și mai de folos în toată viața omului zăbavă decât cetitul cărților"(Miron Costin), trebuie să conștientizăm faptul că avem datoria să protejăm acest tezaur nestemat al culturii prin păstrarea cărților, al  volumelor scrise de nemuritorii autori în biblioteci, și să nu lăsăm să se distrugă sau să se piardă, stimulând astfel elevii să se apropie tot mai mult de bibliotecă, să citească mai des o carte, uitând un pic de mijlocele moderne de informare.
Grija și respectul față de carte și față de cultură, implicit, trebuie să fie o componentă esențială a dezvoltării morale a tinerei generații.
Proiectul educațional ,,Biblioteca - Paradisul cărților" are ca obiective în primul rând sensibilizarea elevilor și îndrumarea lor către promovarea unor atitudini responsabile față de tot ce înseamnă carte, cultură scrisă și păstrată în aceste tezaure, cărțile, dar și responsabilizarea societății civice prin informare, conștientizare și educație.     
  Cu siguranță, școlii și nu numai, implicit nouă cadrelor didactice, ne revine sarcina de a forma elevilor o atitudine conștientă și responsabilă față de tot ce înseamnă cultura cărților, ceea ce face ca toate cărțile și autorii lor să fie o sursă vie de informație, răspunzând nevoii de bine și de frumos, acut resimțite în lumea contemporană, motiv pentru care mesajul proiectului educațional derulat ,,Biblioteca - Paradisul cărților" este: ,,Iubiți și păstrați cartea pentru că ea este izvorul nesecat de spirit creator".
  D-na.profesoară de limba română Fazecaș Manuela, printr-un material PowerPoint, bine documentat, intitulat ,,Calendarul autorilor de literatură",  a plimbat elevii prin viața și activitatea celor mai importanți poeți și povestitori, pentru fiecare lună din an, fiind prezentat câte un autor care s-a născut într-una din zilele lunii respective.
Elevii clasei a IX-a C și a X-a C, coordonați de d-na. profesoară de limba română Balotă Laura, au marcat această sărbătoare prin realizarea diferitelor eseuri, acestea având teme diverse, iar cele mai reușite au fost citite celor prezenți. S-a remarcat  în acest sens eleva Silaghi Timea Diana din clasa a X-a C, care a impresionat auditoriul prin eseul pe care l-a alcătuit și căruia i-a dat citire, acesta purtând titlul ,,Importanța lecturii în formarea personalității elevilor".
  Au mai participat și ,,boboceii" școlii noastre, elevii din clasa a V-a, coordonați de d-na.profesoară de limba română Nadiș Cristina, desfășurând activitatea cu tema ,,Cartea - făclia lumii" prin care s-a lecturat opera ,,Povestea cărții de povești", de Emilia Căldăraru , iar apoi s-a prezentat un material PowerPoint intitulat ,,Drumul cărții", prin care s-a urmărit identificarea elementelor componente ale unei cărți, dar și stimularea gustului pentru lectură.
  Activitatea a fost susținută și de d-nul prof. de religie ortodoxă Simuț Adrian care le-a vorbit elevilor despre importanța cărților pe temă religioasă și contribuția lor la dezvoltarea culturii.
  D-na. director adjunct Șandor Mariana, prezentă și dânsa, a apreciat la final, activitățile desfășurate , interesul elevilor pentru acest eveniment, dar și buna documentare a materialelor realizate în acest sens de către cadrele didactice coordonatoare.
Prof. Șumălan Mihaiela
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Biblioteca - Paradisul cărților”, la Liceul Tehnologic Special Nr.1 Oradea.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 6 iulie 2020