Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 ianuarie 2024

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate…

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie. Și la activitățile naționale și internaționale (CAEN) au dispărut peste 30 de concursuri finanțate sau nu de Ministerul Educației.
Este vorba, printre altele, de concursul de chimie „Raluca Rîpan” considerat de profesori și elevi olimpiada de profil pentru elevii de clasa a VII-a, pentru că în gimnaziu nu există olimpiada națională de chimie decât pentru clasa a VIII-a; concursurile de meserii pentru elevii de la tehnologic, concursuri dedicate elevilor care aparțin minorităților.
Potrivit surselor Edupedu.ro, decizia de înființare a comisiei de tăiat concursuri a fost dată în luna martie a anului 2023. Fac parte din comisie 21 de membri, dintre care 8 din Ministerul Educației, 5 din universități și restul din școli, inspectorate școlare și asociații.
Calendarele și listele olimpiadelor și concursurilor școlare naționale 2024 au fost publicate luni după-amiază, 29 ianuarie. Edupedu.ro a scris că ar urma ca și la competițiile sportive să existe tăieri, mai exact să nu continue toate cu etapele naționale.
După ce am prezentat că elevii de gimnaziu ar fi fost excluși de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV) 2024 în varianta în lucru a calendarului Ministerului Educației, în contextul în care ar fi avut loc discuții despre renunțarea la olimpiadă, aceștia au fost reintroduși de Ministerul Educației în planificări.
Revenind la concursuri, dacă în 2023 erau 161 de concursuri școlare naționale organizate fără finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 130.
Dacă în anul școlar 2022-2023 erau 70 de concursuri organizate cu finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 50, conform calendarelor și listelor publicate de Ministerul Educației.

,,Biblioteca - Paradisul cărților”, la Liceul Tehnologic Special Nr.1 Oradea

22 octombrie - Ziua internațională a bibliotecilor

,,Biblioteca - Paradisul cărților”, la Liceul Tehnologic Special Nr.1 Oradea

,,Ziua internațională a bibliotecilor"a fost marcată printr-un șir de activități diverse și la Liceul Tehnologic Special Nr.1 Oradea, activități care s-au derulat chiar în incinta bibliotecii școlii.

Șirul de activități a fost deschis de către d-na. Bibliotecară prof. Ostafiev Angela care a prezentat elevilor nou veniți în școală, dar și cadrelor didactice, biblioteca școlii, compartimentele de care dispune biblioteca și pașii pe care trebuie să-i parcurgă un elev pentru a ajunge în posesia unei cărți din bibliotecă, dar și documentele care trebuiesc completate; în acest sens li s-a explicat elevilor ce înseamnă să fii abonat la o bibliotecă, ce reprezintă o fișă de bibliotecă și o fișă de lectură. Tot d-na.bibliotecară a subliniat cu această ocazie rolul important pe care trebuie să-l ocupe în viața fiecăruia dintre noi cartea și cititul cărților.   
D-na prof. de limba română Șumălan Mihaiela a prezentat proiectul educațional ,,Biblioteca - Paradisul cărților", al cărui coordonator și este, enumerând activitățile care se vor derula pe perioada anului școlar 2017-2018, un proiect realizat și în cadrul Programului SNAC, în care există șapte parteneriate cu diferite instituții de prestigiu.
Cadrelor didactice și elevilor prezenți la eveniment li s-au prezentat proiectul printr-un material PowerPoint, subliniindu-se faptul că pornind de la mottoul: ,,Nu iastă alta mai frumoasă și mai de folos în toată viața omului zăbavă decât cetitul cărților"(Miron Costin), trebuie să conștientizăm faptul că avem datoria să protejăm acest tezaur nestemat al culturii prin păstrarea cărților, al  volumelor scrise de nemuritorii autori în biblioteci, și să nu lăsăm să se distrugă sau să se piardă, stimulând astfel elevii să se apropie tot mai mult de bibliotecă, să citească mai des o carte, uitând un pic de mijlocele moderne de informare.
Grija și respectul față de carte și față de cultură, implicit, trebuie să fie o componentă esențială a dezvoltării morale a tinerei generații.
Proiectul educațional ,,Biblioteca - Paradisul cărților" are ca obiective în primul rând sensibilizarea elevilor și îndrumarea lor către promovarea unor atitudini responsabile față de tot ce înseamnă carte, cultură scrisă și păstrată în aceste tezaure, cărțile, dar și responsabilizarea societății civice prin informare, conștientizare și educație.     
  Cu siguranță, școlii și nu numai, implicit nouă cadrelor didactice, ne revine sarcina de a forma elevilor o atitudine conștientă și responsabilă față de tot ce înseamnă cultura cărților, ceea ce face ca toate cărțile și autorii lor să fie o sursă vie de informație, răspunzând nevoii de bine și de frumos, acut resimțite în lumea contemporană, motiv pentru care mesajul proiectului educațional derulat ,,Biblioteca - Paradisul cărților" este: ,,Iubiți și păstrați cartea pentru că ea este izvorul nesecat de spirit creator".
  D-na.profesoară de limba română Fazecaș Manuela, printr-un material PowerPoint, bine documentat, intitulat ,,Calendarul autorilor de literatură",  a plimbat elevii prin viața și activitatea celor mai importanți poeți și povestitori, pentru fiecare lună din an, fiind prezentat câte un autor care s-a născut într-una din zilele lunii respective.
Elevii clasei a IX-a C și a X-a C, coordonați de d-na. profesoară de limba română Balotă Laura, au marcat această sărbătoare prin realizarea diferitelor eseuri, acestea având teme diverse, iar cele mai reușite au fost citite celor prezenți. S-a remarcat  în acest sens eleva Silaghi Timea Diana din clasa a X-a C, care a impresionat auditoriul prin eseul pe care l-a alcătuit și căruia i-a dat citire, acesta purtând titlul ,,Importanța lecturii în formarea personalității elevilor".
  Au mai participat și ,,boboceii" școlii noastre, elevii din clasa a V-a, coordonați de d-na.profesoară de limba română Nadiș Cristina, desfășurând activitatea cu tema ,,Cartea - făclia lumii" prin care s-a lecturat opera ,,Povestea cărții de povești", de Emilia Căldăraru , iar apoi s-a prezentat un material PowerPoint intitulat ,,Drumul cărții", prin care s-a urmărit identificarea elementelor componente ale unei cărți, dar și stimularea gustului pentru lectură.
  Activitatea a fost susținută și de d-nul prof. de religie ortodoxă Simuț Adrian care le-a vorbit elevilor despre importanța cărților pe temă religioasă și contribuția lor la dezvoltarea culturii.
  D-na. director adjunct Șandor Mariana, prezentă și dânsa, a apreciat la final, activitățile desfășurate , interesul elevilor pentru acest eveniment, dar și buna documentare a materialelor realizate în acest sens de către cadrele didactice coordonatoare.
Prof. Șumălan Mihaiela
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Biblioteca - Paradisul cărților”, la Liceul Tehnologic Special Nr.1 Oradea.

Trimite email
sâmbătă, 24 februarie 2024, 03:57:56 Ora standard a Europei de Est