Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


Activitatea GNM - CJBihor în luna octombrie

În Săptămâna nutriției, la ,,Iuliu Maniu”, un atelier de lucru

Activitatea GNM - CJBihor în luna octombrie

În luna octombrie 2017, Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat un număr total de 161de inspecţii, prin care s-au stabilit un număr de 255 măsuri, dintre care 98 de inspecţii planificate, conform planului anual de controale şi 63de inspecţii neplanificate.

În cadrul inspecţiilor neplanificate, au fost înregistrate: 36 de controale dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu, nouă controale efectuate în urma sesizărilor, patru controale de verificare a modului de respectare a condiţiilor impuse în actele de reglementare, șase controale cu alte autorităţi, în urma protocoalelor încheiate în acest sens cu instituţii la nivel judeţean, patru controale în urma autosesizării și patru controale de verificare a realizării măsurilor stabilite anterior.
Principalele neconformităţi constate în urma controalelor efectuate în perioada menţionată au fost: nerealizarea în totalitate şi la termen a măsurilor stabilite în timpul controalelor anterioare; nerespectarea prevederilor Autorizaţiei de Mediu;
neîntocmirea evidenţei gestiunii deşeurilor si neutilizarea codurilor de deşeu; lipsa actului de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului; lipsa evidenţei gestiunii deşeurilor. În urma acestor controale, au fost aplicate nouă amenzi contravenţionale, în valoare totală de 235. 500 de lei. Cea mai mare sancţiune aplicată de comisarii GNM - CJ Bihor a fost în valoare de 80. 000 lei, aplicată pentru nerespectarea prevederilor autorizaţiei de mediu.
Inspecţiile realizate au avut ca prioritate verificarea respectării condiţiilor impuse în actele de reglementare, a măsurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare, dar şi a verificării reclamaţiilor.
În luna octombrie, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Bihor au intensificat verificările efectuate in zonele turistice din judeţul Bihor în speţă zona Padiş şi satul de vacanţă Boga, fiind stabilite unităţilor teritorial administrative, ca măsuri de prevenire a depozitărilor necontrolate de deşeuri, obligativitatea asigurării colectării deşeurilor din aceste areale.
În Săptămâna nutriției
Cu prilejul acţiunii intitulate „Săptămâna nutriţiei" desfăşurate în cadrul „Programul Școala altfel 2017 - Să știi mai multe, să fii mai bun!" din cadrul instituţiei de învăţământ Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu" Oradea, comisari din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Bihor au întreprins acţiuni de conştientizare prezentând elevilor din ciclul gimnazial și liceal, materialul „Efectele poluării mediului înconjurător asupra sănătăţii umane". În cadrul acestei acţiuni, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Bihor au fost invitaţi să participe şi la atelierul de lucru alături de elevii claselor a III-a şi a IV-a.
Precizăm că în perioada 1- 31.10.2017 nu au fost înregistrate poluări, accidente sau incidente care să ducă la afectarea gravă a factorilor de mediu (apă, aer, sol). După cum am aflat de la domnul comisar-șef Togor Vasile-Mihai.
Crișan Monica
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Activitatea GNM - CJBihor în luna octombrie.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 2 decembrie 2021