Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Octombrie - noiembrie, Biblioteca, cititorul și sufletul cărților

Proiectul educativ ,,Bookmark”

Octombrie - noiembrie, Biblioteca, cititorul și sufletul cărților

Proiectul „Bookmark", aflat la cea de-a treia ediție, s-a desfăşurat în două şcoli ale comunei Buntești: Școala Gimnazială Nr. 2 Poienii de Jos și Școala Gimnazială Nr. 1 Buntești. Timp de o lună, elevii au avut ocazia să (re)descopere lumea fascinantă a cărții.

Coordonatoarea proiectului, doamna profesoară Șerb Amelia, împreună cu profesorii de limba și literatura română, de limbi moderne, matematică și informatică au condus elevii prin spațiul care oferă găzduire și dăruiește viață cărților, biblioteca. Elevii au avut ocazia să vadă imagini cu cele mai frumoase biblioteci din țară și din lume, și-au ales câte o carte pentru a o ilustra, au confecţionat semne de carte conţinând cuvinte cheie în  trei limbi: limba română, limba franceză şi limba engleză și au alcătuit diverse creații în versuri sau proză, exprimându-și, astfel, prețuirea față de toți aceia care au dat viață cărților, dar și față de aceia care, prin munca lor, discretă, intermediază relația carte-cititor.
S-a pornit de la perspectiva criticului literar Nicolae Manolescu: a citi „înseamnă a învăța." Citându-l pe Malraux, criticul își exprimă, mai departe, convingerea că „Abia cărțile ne dezvăluie înțelesul lucrurilor pe care le trăim. Necitind, suntem ignoranți: dar nu numai fiindcă nu avem idee de ce gândesc și simt alți oameni, ci și fiindcă nu ne putem explica propria noastră viață"  (Manolescu, Nicolae, „Lectura pe înțelesul tuturor").
 În felul acesta, armonizând convingeri, valori și trăiri, îmbinând cunoștințele dobândite de elevi la diferite discipline, am reușit să-i motivăm să caute înțelesul lucrurilor, să reflecteze pentru a putea descifra țesătura textelor și a descoperi „sufletul cărților".
Lucrările realizate au fost apreciate, premiate și admirate de către membrii juriului și de către ceilalţi elevi, în cadrul unei expoziții. Astfel, am reușit să  încurajăm încă o dată exprimarea liberă a sentimentelor, emoțiilor, impresiilor provocate de lectură prin intermediul unor mijloace  specifice și altor arte. Cititorii noștri au înțeles că lectura îi face mai buni, mai înțelegători, mai bogați spiritual, ea poate fi și mângâiere, un veritabil medicament pentru sufletul cititorului care trăiește bucuria izbânzii, emoția și tensiunea așteptării, devine liber.
Echipa de proiect are următoarea componență: coordonator, prof. Amelia Şerb, Simona Muțiu (director), Ramona Bobuș, Ioana Corbu, Angelica Ştef, Adriana Blaga, Florin Tocuţ și Fericeanu Claudia.
Prof. A. Ștef & A. Şerb
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Octombrie - noiembrie, Biblioteca, cititorul și sufletul cărților.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

mari, 23 octombrie 2018