Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Octombrie - noiembrie, Biblioteca, cititorul și sufletul cărților

Proiectul educativ ,,Bookmark”

Octombrie - noiembrie, Biblioteca, cititorul și sufletul cărților

Proiectul „Bookmark", aflat la cea de-a treia ediție, s-a desfăşurat în două şcoli ale comunei Buntești: Școala Gimnazială Nr. 2 Poienii de Jos și Școala Gimnazială Nr. 1 Buntești. Timp de o lună, elevii au avut ocazia să (re)descopere lumea fascinantă a cărții.

Coordonatoarea proiectului, doamna profesoară Șerb Amelia, împreună cu profesorii de limba și literatura română, de limbi moderne, matematică și informatică au condus elevii prin spațiul care oferă găzduire și dăruiește viață cărților, biblioteca. Elevii au avut ocazia să vadă imagini cu cele mai frumoase biblioteci din țară și din lume, și-au ales câte o carte pentru a o ilustra, au confecţionat semne de carte conţinând cuvinte cheie în  trei limbi: limba română, limba franceză şi limba engleză și au alcătuit diverse creații în versuri sau proză, exprimându-și, astfel, prețuirea față de toți aceia care au dat viață cărților, dar și față de aceia care, prin munca lor, discretă, intermediază relația carte-cititor.
S-a pornit de la perspectiva criticului literar Nicolae Manolescu: a citi „înseamnă a învăța." Citându-l pe Malraux, criticul își exprimă, mai departe, convingerea că „Abia cărțile ne dezvăluie înțelesul lucrurilor pe care le trăim. Necitind, suntem ignoranți: dar nu numai fiindcă nu avem idee de ce gândesc și simt alți oameni, ci și fiindcă nu ne putem explica propria noastră viață"  (Manolescu, Nicolae, „Lectura pe înțelesul tuturor").
 În felul acesta, armonizând convingeri, valori și trăiri, îmbinând cunoștințele dobândite de elevi la diferite discipline, am reușit să-i motivăm să caute înțelesul lucrurilor, să reflecteze pentru a putea descifra țesătura textelor și a descoperi „sufletul cărților".
Lucrările realizate au fost apreciate, premiate și admirate de către membrii juriului și de către ceilalţi elevi, în cadrul unei expoziții. Astfel, am reușit să  încurajăm încă o dată exprimarea liberă a sentimentelor, emoțiilor, impresiilor provocate de lectură prin intermediul unor mijloace  specifice și altor arte. Cititorii noștri au înțeles că lectura îi face mai buni, mai înțelegători, mai bogați spiritual, ea poate fi și mângâiere, un veritabil medicament pentru sufletul cititorului care trăiește bucuria izbânzii, emoția și tensiunea așteptării, devine liber.
Echipa de proiect are următoarea componență: coordonator, prof. Amelia Şerb, Simona Muțiu (director), Ramona Bobuș, Ioana Corbu, Angelica Ştef, Adriana Blaga, Florin Tocuţ și Fericeanu Claudia.
Prof. A. Ștef & A. Şerb
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Octombrie - noiembrie, Biblioteca, cititorul și sufletul cărților.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:22:28 Ora de vară a Europei de Est