Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Revista de cultură ,,Curtea de la Argeș” pe noiembrie

O lectură de duminică

Revista de cultură ,,Curtea de la Argeș” pe noiembrie

În editorialul intitulat ,,Comunism după comunism" (o formulare care ne-ar putea duce cu gândul la Nicolae Iorga - Bizanț după Bizanț), domnul redactor-șef Gheorghe Păun ține să ne prezinte prin câteva linii directoare ,,Comunismul de lângă noi".

Lecturând numărul la adresa cunoscută..., le veți descifra ușor. Până atunci, noi am dori să vă supunem atenției două aspecte (cităm și ne retragem ,,voinicește", analiza, dacă e cazul, și comentariile le lăsăm în seama Dvs.): 1.,,Azi partidele sunt în toate, rotindu-se eventual, în funcție de rezultatele alegerilor. Politizarea excesivă, aproape discreționar-nerușinată, combinată cu ,,lupta politică", este o sursă majoră de tensiune socială, ineficiență, instabilitate, injustiție, deprofesionalizare". 2. ,,În SUA a apărut acum vreo cinci ani și o firmă care furnizează ,,crowd on demand" contra-cost desigur, demonstranți angajați amestecați printre demonstranți onești-inocenți-folosiți, strigând pro sau contra, nu contează, firma ia banii și livrează ,,serviciul".
Domnul Eminescu scris-a în ,,Timpul" din 6 septembrie 1881: ,,De la venirea d-lui Conta la ministeriu, cestiunea instrucției a început a se dezbate din nou. Constatăm că, începând cu ministrul și sfârșind cu foile, cestiunea a oscilat mai mult pe terenul administrației școalelor; despre instrucție a fost prea puțin vorba". Horia Bădescu scrie despre Blestemul mâinii, iar Johan Galtung o ține pe-a sa (O teorie a păcii). Radu Pintea vorbește despre Statul în era digitală. E de zăbovit și de stăruit spre a afla ce a spus filosoful, sociologul și esteticianul Dimitrie Gusti în discursul de recepție (la Academia Română), la 10 iunie 1923. A se citi articolul ,,Ființa și menirea academiilor". Academicianul Alexandru Boboc publică Despre contingență în lege și în exercițiul justiției. În Istoria de lângă noi, Marian Nencescu afirmă în titlu: ,,Un ,,om mare" văzut de un ,,om mic"... Vedeți cine, ce și cum! Vreți să știți ce spune (scrie) Petre Roman? Nu vă divulg. Citiți singuri, dacă vă pasionează politica (lui)! Vă spicuim două titluri din Centenarul Marii Uniri: ,,Identitatea națională, cartea de vizită a poporului român" (Aurel V. David), ,,Transilvania, inima neamului" (Ion C. Hiru). Sorin Lory Buliga scrie la gazetă așa: ,,Calea eroilor" reintră în cursa pentru Patrimoniul Mondial UNESCO.
Dar câte nu veți putea afla lecturând la adresa cunoscută: www.curteadelaarges.ro.
Ovidiu Dan   

Trimite email

miercuri, 12 august 2020