Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Festivalul de Teatru Clasic continuă seria poveştilor clasice de seară la Arad

Încă cinci zile,

Festivalul de Teatru Clasic continuă seria poveştilor clasice de seară la Arad

Oficial, ne aflăm la mijlocul FITCA23. Şapte trupe mai au de trecut pragul Festivalului: Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale" din Bucureşti, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely" Timişoara, Teatrul Excelsior, Teatrul Mic, Trupa Ţais & Teatrul Naţional „Lucian Blaga" Cluj-Napoca şi Teatrul „Regina Maria" Oradea.

Unii dintre ei au mai ajuns pe scena din Arad, alţii sunt pentru prima dată. Şi da, mulţi artişti pot încăpea într-un teatru, într-un festival.
Astăzi, 15 noiembrie 2017, de la ora 17.00, la Sala Studio ne întâlnim cu Imola Kézdi, Anikó Pethő, Loránd Farkas, Attila Orbán, Csilla Varga, Ferenc Sinkó, Csaba Marosán în spectacolul Teatrului Maghiar de Stat Cluj, ce a avut premiera vara aceasta - „Un tramvai numit dorinţă" - în regia americanului Tom Dugdale.
De la 19.30 revenim în Sala Mare alături de Marius Manole, Raluca Aprodu, Istvan Teglas, Mihai Calotă, Victor Țăpeanu, actorii Naţionalului bucureştean, într-o comedie de bulevard pe ritmuri rock, o lecţie modernă a regizorului Felix Alexa pe tema închipuirilor umane ce pot naşte monştri.
A şasea zi de Festival (joi, 16 noiembrie) este dedicată clasicului shakespearian. „Shakespeare, Sonnet 66", în regia lui Kokan Mladenović, producţie a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely" Timişoara, ne demonstrează încă o dată actualitatea dramaturgului. Macbeth, Othello, Richard al III-lea, Titus Andronicus, Romeo și Julieta se plimbă printre noi şi poartă povara mesajelor sociale contemporane.
„Actorii prezintă victimele şi răufăcătorii prin limbajul memorabil al corpului, într-un mod eruptiv, zguduitor şi emoţionant". (Ana Tasić, Politika, Serbia)
Vineri, 17 noiembrie, atmosfera se detensionează şi păşim cu încredere în lumea libertăţilor şi a încrederii, la propunerea Teatrului Excelsior din Bucureşti. „Fluturii sunt liberi", de Leonard Gershe, în regia lui Erwin Șimșensohn - pentru prima dată la Festivalul de la Arad - îşi merită cu certitudine statutul de poveste de dragoste. O lume a depăşirii oricăror impedimente în numele iubirii, cu actorii Alex Călin, Ioana Anastasia Anton, Catrinel Dumitrescu, Șerban Gomoi. „Cu un ochi veți râde, cu celălalt poate veți plânge, dar în final veți aplauda și vă veți încărca cu mai multă înțelegere a vieții și cu mai multă speranță de bine".
(Delia - FilmeCărți - Fluturii sunt liberi, de Leonard Gershe, la Teatrul Excelsior)
Weekend-ul continuă la FITCA23 cu o deşteptare. „Deşteptarea primăverii", de Frank Wedekind, în regia şi scenografia lui Vlad Cristache, producţie a Teatrului Mic din Bucureşti. Un poem teatral rock, pe muzica originală compusă de Daniel Rocca - ce vă va rămâne mult timp în minte - și interpretarea live a trupei FiRMA.
Un spectacol dur despre lumea întreagă, dar mai ales despre poezia tinereţii încă nepervertite de regulile încâlcit de absurde ale societăţii. Un spectacol răscolitor ce vă lasă pe gânduri şi pe care veţi vrea să-l revedeţi de nenumărate ori. Deocamdată, e musai să-l vedeţi în penultima zi de Festival, sâmbătă, 18 noiembrie, de la ora 19.00!
„Sunt gata să pariez că spectacolul Deşteptarea primăverii va fi unul de viaţă lungă, că va face săli pline şi că spectatorii vor fi preponderent tineri". (Mircea Morariu, O victorie - Deşteptarea primăverii la Teatrul Mic)
Duminică, 19 noiembrie, la finalul ediţiei 23 a Festivalului Clasic de la Arad, avem două propuneri:
De la ora 17.00, tinerii actori clujeni Denisse Moise, Cosmin Stănilă, Radu Dogaru, Dan Pughineanu, Andreea Bănică, Alexandru Chindriș, Alex Popa, Nicole Burlacu, Irina Sibef, Robert Danci, Maria Teișanu, Norbert Boda, Alexandru Popa, Blanca Doba, reuniţi în recent înfiinţata trupă Ţais, prezintă pe scena sălii Studio la Teatrul Clasic Arad un spectacol după texte de I.L.Caragiale, în propria lor versiune regizorală, în coproducţie cu Teatrul Naţional „Lucian Blaga" Cluj-Napoca.
Trupa Ţais, un nume despre care vom mai auzi de acum înainte. Deja ştim nenumărate lucruri despre ei. Sunt autorii şi creatorii unor poveşti frumoase: participanţi la Gala Tânărului Actor HOP, unii dintre ei câştigători de premii, sunt actori talentaţi, liberi, oameni faini, vin la noi de la Festivalul de Teatru „Toma Caragiu" de la Ploieşti. Aşa că aveţi toate motivele să vă încheiaţi periplul festivalier cu acest spectacol.
De la ora 19.00 vă aşteptăm să sărbătorim un alt gen de spectacol: musicalul. Adaptare de Joseph Stein după povestirile lui Sholom Aleichem, în regia lui György Korcsmáros, produs de Teatrul „Regina Maria" Oradea.
„Scripcarul pe acoperiş" ne poartă la începuturile secolului XX, într-o perioadă de suferinţă a comunităţii evreieşti din Rusia Imperială, atunci când pogromul ameninţă să destabilizeze valorile culturale şi religioase iudaice.
Un spectacol clasic, jucat pe Broadway din 1964, „Scripcarul pe acoperiş" este primul musical care a depăşit 3.000 de reprezentaţii.
Spectacolul de la Oradea a obţinut două distincţii la Festivalul Internaţional de Teatru ATELIER 2012: Premiul special al Juriului pentru actorul Richard Balint şi Premiul pentru Cel mai bun coregraf - András Loránd. Un spectacol cu două nominalizări la Gala Premiilor UNITER, pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundar - Ioana Dragoş-Gajdo şi Cea mai bună scenografie - Vioara Bara.
Suntem departe de finalul Festivalului de Teatru Clasic de la Arad, încă şapte spectacole ne vor trece pragul. Vă aşteptăm cu aceeași fervoare să ne bucurăm împreună de poveştile teatrului.
Programul ultimelor zile de festival îl puteţi afla accesând:
http://fitca.ro/informatii/program-2017/
Biletele se pot achiziţiona online, accesând platforma www.biletmaster.ro, precum şi de la agenţia teatrală de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 - 14.00 şi 17.00 - 19.00.
Festivalul de Teatrul Clasic de la Arad este organizat de Teatrul Clasic „Ioan Slavici" din Arad, alături de Consiliul Local al Municipiului Arad şi Primăria Municipiului Arad.
Mirela Sandu

Trimite email
luni, 27 mai 2024, 15:06:02 Ora de vară a Europei de Est