Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 ianuarie 2024

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate…

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie. Și la activitățile naționale și internaționale (CAEN) au dispărut peste 30 de concursuri finanțate sau nu de Ministerul Educației.
Este vorba, printre altele, de concursul de chimie „Raluca Rîpan” considerat de profesori și elevi olimpiada de profil pentru elevii de clasa a VII-a, pentru că în gimnaziu nu există olimpiada națională de chimie decât pentru clasa a VIII-a; concursurile de meserii pentru elevii de la tehnologic, concursuri dedicate elevilor care aparțin minorităților.
Potrivit surselor Edupedu.ro, decizia de înființare a comisiei de tăiat concursuri a fost dată în luna martie a anului 2023. Fac parte din comisie 21 de membri, dintre care 8 din Ministerul Educației, 5 din universități și restul din școli, inspectorate școlare și asociații.
Calendarele și listele olimpiadelor și concursurilor școlare naționale 2024 au fost publicate luni după-amiază, 29 ianuarie. Edupedu.ro a scris că ar urma ca și la competițiile sportive să existe tăieri, mai exact să nu continue toate cu etapele naționale.
După ce am prezentat că elevii de gimnaziu ar fi fost excluși de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV) 2024 în varianta în lucru a calendarului Ministerului Educației, în contextul în care ar fi avut loc discuții despre renunțarea la olimpiadă, aceștia au fost reintroduși de Ministerul Educației în planificări.
Revenind la concursuri, dacă în 2023 erau 161 de concursuri școlare naționale organizate fără finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 130.
Dacă în anul școlar 2022-2023 erau 70 de concursuri organizate cu finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 50, conform calendarelor și listelor publicate de Ministerul Educației.

Invitație la ,,Agora International Administration Conference”, ediția a VII-a

,,International Inter-Institutional Cooperation in the Era of Globalization

Invitație la ,,Agora International Administration Conference”, ediția a VII-a

Comisia de organizare a celei de-a VII-a ediții a ,,Agora International Administration Conference" cu tema ,,International Inter-Institutional Cooperation in the Era of Globalization" (AIAC2017) vă lansează invitația de a de a participa la conferința mai sus-menționată. [http://univagora.ro/ro/confer inte/aiac2017/aiac2017/].

 A VII-a ediție a ,,Agora International Administration Conference" (AIAC2017) va fi organizată în 7 decembrie 2017 sub cupola Universității Agora din Oradea și a Centrului Europe Direct Agora Oradea. AIAC2017, va fi concentrată pe subiectul teoretizării aspectelor juridice și teoretice în zona de practică, aspecte existente în sectoarele administrației publice și nivelelor guvernanței din spațiul public internațional, național, regional și local.
 Conferința are ca scop reîmprospătarea pasiunii pentru cercetare/inovare și al aducerii expertizei cu ajutorul specialiștilor practicieni din nișa sectoarelor public și privat. De asemenea, va fi o ocazie excelentă de a se crea sau extinde noi rețele de specialiști în domeniu și de a propune sesiuni de lucru specifice pe zone de interes comune și conforme cu tema conferinței; toate acestea în vederea dobândirii de experiență necesară, privind cercetarea în practica academică, tehnologiile inovatoare și cercetarea academică, politicile și reglementările naționale/internaționale, viitorul științelor juridice și administrative, cooperarea interinstituțională internațională și națională în era globalizării.
Date importante
Notificarea privind Acceptarea/Respingerea lucrării propuse: 1 decembrie 2017
Achitarea taxei de participare/publicare: 5 decembrie 2017            [http://univagora.ro/ro/confer inte/aiac2017/fees/
Validarea în programul conferinței: 6 decembrie 2017
AIAC2017 oferă
Două zile cu teme de discuții din domeniile privind practicile academice, tehnologiile inovatoare și cercetarea academică, politicile și reglementările internaționale, viitorul științelor juridice și administrative, cooperarea interinstituțională internațională și națională în era globalizării, management competitiv, guvernanță și administrare publică în actualul context cultural european.
Un format digital al volumului publicat în urma conferinței, jurnal internațional intitulat ,,Agora International Journal of Administration Sciences", accesibil pe pagina de internet a acesteia, http://univagora.ro/jour/index .php/aijas  (ISSN 2359-800X)   
Înregistrează-te acum!
Drd. George Marius Șinca
GHIDUL
Abstracts va cuprinde o sumarizare a lucrării în maximum 250 de cuvinte și va fi trimis alături de titlul participantului, autorul / numele și prenumele acestuia, adresa de corespondență completă, adresa de poștă electronică și număr de telefon.
Abstractul va fi însoțit de minimum cinci cuvinte cheie.
Aspectele legate de forma lucrării sunt reglementate în Ghidul autorului care poate fi accesat și descărcat pe următoarea cale http://univagora.ro/m/filer_pu blic/2017/11/12/instructions_ aiac2017.pdf
Pentru orice alte lămuriri vă rugăm să ne contactați pe adresa de e-mail george.sinca@univagora.ro
George-Marius Șinca / PhD(c) Eng.

Trimite email
sâmbătă, 2 martie 2024, 09:52:48 Ora standard a Europei de Est