Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Neobosit început teatral

FITCA23 la final

Neobosit început teatral

Festivalul Internațional de Teatru Clasic de la Arad, ediția a 23-a, și-a spus poveștile despre lume, oameni, viață.

Au fost prezente la Teatrul Clasic „Ioan Slavici" unsprezece spectacole și aproape două sute de artiști ne-au îmbogățit scena, spre bucuria și satisfacția unui public fidel, căruia îi mulțumim.
Și anul acesta ne-am bucurat să găzduim expoziția de Afișe de teatru a studenților și profesorilor Facultății de Design, din cadrul Universității „Aurel Vlaicu" din Arad. Cinci profesori și 41 de studenți și-au asumat misiunea îndrăzneață de a crea noi afișe posibile pentru cele 11 spectacole ale festivalului și au primit aprecieri din partea invitaților noștri. Expoziția a fost deschisă spre vizitare publicului festivalului în foaierul de la etajul 2 al Teatrului.
Și cum niciun festival de teatru nu se simte împlinit fără munca de laborator, actorul și profesorul Miklós Bács ne-a acceptat din nou invitația și s-a întâlnit - într-un workshop de patru zile - cu actorii Teatrului Clasic din Arad, cu care a lucrat in jurul acțiunii scenice din structura ludică. Atelierul s-a bazat pe dialogurile socratice și a folosit metoda étude-ului, axat pe procesualitate și pe conceptul de practice as research.
În rest, doar întâlniri frumoase la Arad, prilejuite de poveștile clasice ale teatrului. Adunate cu migală și pasiune din varii colțuri de țară de criticul de teatru Maria Zărnescu, selecționer al Festivalului Internațional de Teatru Clasic: Avarul, adaptare de Cristi Juncu, după Molière, regia Cristi Juncu, Teatrul „Toma Caragiu" Ploiești; Crima din Strada Lourcine, de Eugène Labiche, regia Felix Alexa, Teatrul Național „I.L. Caragiale" București; Deșteptarea primăverii, de Frank Wedekind, regia Vlad Cristache, Teatrul Mic București; Don Juan, adaptare după Molière, regia Andrei și Andreea Grosu, Teatrul de Comedie București; Fluturii sunt liberi. de Leonard Gershe, regia Erwin Simsensohn, Teatrul Excelsior București; Grand Hotel Caragiale, după texte de I. L. Caragiale, regie colectivă, Trupa Tais Cluj-Napoca și Teatrul Național „Lucian Blaga" Cluj-Napoca; O scrisoare pierdută, de I.L. Caragiale, direcția de scenă Victor Ioan Frunză, Teatrul Metropolis București; Scripcarul pe acoperiș - un musical de Joseph Stein, după povestirile lui Shalom Alecheim, regia György Korcsmáros, Teatrul „Regina Maria" Oradea; Shakespeare, Sonnet 66, regia Kokan Mladenović, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely" Timișoara; Soldatul de ciocolată, de George Bernard Shaw, regia Andrei Șerban, Teatrul Odeon București; Un tramvai numit dorință, de Tennessee Williams, regia Tom Dugdale, Teatrul Maghiar de Stat Cluj.
 Noi nu credem în finaluri. Doar în începuturi. Orice este un început. Chiar și un final.
Festivalul de Teatru Clasic de la Arad nu s-a încheiat aici. Doar începem în curând ediția cu numărul 24. O luăm de la capăt în noiembrie 2018 cu noi povești despre lume și oameni și teatru.
Sperăm că v-ați simțit bine la FITCA23 și mulțumim tuturor pentru poveștile frumoase din cele nouă zile de festival.
Mirela Sandu

Trimite email
luni, 27 mai 2024, 16:54:13 Ora de vară a Europei de Est