Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Polițiștii bihoreni, alături de studenții Universității Oradea, pentru a preveni victimizarea acestora

Polițiștii bihoreni acționează preventiv, pentru siguranța în mediul universitar

Polițiștii bihoreni, alături de studenții Universității Oradea, pentru a preveni victimizarea acestora

În cursul acestei săptămâni, polițiștii de proximitate alături de polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, împreună cu reprezentanți ai Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Oradea și ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor au desfășurat o activitate preventivă la Universitatea Oradea, pentru a informa studenții cu privire la principalele măsuri pe care trebuie să le adopte pentru a nu deveni victime ale unor infracțiuni.

Evenimentul s-a bucurat de prezența a peste 200 de persoane, studenți de la toate facultățile aparținând Universității Oradea, administratorii căminelor studențești și profesori. În acest context, polițiștii bihoreni le-au prezentat celor prezenți prevederile legale în ce privește ordinea și siguranța publică, faptele care aduc atingere siguranței cetățeanului, importanța respectării regulamentului de ordine interioară al instituției.
De asemenea, polițiștii bihoreni i-au sfătuit pe studenții prezenți cum să își protejeze bunurile pentru a nu cădea victime infracțiunilor de furt sau tâlhărie. În același context, polițiștii au prezentat studenților aspecte referitoare la circulația pe drumurile publice și importanța respectării normelor rutiere, pentru a preveni victimizarea acestora în trafic, atât în calitate de pietoni, cât și de conducători auto.
Totodată, polițiștii bihoreni și partenerii de program au dezbătut împreună cu participanții consecințele medicale și juridice asociate consumului de droguri, precum și aspecte legate de criminalitatea informatică și traficul de persoane.
În cadrul acțiunii preventive, polițiștii bihoreni au distribuit materiale informative cu recomandări preventive pe temele abordate în cadrul discuțiilor.
Polițiștii bihoreni vor continua acțiunile de informare la Universitatea Oradea, pe parcursul întregului an universitar.
Recomandări utile - preveniți propria victimizare!
Comportamentul neadecvat, caracterizat prin neglijență, ignoranță sau chiar teribilism este un factor care favorizează comiterea faptelor ilegale. Pentru a vă feri de posibilii infractori, nu trebuie să neglijaţi niciun amănunt şi să acordaţi atenţie sporită unor reguli de comportament care vor contribui la sporirea vigilenţei generale şi la construirea „barierelor" împotriva infractorilor:
Când vă deplasaţi după lăsarea întunericului, evitaţi pe cât posibil locurile izolate sau neiluminate şi purtarea bijuteriilor la vedere.
Dacă aveţi asupra dumneavoastră sume importante de bani sau alte valori, este bine să vă luaţi măsuri suplimentare şi să fiţi însoţiţi de o persoană de încredere;
Nu număraţi banii pe stradă sau când sunt mai multe persoane în jurul dumneavoastră.  Printre cetăţeni pot fi şi infractori cărora le oferiţi singuri „pontul";
Când efectuaţi diverse plăţi, nu scoateţi toţi banii pe care-i aveţi ci doar suma necesară. Banii se manevrează în interiorul poşetei sau a buzunarului;
Când vă aflaţi la ghişeul unei bănci pentru a ridica o sumă de bani este bine să observaţi comportamentul persoanele din jurul dumneavoastră, unii infractori speculează orice situaţie şi urmăresc victimele până ajung în locuri ferite de privirile cetăţenilor;
Acordaţi atenţie sporită supravegherii copiilor, cărora trebuie să evitaţi să le oferiţi bunuri de valoare ( telefoane mobile, lănţişoare, sume mari de bani), toate acestea constituie o tentaţie pentru infractori;
Nu împrumutaţi telefoanele mobile pe stradă sau în localuri publice unor persoane necunoscute care, sub pretextul apelării unor prieteni, dispar cu telefoane cu tot;
Acordaţi atenţie sporită locului unde păstraţi telefonul mobil în zonele aglomerate sau pe mijloacele de transport în comun.
Dacă se încearcă smulgerea bunurilor personale, reacţionaţi prompt şi alertaţi persoanele din jur!
Dumneavoastră sunteţi cei mai în măsură să preveniţi propria dumneavoastră victimizare!
Apelul de urgenţă, prin care ne găsiţi mereu la datorie, este
112 - Poliţia - apel de urgenţă!
Alina Dinu

Trimite email

luni, 28 septembrie 2020