Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Educația juridică... Legile, pe înțelesul tuturor

Un nou proiect marca Agora: de la student la elev

Educația juridică... Legile, pe înțelesul tuturor

De câțiva ani, la Agora avem și preșcolari și elevi ... o oportunitate de a învăța în aceeași instituție școlară un ciclu sau mai multe... chiar până la absolvirea facultății.

Pentru cei mici, echipa centrului Europe Direct Agora Oradea, în colaborare cu dna consilier educativ Laura Pașca, a demarat recent un proiect cu valențe educative multiple în formarea personalității, în orientarea școlară și profesională, dar și pentru liniștea și siguranța personală a elevilor noștri, prin introducerea unor cursuri ocazionale de educație juridică la nivel gimnazial.
Prin urmare, studenți ai Facultății de Științe Juridice și Administrative sunt dispuși și chiar încântați să dialogheze și să împărtășească elevilor noștri noțiuni elementare  de drept și reguli de conduită, pentru informarea și prevenirea lor.
În acest sens și în acest spirit, prima lecție de educație juridică s-a desfășurat miercuri (22.11.2017), când  Ardelean Cristian și Ghiț Florina s-au întâlnit cu elevii din gimnaziu pentru o primă lecție. Din discuțiile purtate cu cei mici, studenții s-au minunat de deschiderea spre cunoaște a elevilor, de interesul manifestat în a afla lucruri noi și chiar de a face dovada cunoștințelor pe care le-au dobândit pe băncile Agorei, prin curricula națională și internațională. De această dată, studenții le-au oferit o nouă perspectivă, o nouă oportunitate, într-un domeniu mai puțin tatonat și cunoscut de ei, în domeniul justiției și dreptății, familiarizându-i cu elemente de bază în drept: răspundere, lege, norme, sancțiune, prevenire, detenție, privare de libertate, Constituție, siguranță, drepturi și obligații. Toate pe înțelesul lor de percepere, apelându-se la exemple și la realitatea concretă din jurul lor. Studenții, experți în jurisprudență, au subliniat măsurile de constrângere pentru persoanele care încalcă legea și prezintă un pericol public; au evidențiat măsurile de prevenire a lor în folosirea nechibzuită a internetului și a siteurilor de socializare.
Printr-o lecție interactivă și captivantă, elevii au aflat de existența legilor care guvernează societatea, care se aplică și care trebuie respectate de toată lumea, indiferent de timp, spațiu sau teritoriu. Studenții  au răspuns cu bucurie tuturor întrebărilor, curiozităților și ,,spețelor".
Mulțumim conducerii Facultății de Științe Juridice și Adminstrative pentru deschidere și interesul manifestat, iar studenților din anul III Drept, pentru sprijinul acordat în demararea acestui proiect.
Să mai spunem că studenții noștri desfășoară astfel de lecții de educație juridică și în alte școli din județ, ceea ce nu poate decât să ne bucure.
Prof. Pașca Laura,
responsabil programe și proiecte educative
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Educația juridică... Legile, pe înțelesul tuturor.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 21 iulie 2019