Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Campania poliţiştilor bihoreni de prevenire a violenţei domestice

Mesaje vizuale artistice create de adolescenţi

Campania poliţiştilor bihoreni de prevenire a violenţei domestice

Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor este marcată şi la Oradea, printr-o serie de manifestări organizate de poliţiştii bihoreni şi partenerii de program.

La 25 noiembrie, în întreaga lume este marcată Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, pentru a aduce la cunoştinţă cetăţenilor faptul că acest fenomen reprezintă o gravă încălcare a drepturilor omului.
Manifestările menite să conştientizeze publicul cu privire la violenţa în familie şi urmările acesteia au fost organizate în judeţul Bihor de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii și Asociaţia „Lampas", în parteneriat cu D.G.A.S.P.C. Bihor, Fundaţia „Smiles" și Fundația Culturală de pe lângă Biblioteca „Gheorghe Șincai" din municipiul Oradea, în cadrul campaniei de prevenire a violenţei domestice „Opreşte acum violenţa în familie! Cere ajutor!"
Organizatorii și-au propus creșterea gradului de informare a membrilor comunității cu privire la dimensiunea, incidenţa şi formele de manifestare a violenței în familie, cu privire la instituțiile implicate în gestionarea acestui fenomen, precum și cu privire la drepturile și măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea protecției victimelor violenței în familie.
În acest context, vineri, 24 noiembrie a.c., în Piața Unirii din municipiul Oradea, în cadrul unei acțiuni preventive stradale, elevii Liceului Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu" din municipiul Oradea au distribuit mesaje cu caracter preventiv
create chiar de copii, sub forma unor felicitări sau fluturași. Astfel de acțiuni au fost realizate și de elevii Liceului Teoretic German „Friedrich Schiller", Liceului cu Program Sportiv „Bihorul", de cei ai Școlii Gimnaziale Nr.11 și de elevii Școlii Gimnaziale Nr.16 din Oradea, care au distribuit fluturași cu mesaje preventive, în proximitatea instituțiilor școlare respective.
Tot vineri, 24 noiembrie a.c., poliţiştii de prevenire bihoreni, alături de partenerii de program, cu sprijinul elevilor Liceului de Arte Oradea, au desfăşurat o acţiune cu caracter simbolic, în cadrul căreia au distribuit pliante cu mesaje preventive. Activităţile au fost desfăşurate pe platoul Centrului Comercial Plaza Oradea şi în proximitatea Pieţei „Cetate" din municipiul Oradea.
În aceeași locație, trecătorii au avut ocazia să admire expoziția de desene cu mesaje sugestive „Aripi Frânte", realizate de 30 de elevi ai Liceului de Arte Oradea, coordonați de profesorii Nada Panait, Maria David, Iulian Iancu și Cornelia Tuduc.
Prin creațiile lor, copiii au reușit să transpună în mod artistic viziunea proprie cu privire la fața întunecată a violenței domestice, în urma întâlnirilor interactive pe care le-au avut cu polițiștii de prevenire bihoreni. Copiii, deosebit de talentați, au surprins și au creat, cu ajutorul culorilor, imagini cu impact emoțional, conținând mesaje pătrunzătoare, care promovează nonviolența, încurajează luarea de atitudine împotriva violenței în familie, încearcând astfel să conștientizeze opinia publică cu privire la acest fenomen.
Elevii Liceului de Arte Oradea au dorit să transmită, prin imagine, consecinţele violenţei şi să sensibilizeze astfel, cetăţenii.
În acelaşi context, poliţiştii de prevenire bihoreni şi partenerii de campanie au discutat cu cetăţenii despre modalităţile concrete de semnalare a cazurilor de violenţă în familie şi despre instituţiile şi organizaţiile care pot oferi sprijin
victimelor acestui fenomen, atrăgând atenția asupra faptului că, pentru a primi ajutor, victimele trebuie să iasă din anonimat și să reclame violențele suferite.
Totodată, la standul pe care polițiștii bihoreni și partenerii de program l-au amenajat pe platoul din fața centrului comercial, cetățenii au avut posibilitatea de a-și exprima, la rândul lor, prin mesaje, susținerea pentru victimele fenomenului violenței domestice.
Perioada aleasă pentru desfăşurarea campaniei de prevenire a violenţei în familie în judeţul Bihor se încadrează între două zile cu semnificaţie: 25 noiembrie - Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor şi 10 decembrie - Ziua Internaţională a Drepturilor Omului.
În această perioadă, organizatori vor desfăşura în municipiul Oradea diverse activităţi comune, specifice prevenirii violenţei intrafamiliale. Astfel, vor fi desfăşurate acţiuni stradale în locurile publice aglomerate, vor avea loc întâlniri cu cetăţenii din Municipiul Oradea, Ștei şi dinValea lui Mihai, cu elevi şi părinţi din instituţii şcolare bihorene, vor fi proiectate filme educativ - preventive menite a conştientiza cetăţenii cu privire la repercusiunile fenomenul violenţei intrafamiliale şi vor fi distribuite pliante, broşuri şi alte materiale cu  mesaje educativ - preventive.
Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor ordinul de protecţie... cum te poate ajuta?
În 2012, legislaţia românească în domeniu a fost modificată, astfel încât ea s-a adaptat la legislaţia europeană.
Noul act normativ, Legea nr. 217/2003, redefineşte şi extinde conceptul de „violenţă în familie", stabilind că reprezintă „orice acţiune sau inacţiune intenţionată, cu excepţia acţiunilor de autoapărare ori de apărare, manifestată fizic sau verbal, săvârşită de către un membru de familie împotriva altui membru al aceleiaşi familii, care provoacă ori poate cauza un prejudiciu sau suferinţe fizice, psihice, sexuale, emoţionale sau psihologice, inclusiv ameninţarea cu asemenea acte, constrângerea sau privarea arbitrară de libertate; împiedicarea femeii de a-şi exercita drepturile şi libertăţile fundamentale".
Printre membrii de familie sunt enumeraţi: ascendenţii şi descendenţii, fraţii şi surorile, copiii acestora, precum şi persoanele provenite prin adopţie, soţul/soţia sau fostul soţ/fosta soţie, persoanele aflate în concubinaj, tutorele, reprezentantul legal sau cel care îngrijeşte persoana cu boală psihică, dizabilitate intelectuală sau handicap fizic.
Pentru prima dată în România, legea introduce un instrument de protecţie: „ordinul de protecţie". Acesta este emis de judecător, pe o durată maximă de 6 luni. Aceeaşi victimă poate beneficia de mai multe ordine de protecţie, în cazul în care există indicii că, în lipsa măsurilor de protecţie, viaţa, integritatea fizică sau psihică sau libertatea victimei ar fi puse în pericol.
Cererile pentru emiterea ordinului de protecţie se judecă de urgenţă, în camera de consiliu, iar în cazuri deosebite, instanţa poate emite ordinul de protecţie în aceeaşi zi.
Prin ordinul de protecţie, judecătorul poate hotărî:
  • Evacuarea temporară a agresorului din locuinţa familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
  • Reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor, în locuinţă, atunci când victima a părăsit locuinţa;
  • Limitarea dreptului de folosinţă al agresorului numai asupra unei părţi a locuinţei comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată încât agresorul să nu vină în contact cu victima;
  • Obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de copiii acesteia sau faţă de alte rude ale acesteia ori faţă de reşedinţă, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;
  • Interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic;
  • Interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu victima;
  • Obligarea agresorului de a preda Poliţiei armele deţinute;
  • Încredinţarea copiilor minori sau stabilirea reşedinţei acestora;
  • Suportarea de către agresor a chiriei sau a întreţinerii pentru locuinţa temporară unde victima, copiii minori sau alţi membri ai familiei locuiesc sau urmează să locuiască;
  • Obligarea agresorului de a urma consiliere psihologică, psihoterapie sau poate recomanda luarea unor măsuri de control, efectuarea unui tratament ori a unor forme de îngrijire, în special în scopul dezintoxicării.
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.P.J. Bihor
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Campania poliţiştilor bihoreni de prevenire a violenţei domestice.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 3 decembrie 2020