Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Joi, l-am sărbătorit pe Sf. Apostol Andrei, Cel întâi chemat, Ocrotitorul României

Hramul Bisericii Ortodoxe Sf. Apostol Andrei din Oradea,

Joi, l-am sărbătorit pe Sf. Apostol Andrei, Cel întâi chemat, Ocrotitorul României

Așa după cum am mai scris (miercuri, 29 noiembrie 2017), la Biserica Ortodoxă cu Hramul Sfântul Apostol Andrei din Oradea, s-a săvârșit Vecernia, împreunată cu Litia, apoi în procesiune, s-a înconjurat sfânta biserică cu icoana purtată de patru militari și racla care adăpostește o părticică din moaștele Sf. Apostol Andrei; apoi s-au cântat preacinstitul Paraclis al Sf. Apostol Andrei și Acatistul Sfântului.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, joi (30 noiembrie), l-am sărbătorit, cinstindu-l pe Cel întâi chemat, pe Ocrotitorul României și al Bisericii noastre. Slujba a fost săvârșită de un soborul de 15 preoți și un diacon (părinții Parohiei noastre, părintele vicar Vasile Bota și părintele dr. Ion Alexandru Mizgan, părintele Arhimandrit Cleopa Ștefanovici de la Mănăstirea Intrarea în Biserică a Maicii Domnului din Carloviț - Serbia, pr. Arhimandrit Pantelimon Ilieș, de la Mănăstirea Rohia - Maramureș, preot Ștefan Cristian, consilier cultural la Episcopia Maramureșului din Baia Mare, părintele vicar Lucian Augustin, părintele Bota Vasile, din Medieșu Aurit, jud. Satu Mare, părintele Gudea Ioan, părintele Merce Lazăr din Petrileni, jud. Bihor, părintele Bura Nicolae, din Băița, jud. Bihor, părintele Todinca Marcel, din Săliște de Vașcău, jud. Bihor, părintele Ioniță Călin, din Groși, jud. Bihor, părintele Bota Marius din Gelu, jud. Satu Mare, Ciucle Alexandru, din Sarcău, jud. Bihor, diacon Botiș Dumitru, de la Catedrala Ortodoxă din Baia Mare, părintele Coste Ioan, din Zalău, jud. Sălaj), dimpreună cu Grupul Psaltic ,,Filocalia" (Mihai Dragoș, Mihai Negrean, Dragomir Balotă, Ioan Bărcăcianu, Sergiu Căpănoaia, Daniel Bota, Cosmin Mihali, Andrei Dimitriu și Gheorghe Oneț). De la ora 8.30, s-a săvârșit Utrenia, iar de la 9.45, a început Sfânta Liturghie. La sfârșitul slujbei a fost binecuvântată coliva Sfântului, și fiindcă mâine (astăzi - n.n.) vom sărbători Ziua Națională, s-a săvârșit slujba de Te Deum, de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra poporului român dreptcredincios, care s-a încheiat cu un ,,Tropar al poporului român", cum plastic s-a exprimat părintele Arhimandrit din Serbia, Cleopa Ștefanovici, referindu-se la cântecul ,,Nu uita că ești român".
,,Iată ce mare dar de la Dumnezeu avem noi, poporul român"
Cuvântul de învățătură ne-a fost pus la suflet de părintele consilier cultural Ștefan Cristian de la Episcopia Maramureșului. Părintele consilier a vorbit atât de frumos despre Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României. ,,Iată ce mare dar de la Dumnezeu avem noi, poporul român, să fim încreștinați de către unul din ucenicii direcți ai Mântuitorului și Domnului nostru Iisus Hristos (...) Se spune că după Botezul Domnului, Sf. Ioan Botezătorul cu doi dintre ucenicii săi, dintre care unul era Sf. Ap. Andrei, stăteau pe malul Iordanului, și a trecut și Mântuitorul pe-acolo. El, Sf. Ap. Andrei, dintr-un impuls interior, i-a urmat Mântuitorului și l-a întrebat: Unde locuiești? Mântuitorul i-a spus: Vino și vezi. Și a stat împreună cu Mântuitorul până la ceasul al zecilea, după care s-a întors la casa sa, la munca sa, dar a adus și o veste bună pentru fratele său, Sf. Ap. Petru, că l-a găsit pe Mesia (...). Sf. Ap. Andrei a ajuns să fie dintre mucenicii importanți ai Mântuitorului, participând la multe dintre minunile săvârșite de Mântuitorul nostru Iisus Hristos".
 ,,Înainte să judeci, stai în genunchi și te roagă"  
O mărturisire de credință a făcut și părintele Cleopa Ștefanovici, starețul Mănăstirii Intrarea în Biserică a Maicii Domnului din Carloviț (Serbia), la nouă ani de la primul său descălecat pe pământ românesc. ,,În urmă cu nouă ani, am pășit pentru prima dată pe pământ românesc. Am venit la un popor și ortodox și dreptslăvitor. Sf. Apostol Andrei a îndumnezeit și a sfințit acest loc. M-a mișcat acest Tropar al poporului român, ,,Nu uita că ești român". Mă mândresc cu această cunoștință. Nu există zi în care să nu vorbesc cu cineva din România. Vorbesc despre acest popor frumos și mă rog pentru tot ce ați făcut pentru mine. Niciodată să nu uitați că sunteți români, că sunteți ortodocși, că sunteți fii ai lui Traian și ai lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Înainte să judeci, stai în genunchi și te roagă", a mai spus părintele Cleopa Ștefanovici, un prieten drag al bisericii noastre.
,,Cu ajutorul lui Dumnezeu, la anul, vom târnosi, vom sfinți această biserică"
În cuvântul său, părintele vicar Vasile Bota a mulțumit tuturor celor prezenți, preoți invitați și credincioși care au onorat miercuri și joi, sărbătoarea bisericii și pe Ocrotitorul acestei bisericii, pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul tuturor românilor. Privind în viitor, în 2018, Anul Centenarului Marii Uniri, părintele vicar s-a referit la două obiective importante: ,,Cu ajutorul lui Dumnezeu, am organizat un așezământ medical aproape de biserică. Sper ca anul viitor, în primăvară, să începem să oferim cu mâinile noastre milostive, cu ajutorul cadrelor medicale care frecventează biserica noastră, consultații gratuite credincioșilor noștri. Anul acesta, tot așa, la peste 55 de credincioși li s-au oferit consultații medicale oftalmologice, ochelari de vedere și de citit. Cu ajutorul lui Dumnezeu, la anul,  vom târnosi, vom sfinți această biserică, a cărei piatră de temelie am așezat-o în 2000. Ne-am propus ca la sfințire să participe, pe lângă preasfințitul Sofronie, episcopul nostru, ierarhi din toate provinciile românești, din țară și din străinătate, ca să pecetluim această piatră de neclintit, fixată pe brazda de nord-vest a țării", a conchis părintele vicar Vasile Bota.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (99 de poze), accesați Galeria foto: Joi, l-am sărbătorit pe Sf. Apostol Andrei, Cel întâi chemat, Ocrotitorul României.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 22 ianuarie 2020