Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Delegația Şcolii Gimnaziale din Cîmpani a fost în vizită de lucru în Sicilia

În cadrul celui de-al doilea proiect european

Delegația Şcolii Gimnaziale din Cîmpani a fost în vizită de lucru în Sicilia

„Să vezi Italia fără să vezi Sicilia este ca şi cum nu ai fi văzut Italia deloc, pentru că Sicilia este cheia întregii ţări"- Johann Goethe

La doi ani de la finalizarea primului proiect european de parteneriat şcolar multilateral, iată că Şcoala Gimnazială „Georgiu Popa", Cîmpani derulează cel de-al doilea proiect european începând cu acest an prin efortul susţinut al echipei formate din Anca Boldor (coordonator proiect), Denisa Lucuţa, Andreea Ciotea, Corina Petruse şi Bogdan Baciu - membri.
Proiectul „Partageons nos sommets", finanţat de Comisia Europeană prin ANPCDEFP, se va întinde pe perioada 2017-2019 şi face parte din Acţiunea cheie 2, Parteneriate strategice în domeniul şcolar.
Şcoala noastră are ca partenere şcolile College Marcel Mariotte din Saint Simeon de Bressieux, Franţa, 9 Gymnasio Kalamarias din Tesalonic, Grecia şi Istituto Comprensivo Statale „Italo Calvino" din Catania, Sicilia, Italia.
Prima reuniune de proiect a avut loc în perioada 23-25 noiembrie 2017, în Catania, Sicilia, iar instituţia noastră a fost reprezentată de doamnele profesoare: director Anca Boldor, Andreea Ciotea, Viorica Ciocan şi Corina Petruse. Această întâlnire de proiect a avut ca scop cunoaşterea partenerilor, purtarea de discuţii despre implementarea proiectului şi programarea vizitelor de lucru din martie şi mai 2018.
Cei 16 profesori din România, Franţa şi Grecia au participat, totodată, la vizite culturale în Parcul Etna (vulcanul Etna, Doamna Etna - aşa cum numesc sicilienii cel mai înalt (3340 m) şi mai activ vulcan din Europa, ce poartă nume de femeie. Colegele noastre au aflat că acesta erupe la fiecare trei luni şi la aproape 150 de ani sunt distruse şi localităţi. Are 400 de cratere secundare. Cu toate acestea, sicilienii îl numesc „vulcanul bun'', pentru că cenuşa aruncată de erupţie a creat un sol fertil pentru culturile de viţă de vie, pomi fructiferi şi măslini), Taormina (Perla Mării Mediterane, cea mai frumoasă staţiune de pe coasta de Est a Siciliei, cu Marea Ionică la picioare şi cu Etna care domină orizontul), Catania (al doilea oraş ca mărime din Sicilia, după Palermo, la sud de Etna, pe care a acoperit-o de multe ori cu lavă. La ultima erupţie puternică din 1669 şi-au pierdut viaţa 12.000 de locuitori, dar a renăscut din propria-i cenuşă, fiind reconstruit în minunatul stil baroc.) şi Siracuza (despre care Cicero spunea: „Cel mai mare şi mai frumos dintre toate oraşele greceşti'').
Prof. Denisa Lucuţa,
consilier educativ

 

Trimite email

mari, 23 octombrie 2018