Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Sărbătoarea poeziei cu Mihaela Dindelegan

La Librăria Ratio et Revelatio

Sărbătoarea poeziei cu Mihaela Dindelegan

Poeta Mihaela Dindelegan şi-a lansat cele mai recente volume de sonete la sfârşit de noiembrie 2017 la Librăria Ratio et Revelaţio, într-o atmosferă caldă şi primitoare.

Autoarea a venit în faţa publicului cu trei titluri noi: „Pe muchie de vrajă", „Iubire şi blestem" şi „ŞAH MAT la narcisişti", fiecare având o temă specifică şi un conţinut bine definit, adaptat temei centrale.
Lumina transpusă în cuvinte, legătura cu marii creatori de idei în versuri: Shakespeare, Eminescu, Blaga, V. Voiculescu, a constituit de această dată subiectul esenţial al discursurilor pe marginea volumelor de sonete ale Mihaelei. Prezenţa între vorbitori a unui specialist în literatură, profesorul universitar Valentin Chifor, a înclinat balanţa în favoarea demersului ştiinţific, al dezbaterii elevate, profunde, cerute oarecum chiar de conţinutul cărţilor. „Dragostea pe care Mihaela o prezintă în aceste volume este o dragoste de tip Agape, dragostea faţă de Divinitate definită în termenii greceşti, şi nu Erosul, plăcerea trecătoare a dorinţelor. Preocupările, orientarea şi profunzimea gândirii autoarei nu sunt deloc întâmplătoare, pentru că Mihaela este licenţiată în teologie la cel mai sever centru universitar din ţară, cel de la Cluj-Napoca", a menţionat dr. Valentin Chifor. Făcând referire la poezia din volumele prezentate, domnia sa a subliniat cele două laturi ale poeziei Mihaelei Dindelegan din volumele analizate: revolta împotriva nedreptăţilor din plan teluric, al experienţelor cotidiene într-o societate viciată, respectiv orientarea metafizică şi evadarea în transcendental, prin care se înrudeşte cu filozofia lui Lucian Blaga.
Pentru că volumul „ŞAH MAT la narcisişti" este inspirat aproape în exclusivitate din experienţele traumatizante ale poetei într-un mediu în care hoţii şi impostorii s-au erijat în judecători, Mihaela a avut ca invitat pe psihologul Răzvan T. Coloja, care a punctat latura psihologică a caracterelor narcisiste predispuse la a proiecta răul lor asupra celorlalţi.
Împătimită admiratoare a poetului V. Voiculescu, scriitoarea Sabina Măduţa a adus în atenţia publicului legătura profundă dintre lumina prezentă în versurile acestuia şi cea care transcede din sonetele Mihaelei Dindelegan. Înrudite în esenţa lor, ideile celor doi poeţi sunt totuşi diferite în mod de exprimare, astfel încât nu se poate pune problema vreunei imitaţii. Sabina Măduţa a dat citire şi câtorva fraze din recenzia criticului literar Cezarina Adamescu, intitulată „Scânteile luminii în sonete".
În fine, doamna Mioriţa Săteanu, una dintre mai vechile cunoştinţe apropiate ale Mihaelei, a adus un sincer omagiu talentului şi dăruirii celei care îi este o dragă prietenă. Lansarea de carte a Mihaelei a fost însoţită, ca de obicei, de muzică, prin minunatele voci ale interpreţilor Liliana Ioniţă Budău, Alexandrina şi Florian Chelu, Raul Silaghi.
Roxana Popescu
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sărbătoarea poeziei cu Mihaela Dindelegan.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

mari, 23 octombrie 2018