Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

“Cum vă place”

Astăzi, la Teatrul “Arcadia”, o nouă premieră a “Copiilor care joacă teatru”

“Cum vă place”

Copiii joacă teatru. Nu vă spunem o noutate pentru că Teatrul vienez de copii “Copiii joacă teatru” nu este la prima ieșire pe scenă. În 2006, a făcut-o cu “Visul unei nopți de vară”, în 2007, cu “Slugă la doi stăpâni”, iar astăzi (vineri, 5 decembrie 2008), cu premiera piesei “Cum vă place”, un dar oferit tuturor copiilor de Moș Nicolae, la Teatrul de Stat pentru Copii și Tineret “Arcadia” din Oradea, de la ora 18.00.

 Micii actori vor relua piesa în zilele următoare, pe marea scenă a “Arcadiei”, sâmbătă (6 decembrie), duminică și luni, după cum am aflat de la Sabina Topală, director executiv al asociației culturale “Copiii joacă teatru”.
Tot în premieră (absolută), vă oferim și noi, astăzi, imagini surprinse, aseară, în cadrul repetiției generale.
O “copie” a Das Wiener Kindertheater
Trupa de teatru este alcătuită din 25 de copii, cu vârsta cuprinsă între 6 și 18 ani, elevi de la mai multe școli orădene (în majoritate de la Liceul Teoretic “Aurel Lazăr”). Ei se pregătesc cu trei actori (regizori) profesioniști: Angela Tanko, Mona Erhan (care este și vicepreședinte al asociației culturale) și Bogdan Hușanu – cei trei coordonatori artistici ai trupei.
Teatrul vienez de copii din Oradea “Copiii joacă teatru” este o “copie” a Teatrului de copii din Viena (Das Wiener Kindertheater), înființat în 1996 de doamna Sylvia Rotter  (fondator și director), Mona Erhan fiind asistent al doamnei Sylvia Rotter.  
Din octombrie 2008, în Oradea, vorbim și de Asociația culturală a teatrului vienez de copii, al cărei director executiv este domnișoara Sabina Topală.
Joi seara (4 decembrie), înainte de repetiția generală, aveam să-l abordăm pe directorul executiv al asociației pentru a afla scopul înființării acestei asociații și obiectivele propuse.  
“Ne propunem să înființăm filiale în mai multe orașe mari din țară”  
 “Așadar, Teatrul vienez de copii din Oradea este echivalentul în România al Teatrului de copii din Viena.
Ca asociație, ne propunem să înființăm filiale în mai multe orașe mari din țară, profitând de faptul că echipa Teatrului vienez de copii din Oradea are de-acum o experiență de doi ani. Pe 10 decembrie, intenționăm să înființăm prima filială la București, la Teatrul Rapsodia. La stadiu de intenție sunt și alte filiale, la Timișoara, Cluj-Napoca și Sibiu.
Înainte de toate, însă, ne propunem să oferim copiilor posibilitatea de a-și petrece timpul liber într-un mod plăcut, jucând teatru; teatrul ca metodă educațională pentru copii și dezvoltare personală. Ceea ce fac ei aici nu este deloc o simplă joacă. De fapt, ei fac cursuri de teatru, dicție, interpretare de personaje, coordonare, mișcare, mimică, gestică..., iar prin piesele alese, se încearcă stabilirea unui contact cu marea literatură, cu texte de calitate și un mesaj adecvat...”, după cum ne-a declarat directorul executiv, SabinaTopală.
Trebuie să se știe că asociația este deschisă tuturor copiilor talentați și dornici să învețe să joace teatru (indiferent de vârstă). Nu se percep taxe, copiii doar sunt selectați. În mod obișnuit, cursurile se desfășoară de două-trei ori pe săptămână, având durata de o oră și jumătate, excepție fac perioadele de pregătire a unor premiere, cum este și cea de mâine.
Dar fiindcă totul costă, asociația se gospodărește doar cu ajutorul doamnei Sylvia Rotter și al sponsorilor, între care BCR..., dar lista rămâne deschisă tuturor celor care doresc să sprijine Asociația culturală “Copiii joacă teatru”. (Ov. DAN) 
Pozele s-au înmulțit... cu cele de la premiera de vineri seara.
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: “Cum vă place”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 30 septembrie 2020

Poza zilei

Câștigă o tabletă Smart!

La împlinirea a 20 de ani de activitate,
Universitatea Agora din Oradea organizează un concurs pentru elevii claselor a XII-a
Dacă ești elev în clasa a XII-a și dorești să câștigi o tabletă Smart, urmează cei trei pași:
1. Cere o recomandare dirigintelui tău.
2. Redactează un eseu-prezentare cu titlul ,,Dăruiește învățătură"!
3. Scanează sau fotografiază recomandarea și eseul și trimite-le pe adresa de email: agora20@univagora.ro.
Fii conectat! Fii învățat!
Și tu ai dreptul la educație!