Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 noiembrie 2020
1.*Un autobuz vechi, transformat într-o sală de clasă modernă pentru copiii dintr-un sat. Proiectul a fost sprijinit de peste 1.000 de voluntari, printre care și Simona Halep
.....
O sală de clasă modernă și inedită a fost amenajată pentru elevii din satul Augustin din Brașov într-un autobuz scos din circulaţie, în cadrul unui proiect realizat de Asociația Zi de Bine, împreună cu Natalia Ginghina și Adrian Secal, profesori în programul Teach for Romania, care au pornit campania de strângere de fonduri pentru proiectul EduBuzz, potrivit brasovmetropolitan.ro.

2.*Tiina Peterson, expert în educație timpurie al Ministerului Educației din Estonia: Noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta / Încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate
.....
Pentru că educația timpurie este obligatorie, ,,noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta”, a declarat Tiina Peterson, expert șef al departamentului de educație primară și generală din Ministerul Educației, din Estonia. Aceasta a fost invitată la conferința online SuperTeach de sâmbătâ, 14 noiembrie, Revoluția mentalității în educație – Educație timpurie. Tiina Peterson a spus că strategia estonă pentru educație timpurie a început cu formarea profesorilor și ,,încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate”...

3.* Educația în Marea Britanie: O privire asupra relației dintre educație și comunitate
.....
Gândindu-mă la care a fost cel mai important aspect al vieţii noastre ȋn străinătate pȃnă ȋn acest moment, mi-am dat seama că educația copilului nostru este răspunsul.
Noi ne-am mutat în Marea Britanie când Irina avea 1 an și 10 luni. Două precizări se impun de la început. Prima este aceea că situația noastră era diferită de a unui emigrant tânăr profesionist care se mută într-o țară străină și care nu are copii; odată ce ai copii, componentele de integrare, socializare și trai devin mai relevante decât cele strict profesionale. Cel puțin, așa a fost pentru mine.
De asemenea, când mă refer la educație, vorbesc despre sensul holistic și comprehensiv al conceptului de educație; voi aborda, astfel, educația nu doar în sensul strict al instituțiilor care oferă aceste servicii, ci și al modului în care un copil se formează prin interacțiunea cu instituțiile culturale, și anume familia și comunitatea...

Am celebrat Săptămâna Educației Globale

La Școala Gimnazială ,,Lucreția Suciu”

Am celebrat Săptămâna Educației Globale

Vineri, 24 noiembrie 2017, elevii claselor a IV-a A și a III-a A de la Școala Gimnazială ,,Lucreția Suciu", Oradea, au celebrat Săptămâna Educației Globale.

Printr-un Acord al Consiliului Europei, s-a instituit Centrul Nord - Sud, denumit oficial Centrul European pentru Interdependenţă şi Solidaritate. Deschis la Lisabona în anul 1990 (cf. Rezoluţiei (89)14 adoptată de Comitetul de Miniştri ai Consiliului Europei din 16 nov. 1989), acesta reuneşte 39 de state. În prezent, Centrul  Nord - Sud s-a aliat Directoratului Consiliului Europei pentru Educaţie, Cultură, Tineret şi Sport. Activitatea Centrului  Nord  -  Sud se bazează pe trei principii: dialog, parteneriat şi solidaritate.
Astfel, ca modalitate de materializare a primei direcţii de acţiune, Centrul Nord - Sud a iniţiat Programul european Educaţia Globală pentru a dezvolta, întări şi susţine strategiile de implementare a educaţiei globale și de formare a capacităţii de dezvoltare a  acesteia, prin intermediul instituţiilor şi practicienilor din domeniul educaţiei atât din zona formală, cât şi nonformală. În concepţia Centrului, educaţia globală cuprinde: educaţia pentru dezvoltare, educaţia pentru  drepturile omului, educaţia pentru pace şi prevenirea conflictelor şi educaţia interculturală. Tema aleasă pentru Săptămâna  Educaţiei  Globale 2017 este „Lumea mea depinde de noi"/ ,,My World Depends on Us".
Așadar, vineri, am celebrat Săptămâna Educaţiei Globale desfășurând o activitate pe tema inteligențelor multiple, activitate coordonată de prof. Buzlea Gheorghina și d-na Mihaela Radu, fondator Careers Center (Centru de orientare și dezvoltare a carierei), Global Career Development Facilitator (GCDF) și Trainer GCDF, cu peste 12 ani de experiență în consultanță și management al resurselor umane, training, scrierea și implementarea de proiecte cu finanțare europeană, ca invitat special. Elevii au conturat profilul persoanei inteligente exprimându-și ideile legat de caracteristicile acestui tip de persoană prin metoda brainstorming-ului. D-na Mihaela Radu le-a expus, pe înțelesul lor, teoria inteligențelor multiple (logico-matematică, spațial-vizuală, muzicală, kinestezică, interpersonală, intrapersonală, naturalistă, exisțențială), provocându-i astfel pe elevi să-și cunoască propriile tipuri de inteligență. Au avut loc dezbateri, întrebări și curiozități numeroase din partea elevilor, exemple concrete, explicații pe tema inteligențelor multiple.
În partea a doua a activității, elevii au realizat un minunat afiș despre Săptămâna Educației Globale, utilizând simboluri precum: planeta Pământ, porumbelul ca semn al păcii, cartea, simbol al cunoașterii și înțelepciunii, lanțuri unite de copii din întreaga lume, inima, simbol al iubirii ce trebuie să existe între oameni. În final, elevii au primit în dar semne de carte cu promisiunea că le vor utiliza în citirea cărților favorite.
Ne-am bucurat de o activitate minunată, roditoare ce ne-a transformat ziua de vineri într-una specială și unică.
Prof. Buzlea Gheorghina,
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Am celebrat Săptămâna Educației Globale.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 23 noiembrie 2020