Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
24 septembrie 2022
Elevii români au obținut două medalii de aur, patru de argint, una de bronz și o mențiune specială în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori (EJOI 2022)
,,Rămânem singura țară care obține medalie de aur la fiecare ediție desfășurată”

.................
Elevii români au obținut două medalii de aur, patru de argint, una de bronz și o mențiune specială în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori (EJOI 2022), după cum anunță Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI), care pregătește olimpicii români pentru competiții la informatică, într-o postare pe Facebook.
,,Rămânem singura țară care obține medalie de aur la fiecare ediție desfășurată”, anunță profesorii antrenori ai copiilor.
Peste 170 de concurenți din 132 de țări au participat la acest eveniment găzduit de Ucraina, în format online. Olimpicii români au participat din București, de la un centru care le-a asigurat tehnologia pentru a putea rezolva problemele de concurs. Potrivit regulilor de concurs, participanții sunt născuți după 31 decembrie 2006.
Olimpiada s-a desfășurat din 19 septembrie și urmează să se închidă mâine, 25 septembrie, cu o ceremonie specială, desfășurată (tot) online. Elevii au avut de rezolvat probleme pe 20 și pe 22 septembrie. Pe 19, luni, în prima zi, au avut o sesiune de familiarizare cu mediul de concurs.
Iată premiile obținute, după cum notează SEPI:
Savu Ștefan Cătălin, C.N. ,,I.L. Caragiale” / Centrul Județean de Excelență Ploiești – medalie de aur
Voicu Mihai Valeriu, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de aur
Chenglin Shang, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de argint
Rebengiuc Mircea, C.N. de Informatică ,,Tudor Vianu”, București – medalie de argint
Dumitru Alexandru, C.N. ,,I.L. Caragiale” / Centrul Județean de Excelență Ploiești – medalie de argint
Dima Alexandru, Școala Gimnazială Internațională ,,Spectrum”, Cluj Napoca – medalie de argint
Guba Daniel, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de bronz
Mateescu Alexandru, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – mențiune de onoare
Team Leader a fost Bunget Mihai de la C.N. ,,Tudor Vladimirescu”, Târgu Jiu, iar Deputy Leader – Iordache Ioan-Bogdan de la Universitatea București.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 septembrie
Premierul Nicolae Ciucă a propus programul „O carte pe an pentru fiecare elev”, pe modelul „Cornul și laptele”, dar a declarat că scopul este să ajungă „mai multă carte românească în școli și în biblioteci”

Premierul Nicolae Ciucă ia ca model programul „Cornul și laptele” – proiect european implementat din perioada guvernului Adrian Năstase, dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, prin care elevii primesc zilnic produse de panificație și lactate – și propune și el un program numit „O carte pe an pentru fiecare elev”. Anunțul a fost făcut după o întâlnire pe care Ciucă și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, au avut-o cu „oamenii de cultură – academicieni, profesori, editori, bibliotecari, autori de carte românească”, potrivit mesajului publicat de Guvern. În fapt, printre acești „oameni de cultură” sunt personaje extrem de controversate, după cum scrie G4Media.ro

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 septembrie 2022
Părinții pot intra în școli și grădinițe, luni, la festivitățile de la începutul cursurilor anului școlar, anunță Ministerul Educației, care combate o „știre falsă” lansată pe rețelele de socializare

Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar, transmite ministrul Educației într-un mesaj pe Facebook. Sorin Cîmpeanu începe mesajul cu #CombatemFakeNews și precizează că „Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu descurajează în niciun fel prezența familiilor la deschiderea anului școlar”.
„Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar! Informația potrivit căreia Ministerul Educației a emis o decizie restrictivă este falsă”, scrie ministrul Cîmpeanu în mesajul citat.
„Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu descurajează în niciun fel prezența familiilor la deschiderea anului școlar, cu atât mai mult cu cât marea majoritate a evenimentelor de acest tip se organizează în spații deschise”, mai transmite acesta.
Într-un alt mesaj ministrul scrie că „luni, 5 septembrie, milioane de copii și tineri vor intra pe porțile grădinițelor, școlilor și liceelor din România. După doi ani de restricții, de data aceasta bucuria primei zile de școală va putea fi împărtășită din nou și de părinți și bunici.
Am convingerea că toți directorii de unități de învățământ înțeleg importanța deschiderii către comunitate și a implicării familiei în educația copiilor și tinerilor, încă din prima zi de școală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 august 2022
Premierul Ciucă pasează la consiliile județene și Ministerul Educației problema transportului elevilor care nu poate fi decontat: Vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie
Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) și Ministerul Educației ,,vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie”, spune premierul Nicolae Ciucă în privința transportului elevilor care, în fapt, nu le poate fi decontat integral elevilor, așa cum este prevăzut în lege. Problema decontării navetei școlare exista și acum un an când ministrul Cîmpeanu afirma că ,,Din păcate, oricât mi-aș dori, nu există soluții miraculoase”.

Ample acțiuni în oglindă ale polițiștilor români și ungari, pentru reducerea riscului rutier

Marți,

Ample acțiuni în oglindă ale polițiștilor români și ungari, pentru reducerea riscului rutier

Polițiștii bihoreni au desfășurat ample acțiuni în trafic, în „oglindă" cu omologii ungari, pentru diminuarea riscului rutier în zona de frontieră a celor două state și prevenirea victimizării cetățenilor prin accidente rutiere.

Marți, 12 decembrie 2017, în conformitate cu Planul de cooperare al Inspectoratului General al Poliției Române privind diminuarea numărului de accidente de circulaţie înregistrate pe drumurile publice din România şi Ungaria, în special în apropierea frontierei de stat comună, în care sunt implicaţi conducători auto români şi maghiari, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au fost organizate ample acţiuni rutiere în sistem „oglindă" cu poliţia din judeţul Hajdu-Bihar, Ungaria.
Acțiunile polițiștilor rutieri bihoreni și ale omologilor ungari au vizat depistarea, identificarea şi tragerea la răspundere a celor care încalcă prevederile legale sau comit infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, în special a celor care conduc autovehicule pe drumurile publice cu viteză excesivă, verificarea legalităţii transportului rutier public de persoane şi mărfuri, a transporturilor rutiere de mărfuri și deșeuri periculoase, precum și asigurarea unui climat de siguranţă civică în preajma sărbătorilor de iarnă.
Excesul de viteză în trafic, combătut cu fermitate de polițiștii rutieri și de ordine publică bihoreni
-Acțiunile în „oglindă" desfășurate de polițiștii bihoreni și ungari au avut ca scop diminuarea riscului rutier în zona de frontieră a celor două state și prevenirea victimizării cetățenilor prin accidente de circulaţie înregistrate pe drumurile publice din România şi Ungaria, în apropierea frontierei de stat comună, în care sunt implicaţi conducători auto români şi ungari.
În județul Bihor, polițiștii rutieri și de ordine publică au acționat pe D.N.1, D.N.19 și D.N.79, pe raza municipiilor Oradea, Salonta și pe sectorul de drum D.N. 1 Oradea - Borș, folosind aparatura radar din dotare pentru identificarea conducătorilor auto care depășesc limitele legale de viteză sau comit abateri de la legislația rutieră.
Diferențele de legislație dintre cele două țări, aduse la cunoștința cetățenilor de polițiștii de prevenire bihoreni
În același timp, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au desfășurat, în paralel, o acțiune preventivă în trafic, pe D.N. 1, în municipiul Oradea, în localitatea bihoreană Sântion și pe Șoseaua Ogorului din Oradea. Activitățile preventive derulate de polițiștii bihoreni au vizat informarea conducătorilor auto cu privire la principalele diferențe de legislație rutieră dintre cele două țări, România și Ungaria. Totodată, participanții la trafic au primit din partea polițiștilor de prevenire bihoreni pliante cu recomandări menite să prevină victimizarea cetățenilor prin accidente de circulație.
Menționăm că acțiunile rutiere în zona de frontieră s-au desfășurat concomitent în patru județe din partea de vest a țării, respectiv Bihor, Satu Mare, Arad și Timiș, sub coordonarea Direcției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Peste 460 de autovehicule controlate și 322 de sancțiuni aplicate de polițiștii bihoreni, în cadrul acțiunii în trafic, în „oglindă"  cu omologii ungari
În cadrul amplei acțiuni desfășurate marți, 12 decembrie, de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor în sistem „oglindă" cu poliţiștii din judeţul Hajdu-Bihar, Ungaria, au fost controlate 467 de autovehicule, din care 385 de autovehicule prevăzute cu 8+1 locuri, 16 microbuze, 8 autocare și 58 de autovehicule destinate transportului de mărfuri.
Pentru neregulile constatate, polițiștii rutieri și de ordine publică bihoreni au aplicat 322 de sancțiuni contravenționale cu amenzi în valoare de 93.380 lei, din care 270 de sancţiuni au fost aplicate pentru depăşirea limitelor legale de viteză, 13 participanţi la trafic au fost sancţionaţi pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranţă, 7 sancțiuni au fost aplicate pentru punerea în circulație a unor autovehicule care prezentau defecțiuni tehnice, 8 pentru nerespectarea timpilor de odihnă, iar 24 de sancţiuni au fost aplicate pentru alte abateri de la regimul circulaţiei rutiere.
Totodată, ca măsură complementară, pentru comiterea unor fapte care atrag suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, poliţiştii au reţinut 13 permise de conducere, au fost reţinute cinci certificate de înmatriculare și au fost constatate două infracțiuni.
Astfel, pe Str. Calea Sântandrei din municipiul Oradea a fost depistat în trafic un tânăr de 19 ani, din comuna Curățele, județul Bihor, în timp ce conducea un autoturism cu viteza de 162 km/h, înregistrat video cu pistolul radar.
Conducătorul auto a fost sancţionat contravenţional cu 9 - 20 puncte amendă şi cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile.    
În cadrul acțiunii, pe Str. Ogorului din Oradea a fost depistat în trafic un bărbat de 65 de ani, din municipiul Oradea, în timp ce conducea un autoturism cu care tracta o remorcă, având permis de conducere necorespunzător categoriei de autovehicule din care face parte ansamblul de vehicule condus de acesta.
De asemenea, pe Str. Ogorului din Oradea a fost depistat în trafic un bărbat de 43 de ani, din Agigea, județul Constanța, reprezentant al unei societăți comerciale bihorene, în timp ce conducea un autotren cu care efectua transport rutier de marfă. În urma controlului efectuat, s-a constatat că datele raportului tahograf erau alterate.
Societatea comercială în cauză a fost sancționată contravențional conform prevederilor O.G. nr.37/2007, cu amendă în valoare de 9.000 lei.
Alina Dinu

 

Trimite email

duminică, 25 septembrie 2022