Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Ample acțiuni în oglindă ale polițiștilor români și ungari, pentru reducerea riscului rutier

Marți,

Ample acțiuni în oglindă ale polițiștilor români și ungari, pentru reducerea riscului rutier

Polițiștii bihoreni au desfășurat ample acțiuni în trafic, în „oglindă" cu omologii ungari, pentru diminuarea riscului rutier în zona de frontieră a celor două state și prevenirea victimizării cetățenilor prin accidente rutiere.

Marți, 12 decembrie 2017, în conformitate cu Planul de cooperare al Inspectoratului General al Poliției Române privind diminuarea numărului de accidente de circulaţie înregistrate pe drumurile publice din România şi Ungaria, în special în apropierea frontierei de stat comună, în care sunt implicaţi conducători auto români şi maghiari, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au fost organizate ample acţiuni rutiere în sistem „oglindă" cu poliţia din judeţul Hajdu-Bihar, Ungaria.
Acțiunile polițiștilor rutieri bihoreni și ale omologilor ungari au vizat depistarea, identificarea şi tragerea la răspundere a celor care încalcă prevederile legale sau comit infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, în special a celor care conduc autovehicule pe drumurile publice cu viteză excesivă, verificarea legalităţii transportului rutier public de persoane şi mărfuri, a transporturilor rutiere de mărfuri și deșeuri periculoase, precum și asigurarea unui climat de siguranţă civică în preajma sărbătorilor de iarnă.
Excesul de viteză în trafic, combătut cu fermitate de polițiștii rutieri și de ordine publică bihoreni
-Acțiunile în „oglindă" desfășurate de polițiștii bihoreni și ungari au avut ca scop diminuarea riscului rutier în zona de frontieră a celor două state și prevenirea victimizării cetățenilor prin accidente de circulaţie înregistrate pe drumurile publice din România şi Ungaria, în apropierea frontierei de stat comună, în care sunt implicaţi conducători auto români şi ungari.
În județul Bihor, polițiștii rutieri și de ordine publică au acționat pe D.N.1, D.N.19 și D.N.79, pe raza municipiilor Oradea, Salonta și pe sectorul de drum D.N. 1 Oradea - Borș, folosind aparatura radar din dotare pentru identificarea conducătorilor auto care depășesc limitele legale de viteză sau comit abateri de la legislația rutieră.
Diferențele de legislație dintre cele două țări, aduse la cunoștința cetățenilor de polițiștii de prevenire bihoreni
În același timp, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au desfășurat, în paralel, o acțiune preventivă în trafic, pe D.N. 1, în municipiul Oradea, în localitatea bihoreană Sântion și pe Șoseaua Ogorului din Oradea. Activitățile preventive derulate de polițiștii bihoreni au vizat informarea conducătorilor auto cu privire la principalele diferențe de legislație rutieră dintre cele două țări, România și Ungaria. Totodată, participanții la trafic au primit din partea polițiștilor de prevenire bihoreni pliante cu recomandări menite să prevină victimizarea cetățenilor prin accidente de circulație.
Menționăm că acțiunile rutiere în zona de frontieră s-au desfășurat concomitent în patru județe din partea de vest a țării, respectiv Bihor, Satu Mare, Arad și Timiș, sub coordonarea Direcției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Peste 460 de autovehicule controlate și 322 de sancțiuni aplicate de polițiștii bihoreni, în cadrul acțiunii în trafic, în „oglindă"  cu omologii ungari
În cadrul amplei acțiuni desfășurate marți, 12 decembrie, de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor în sistem „oglindă" cu poliţiștii din judeţul Hajdu-Bihar, Ungaria, au fost controlate 467 de autovehicule, din care 385 de autovehicule prevăzute cu 8+1 locuri, 16 microbuze, 8 autocare și 58 de autovehicule destinate transportului de mărfuri.
Pentru neregulile constatate, polițiștii rutieri și de ordine publică bihoreni au aplicat 322 de sancțiuni contravenționale cu amenzi în valoare de 93.380 lei, din care 270 de sancţiuni au fost aplicate pentru depăşirea limitelor legale de viteză, 13 participanţi la trafic au fost sancţionaţi pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranţă, 7 sancțiuni au fost aplicate pentru punerea în circulație a unor autovehicule care prezentau defecțiuni tehnice, 8 pentru nerespectarea timpilor de odihnă, iar 24 de sancţiuni au fost aplicate pentru alte abateri de la regimul circulaţiei rutiere.
Totodată, ca măsură complementară, pentru comiterea unor fapte care atrag suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, poliţiştii au reţinut 13 permise de conducere, au fost reţinute cinci certificate de înmatriculare și au fost constatate două infracțiuni.
Astfel, pe Str. Calea Sântandrei din municipiul Oradea a fost depistat în trafic un tânăr de 19 ani, din comuna Curățele, județul Bihor, în timp ce conducea un autoturism cu viteza de 162 km/h, înregistrat video cu pistolul radar.
Conducătorul auto a fost sancţionat contravenţional cu 9 - 20 puncte amendă şi cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile.    
În cadrul acțiunii, pe Str. Ogorului din Oradea a fost depistat în trafic un bărbat de 65 de ani, din municipiul Oradea, în timp ce conducea un autoturism cu care tracta o remorcă, având permis de conducere necorespunzător categoriei de autovehicule din care face parte ansamblul de vehicule condus de acesta.
De asemenea, pe Str. Ogorului din Oradea a fost depistat în trafic un bărbat de 43 de ani, din Agigea, județul Constanța, reprezentant al unei societăți comerciale bihorene, în timp ce conducea un autotren cu care efectua transport rutier de marfă. În urma controlului efectuat, s-a constatat că datele raportului tahograf erau alterate.
Societatea comercială în cauză a fost sancționată contravențional conform prevederilor O.G. nr.37/2007, cu amendă în valoare de 9.000 lei.
Alina Dinu

 

Trimite email

miercuri, 2 decembrie 2020