Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Despre cartea ,,Rugăciunile copiilor ating Cerul”

La Grădinița Creștină ,,Emanuel” din Oradea

Despre cartea ,,Rugăciunile copiilor ating Cerul”

Ajungând în 18 decembrie 2017, la Grădinița Creștină ,,Emanuel" din Oradea, în cadrul proiectului ,,Dăruind vei dobândi", doamna profesor Violeta Moțoc ne-a dăruit cartea sa, intitulată ,,Rugăciunile copiilor ating Cerul".

Absolvind Universitatea Emanuel din Oradea, secția Teologie-Didactică în vara anului 1996, doamna profesor Violeta Moțoc a avut marea șansă, ca din toamnă, să lucreze la Grădinița Creștină ,,Emanuel", proaspăt înființată, în 4 noiembrie 1996, ,,sub cupola Bisericii Emanuel'', după cum aflăm din cuvântul de introducere. ,,Aici am avut oportunitatea să încep să investesc în copii, semănând în ei sămânța adevărurilor biblice, oportunitate pe care nu aș fi avut-o într-o grădiniță de stat, în acea vreme. Grădinița creștină înseamnă pentru mine o instituție în cadrul căreia se poate vorbi despre Dumnezeu, se pot cânta cântece prin care Îl lauzi pe El și există un timp de rugăciune împreună cu copiii", după cum citim tot în Introducere. Așa s-a născut carte domniei sale, care este structurată pe opt capitole, din care șapte cuprind rugăciuni ale copiilor, după cum se spune chiar în titlul volumului... ,,rugăciuni sincere, naturale și spontane ale copiilor care au frecventat Grădinița ,,Emanuel", din Oradea, cu vârsta cuprinsă între 4-7 ani. Aceste rugăciuni au fost gândite și exprimate de către copii. Forma și limbajul rugăciunilor nu au fost modificate în niciun fel, ci păstrate întocmai", după cum precizează autoarea. Adunarea rugăciunilor a început în 1998. În capitolul 1 sunt inserate rugăciuni culese în perioada 1998-2000. Unul din evenimentele triste din acel an a fost cutremurul din Turcia, în urma căruia au murit mulți oameni, iar alții au rămas fără case. În capitolul II, sunt cuprinse rugăciuni din perioada 2001-2004; ca eveniment trist al acelei perioade a fost decesul mamei unui copil din grupă. Capitolul III cuprinde perioada 2004-2007. ,,Anul 2005 poate fi considerat un an al inundațiilor pentru România". Și așa mai departe... fiecare capitol cu perioada sa, cu evenimentele marcante ale perioadei, triste sau fericite și cu rugăciuni, una și una, așa cum au fost ele exprimate de copiii din grupa doamnei profesor Violeta Moțoc, în perioada 1998-2014.
Capitolul VIII este unul special, intitulat ,,Copiii spun lucruri adevărate" (,,trăsnite", cum ar zice unii la TV). În cele peste 20 de pagini de final, ,,replicile, dialogurile, afirmațiile și răspunsurile lor sunt culese din diferite activități desfășurate în grupa de copii și din momentele de joacă din grădiniță din perioada 1999-2014", conchide doamna prof. Violeta Moțoc.
Câteva nestemate din Cap. VIII
1.Draga mea, de ce stai în calea mea? Vrei să cad? 2.Ne jucăm, dar fără morți! 3.Pomii trebuie udați ca să fie viață. 4.Găina ne dă șnițel și zgârci. 5.Am sâcâit-o pe mami aproape două ore. Noroc că mi-a luat tata Norofen și n-am avut febră. 6.Nu striga așa tare că mă doare capul. 7.Eu știu de mult muzica asta e pocăiască. 8.Așa de plin sunt de parcă am mâncat un elefant. 9.Dacă-s răi nu-i muți la alte grădinițe, ci-i trimiți la școala de corecție. 10.Îmi place la grădi de mama focului!
Ovidiu Dan  

Trimite email

duminică, 16 mai 2021