Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
24 septembrie 2022
Elevii români au obținut două medalii de aur, patru de argint, una de bronz și o mențiune specială în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori (EJOI 2022)
,,Rămânem singura țară care obține medalie de aur la fiecare ediție desfășurată”

.................
Elevii români au obținut două medalii de aur, patru de argint, una de bronz și o mențiune specială în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori (EJOI 2022), după cum anunță Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI), care pregătește olimpicii români pentru competiții la informatică, într-o postare pe Facebook.
,,Rămânem singura țară care obține medalie de aur la fiecare ediție desfășurată”, anunță profesorii antrenori ai copiilor.
Peste 170 de concurenți din 132 de țări au participat la acest eveniment găzduit de Ucraina, în format online. Olimpicii români au participat din București, de la un centru care le-a asigurat tehnologia pentru a putea rezolva problemele de concurs. Potrivit regulilor de concurs, participanții sunt născuți după 31 decembrie 2006.
Olimpiada s-a desfășurat din 19 septembrie și urmează să se închidă mâine, 25 septembrie, cu o ceremonie specială, desfășurată (tot) online. Elevii au avut de rezolvat probleme pe 20 și pe 22 septembrie. Pe 19, luni, în prima zi, au avut o sesiune de familiarizare cu mediul de concurs.
Iată premiile obținute, după cum notează SEPI:
Savu Ștefan Cătălin, C.N. ,,I.L. Caragiale” / Centrul Județean de Excelență Ploiești – medalie de aur
Voicu Mihai Valeriu, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de aur
Chenglin Shang, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de argint
Rebengiuc Mircea, C.N. de Informatică ,,Tudor Vianu”, București – medalie de argint
Dumitru Alexandru, C.N. ,,I.L. Caragiale” / Centrul Județean de Excelență Ploiești – medalie de argint
Dima Alexandru, Școala Gimnazială Internațională ,,Spectrum”, Cluj Napoca – medalie de argint
Guba Daniel, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de bronz
Mateescu Alexandru, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – mențiune de onoare
Team Leader a fost Bunget Mihai de la C.N. ,,Tudor Vladimirescu”, Târgu Jiu, iar Deputy Leader – Iordache Ioan-Bogdan de la Universitatea București.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 septembrie
Premierul Nicolae Ciucă a propus programul „O carte pe an pentru fiecare elev”, pe modelul „Cornul și laptele”, dar a declarat că scopul este să ajungă „mai multă carte românească în școli și în biblioteci”

Premierul Nicolae Ciucă ia ca model programul „Cornul și laptele” – proiect european implementat din perioada guvernului Adrian Năstase, dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, prin care elevii primesc zilnic produse de panificație și lactate – și propune și el un program numit „O carte pe an pentru fiecare elev”. Anunțul a fost făcut după o întâlnire pe care Ciucă și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, au avut-o cu „oamenii de cultură – academicieni, profesori, editori, bibliotecari, autori de carte românească”, potrivit mesajului publicat de Guvern. În fapt, printre acești „oameni de cultură” sunt personaje extrem de controversate, după cum scrie G4Media.ro

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 septembrie 2022
Părinții pot intra în școli și grădinițe, luni, la festivitățile de la începutul cursurilor anului școlar, anunță Ministerul Educației, care combate o „știre falsă” lansată pe rețelele de socializare

Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar, transmite ministrul Educației într-un mesaj pe Facebook. Sorin Cîmpeanu începe mesajul cu #CombatemFakeNews și precizează că „Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu descurajează în niciun fel prezența familiilor la deschiderea anului școlar”.
„Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar! Informația potrivit căreia Ministerul Educației a emis o decizie restrictivă este falsă”, scrie ministrul Cîmpeanu în mesajul citat.
„Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu descurajează în niciun fel prezența familiilor la deschiderea anului școlar, cu atât mai mult cu cât marea majoritate a evenimentelor de acest tip se organizează în spații deschise”, mai transmite acesta.
Într-un alt mesaj ministrul scrie că „luni, 5 septembrie, milioane de copii și tineri vor intra pe porțile grădinițelor, școlilor și liceelor din România. După doi ani de restricții, de data aceasta bucuria primei zile de școală va putea fi împărtășită din nou și de părinți și bunici.
Am convingerea că toți directorii de unități de învățământ înțeleg importanța deschiderii către comunitate și a implicării familiei în educația copiilor și tinerilor, încă din prima zi de școală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 august 2022
Premierul Ciucă pasează la consiliile județene și Ministerul Educației problema transportului elevilor care nu poate fi decontat: Vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie
Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) și Ministerul Educației ,,vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie”, spune premierul Nicolae Ciucă în privința transportului elevilor care, în fapt, nu le poate fi decontat integral elevilor, așa cum este prevăzut în lege. Problema decontării navetei școlare exista și acum un an când ministrul Cîmpeanu afirma că ,,Din păcate, oricât mi-aș dori, nu există soluții miraculoase”.

Despre cartea ,,Rugăciunile copiilor ating Cerul”

La Grădinița Creștină ,,Emanuel” din Oradea

Despre cartea ,,Rugăciunile copiilor ating Cerul”

Ajungând în 18 decembrie 2017, la Grădinița Creștină ,,Emanuel" din Oradea, în cadrul proiectului ,,Dăruind vei dobândi", doamna profesor Violeta Moțoc ne-a dăruit cartea sa, intitulată ,,Rugăciunile copiilor ating Cerul".

Absolvind Universitatea Emanuel din Oradea, secția Teologie-Didactică în vara anului 1996, doamna profesor Violeta Moțoc a avut marea șansă, ca din toamnă, să lucreze la Grădinița Creștină ,,Emanuel", proaspăt înființată, în 4 noiembrie 1996, ,,sub cupola Bisericii Emanuel'', după cum aflăm din cuvântul de introducere. ,,Aici am avut oportunitatea să încep să investesc în copii, semănând în ei sămânța adevărurilor biblice, oportunitate pe care nu aș fi avut-o într-o grădiniță de stat, în acea vreme. Grădinița creștină înseamnă pentru mine o instituție în cadrul căreia se poate vorbi despre Dumnezeu, se pot cânta cântece prin care Îl lauzi pe El și există un timp de rugăciune împreună cu copiii", după cum citim tot în Introducere. Așa s-a născut carte domniei sale, care este structurată pe opt capitole, din care șapte cuprind rugăciuni ale copiilor, după cum se spune chiar în titlul volumului... ,,rugăciuni sincere, naturale și spontane ale copiilor care au frecventat Grădinița ,,Emanuel", din Oradea, cu vârsta cuprinsă între 4-7 ani. Aceste rugăciuni au fost gândite și exprimate de către copii. Forma și limbajul rugăciunilor nu au fost modificate în niciun fel, ci păstrate întocmai", după cum precizează autoarea. Adunarea rugăciunilor a început în 1998. În capitolul 1 sunt inserate rugăciuni culese în perioada 1998-2000. Unul din evenimentele triste din acel an a fost cutremurul din Turcia, în urma căruia au murit mulți oameni, iar alții au rămas fără case. În capitolul II, sunt cuprinse rugăciuni din perioada 2001-2004; ca eveniment trist al acelei perioade a fost decesul mamei unui copil din grupă. Capitolul III cuprinde perioada 2004-2007. ,,Anul 2005 poate fi considerat un an al inundațiilor pentru România". Și așa mai departe... fiecare capitol cu perioada sa, cu evenimentele marcante ale perioadei, triste sau fericite și cu rugăciuni, una și una, așa cum au fost ele exprimate de copiii din grupa doamnei profesor Violeta Moțoc, în perioada 1998-2014.
Capitolul VIII este unul special, intitulat ,,Copiii spun lucruri adevărate" (,,trăsnite", cum ar zice unii la TV). În cele peste 20 de pagini de final, ,,replicile, dialogurile, afirmațiile și răspunsurile lor sunt culese din diferite activități desfășurate în grupa de copii și din momentele de joacă din grădiniță din perioada 1999-2014", conchide doamna prof. Violeta Moțoc.
Câteva nestemate din Cap. VIII
1.Draga mea, de ce stai în calea mea? Vrei să cad? 2.Ne jucăm, dar fără morți! 3.Pomii trebuie udați ca să fie viață. 4.Găina ne dă șnițel și zgârci. 5.Am sâcâit-o pe mami aproape două ore. Noroc că mi-a luat tata Norofen și n-am avut febră. 6.Nu striga așa tare că mă doare capul. 7.Eu știu de mult muzica asta e pocăiască. 8.Așa de plin sunt de parcă am mâncat un elefant. 9.Dacă-s răi nu-i muți la alte grădinițe, ci-i trimiți la școala de corecție. 10.Îmi place la grădi de mama focului!
Ovidiu Dan  

Trimite email

duminică, 25 septembrie 2022