Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

,,Noi umblăm a corinda”...

La clasa a IV-a C de la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” Oradea

,,Noi umblăm a corinda”...

Aşa am intitulat serbarea noastră închinată Sfintei Sărbători a Crăciunului, Naşterea Pruncului Sfânt, Iisus Hristos, serbare care s-a desfășurat marți, 19 decembrie 2017 la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu" Oradea.

Cu sufletele neprihănite, elevii clasei a IV-a C, îndrumați de prof. Bunta Simona, și-au propus să reînvie și să promoveze datinile și obiceiurile noastre străvechi. Cu această ocazie, ei au aflat că pe vremea părinților și  bunicilor nu era bucurie mai mare ca primirea colindătorilor, iar Crăciunul se sărbătorea altfel, după datini păstrate din strămoși.
Îmbrăcați în frumoase costume populare tradiționale, elevii au colindat colinde vechi, din zona Bihorului, acompaniați de îndrăgitul interpret Dacian de la Oradea și trupa sa. Gazdele (nană Floare și baciu Ilie) au primit cu bucurie colindătorii, răsplătindu-le corinda  cu colaci (de grâu curat) copți în cuptor. La primirea acestor daruri, colindătorii  au  rostit, potrivit obiceiului: ,,Alduirea colacului", prilej cu care a fost trecută în revistă (amintită) toată munca depusă la câmp peste an...
,,Rămâi, gazdă sănătoasă..."
Cu toții ne-am bucurat apoi de Dansul turcii, personaj a cărui muţenie e compensată prin dans şi pantomimă. Jocul a devenit un ritual menit să aducă rodnicie pentru anul ce vine, recolte bogate, spor de animale în turmele păstorilor şi de a alunga spiritele rele. Nota de umor și veselie a jocului a fost dată de costumaţia bogată și multicoloră, de îndemânarea cu care s-a mișcat jucătorul (Bot Patrick Ionuț, din clasa a IV-a C), cât și de clămpănituri.
La final, colindătorii au urat, potrivit obiceiului străvechi: ,,Rămâi, gazdă sănătoasă, şi noi cu corinda noastră!"
Respect pentru aceste comori și bucurie în a le promova
Felicit micii actori pentru prestație! Mulțumim domnului Dacian de la Oradea (tatăl elevului Patrick Malița din clasa a IV-a C) și trupei sale pentru prezență și acompaniament și nu în ultimul rând, părinților și bunicilor care ne sunt și ne-au fost alături întotdeauna.
 Și prin această serbare, elevii au reușit să conștientizeze valoarea inestimabilă a creațiilor populare autentice și faptul că obiceiurile trebuie păstrate cu sfințenie din generație în generație. Mă bucur să constat că elevii mei manifestă respect pentru aceste comori și bucurie în a le promova.
Prof. Bunta Simona
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Noi umblăm a corinda”...

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

mari, 23 octombrie 2018