Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Tunelul celor 365 de sfinți, Crucea Eroilor și Bisericuța de lemn din stațiunea Straja, Gorj

În România noastră dragă, avem de toate!

Tunelul celor 365 de sfinți, Crucea Eroilor și Bisericuța de lemn din stațiunea Straja, Gorj

În staţiunea montană Straja din Valea Jiului, nu departe de Masivul Vâlcan (1.946 m altitudine) ce face parte din Munţii Retezat-Godeanu, descoperi un tunel impresionant din beton, de 54 de metri lungime.

Interesant la acest tunel este faptul că pe interiorul lui sunt pictați 365 de sfinți din calendarul ortodox, pentru fiecare zi din an, iar tavanul este plin de scene din Vechiul şi Noul Testament.
 O candelă este veșnic aprinsă în acest tunel și este mutată în fiecare zi în fața icoanei sfântului care marchează data curentă din calendar.
Tunelul face legătura între drumul principal din stațiunea Straja și bisericuța din lemn ce poartă hramul Sfinților Apostoli Constantin și Elena. Oamenii care ajung în zonă spun că locul a devenit un adevărat calendar ortodox.
Faimosul tunel a fost construit din dorința oamenilor care își doreau să ajungă și iarna, când troienele ajung chiar şi de trei metri, la schitul din lemn din stațiunea Straja, ridicat la peste 1.700 de metri altitudine.
Tunelul, construit în anul 2006, a devenit o adevărată atracție turistică, datorită sfinților pictați pe pereții acestuia.
Crucea Eroilor
Tot în zonă, lângă biserica de lemn din stațiunea Straja, există și o cruce care poate concura cu cea de pe masivul Caraiman. Cu o înălțime de 18,6 m și o anvergură de 9 m Crucea Eroilor a fost ridicată de Emil Părău în anul 1996, cel care a construit și tunelul celor 365 de sfinți.
Bisericuța de lemn
Bisericuța din lemn, alături de Crucea Eroilor și Tunelul pictat sunt unele dintre cele mai frumoase simboluri ale stațiunii. De asemenea, dacă ai de gând să ajungi aici, un eveniment impresionant are loc în Vinerea Mare, când este depusă crucea din lemn de paltin ce este purtată pe umeri de credincioși cale de peste 10 kilometri, pe Drumul Crucii, de la Lupeni, la Straja.
Turiști din toată țara vin să viziteze acest loc minunat. La intrare în tunel sunt întâmpinați de o poartă mare din lemn vopsită în alb.
Există și o poveste legată de Tunel, de schitul și Crucea Eroilor din Straja. În anul 1996, la Cabana Montana, chiar de Sfinții Constantin și Elena, un turist a aprins lumina într-o încăpere. Becul s-a ars, iar flama de la filament a imprimat pe interiorul becului o cruce. Becul a fost spart de către unul dintre turiști, dar după numai două săptămâni fenomenul s-a repetat. Becul acela poate fi văzut la schitul Straja, iar interpretarea dată atunci de un călugăr a fost legată de cei opt sute de ostași care au murit în zonă în Primul Război Mondial.
Oamenii locului spun că aproximativ 90% dintre cei care vin în Straja trec şi prin tunelul pictat şi merg la schit pentru a spune o rugăciune.
Să aveți o zi binecuvântată, cu sănătate și bucurii!
Maria Serafim
 
Îți mulțumim, Maria!
Am considerat că e bine să reluăm și să redăm cititorilor noștri articolul în întregime. Poate că unii nu au văzut și nu au citit sau chiar au uitat cele două episoade.
L-am semnalat și pe pagina de Educație Facebook Ovidan.
Mai vrem să citim asemenea articole minunate!
Moise-Ovidiu Dan

Trimite email

mari, 23 octombrie 2018