Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

De Bobotează, a fost sfințită Agheasma cea Mare

Astăzi (sâmbătă), la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea

De Bobotează, a fost sfințită Agheasma cea Mare

Astăzi (6 ianuarie 2018), de Ziua Botezului Domnului, credincioșii din Parohia Sf. Apostol Andrei din Oradea au participat la Biserica Sf. Apostol Andrei la Sfânta Liturghie oficiată de părinții parohi, părintele vicar Vasile Bota și părintele dr. Ion Alexandru Mizgan. La sfârșit, s-a ieșit pe solee unde a fost săvârșită slujba de sfințire a Agheasmei celei Mari.

Așa după cum se știe, Botezul Domnului nostru Iisus Hristos s-a săvârșit de către Sfântul Ioan Botezătorul în apa Iordanului, acum 2.000 de ani. De atunci, în fiecare an, la 6 ianuarie, prăznuim Botezul Domnului sau Boboteaza, când după Sfânta Liturghie se sfințește apa, Agheasma cea Mare.
„Astăzi, pentru prima dată ni se arată la Iordan cele trei persoane ale Preasfintei Treimi: Fiul, smerindu-se, se botează în Iordan de la Ioan, Tatăl grăiește din ceruri, zicând: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru carele am binevoit", iar Duhul Sfânt se pogoară ca un porumbel peste Iisus Hristos. Astăzi cerurile s-au deschis și Duhul lui Dumnezeu s-a odihnit la Iordan peste Fiul. Astăzi Stăpânul se smerește și cere să fie botezat. Astăzi Cel fără de păcat primește botezul pocăinței de la Ioan...
Astăzi se sfințește apa Iordanului și toate apele și izvoarele pământului. Astăzi se sfințește Agheasma cea Mare prin semnul Crucii, la rugăciunile arhiereilor și preoților și prin pogorârea darului Sfântului Duh. Prin ea ne sfințim cu toții, se sfințesc casele și fântânile noastre și se izgonesc duhurile rele cu puterea Duhului Sfânt..."
Se spune că e bine ca zilnic, până în 14 ianuarie, în fiecare dimineață, pe nemâncate, să se bea din această apă sfințită tămăduitoare.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: De Bobotează, a fost sfințită Agheasma cea Mare.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 26 ianuarie 2020