Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

Despre rețeaua școlară, cu planul de școlarizare (2018 - 2019) și Bacalaureat 2018

Noutăți de la Inspectoratul Școlar Județean Bihor

Despre rețeaua școlară, cu planul de școlarizare (2018 - 2019) și Bacalaureat 2018

Domnul inspector școlar general Alin-Florin Novac-Iuhas a prezentat ieri (marți, 30 ianuarie 2018) în cadrul unei conferințe de presă două teme de actualitate: rețeaua școlară, cu planul de școlarizare pe anul școlar 2018 - 2019, respectiv Examenul de Bacalaureat - prima sesiune (la care înscrierile au și început în 29 ianuarie și țin până în 2 februarie).

Vorbind despre rețeaua școlară a unităților cu personalitate juridică, începând din 2012, au fost reamintite comasările, fuziunile importante care au avut loc în municipiul nostru: fostul C.T. ,,Andrei Șaguna" care a dispărut în urma fuzionării cu C.T. ,,Traian Vuia", iar din fuzionarea liceelor tehnologice ,,Ioan Bococi" și ,,George Barițiu" a rezultat un liceu nou: Liceul Tehnologic Special Nr. 1 Oradea. Și în județ, s-au întâmplat comasări și dispariții ale unor unități cu personalitate juridică, dar mai puțin spectaculoase (Școala din Șerani a ajuns la Liceul Teoretic ,,Gabriel Țepelea" din Borod, iar CSEI din Tileagd a fost ,,înghițit" de CSEI ,,Orizont" Oradea).
C.T. ,,Transilvania" dispare, dar rămâne în loc ,,C.T. ,,Constantin Brâncuși"
Prin comasarea C.T. ,,Transilvania" cu C.T. ,,Constantin Brâncuși", prima dispare, clasele de alimentație publică și turism ajung la Colegiul Economic ,,Partenie Cosma", cu profesori cu tot, iar celelalte se comasează cu cele de la ,,Constantin Brâncuși". C.T ,,Constantin Brâncuși" își mută sediul la C.T. Transilvania, iar în fostul sediu al brâncușienilor se mută clase de artiști, de la Liceul de Arte. Posibil ca și prin județ să se producă permutări, dar nu spectaculoase, în măsura în care în unele unități școlare scade (mult) numărul de copii, iar pentru eficientizare se va proceda la comasări (fuzionări). Ca tendință general valabilă, la grădinițe, lumea se orientează tot mai mult spre grădinițele cu program prelungit, iar cererea se manifestă tot mai mult chiar și în mediul rural. De la 499 de grupe cu program normal se va ajunge în toamnă la 490, iar de la 327 grupe cu program prelungit se va ajunge la 334. La învățământul primar (dar și la cel gimnazial), se caută reducerea numărului de clase în regim simultan. În prezent sunt 1.061 de clase independente și 358 în regim simultan, iar din toamnă, vom vorbi, probabil, despre 1.070 de clase independente și 333 în regim simultan. În ciclul liceal, ,,politica" educațională merge pe reducerea numărului de clase la profilul teoretic (mai cu seamă acolo unde se doreau câte două clase la același profil), ținându-se cont și de mediile mici ale candidaților. În schimb, se vrea creșterea numărului de clase la profilul tehnologic și vocațional și la învățământul profesional pentru a se ajunge treptat la ,,țintă": 60 la sută învățământ profesional și 40 la sută învățământ teoretic. De la 86 de clase cu profil teoretic, în toamnă se vor doar 83, de la 49 de clase cu profil tehnologic, la 55, de la 14 vocațional, la 16, iar de la 38 de clase șc. profesională la 40 (cu sistem dual în creștere, de la 7 clase la 16).
Indiferent de comasări și de reducerile de clase, cadrele didactice nu vor ajunge pe drumuri (fără loc de muncă), după cum le asigură generalul Inspectoratului Școlar Județean Bihor. ,,Asigur cadrele didactice care sunt vizate de reorganizare că niciunul nu va rămâne pe dinafară", a precizat dl inspector școlar general Alin Novac-Iuhas.
Înscrierile la Bacalaureat au început luni
Noutățile legate de BAC țin de perioada de susținere a competențelor lingvistice și digitale, care încep în 12 februarie.
Înscrierile au început luni, 29 ianuarie și țin până în 2 februarie.
Deci în 12-13 februarie - proba A (evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română); 14-15 febr. - proba B (limba maternă), 16, 19-20 febr. - proba D (competențe digitale), 21-22 febr.  - proba C (competențe lingvistice într-o limbă de circulație internațională). La nivelul județului Bihor vor funcționa 47 de centre de susținere a examenului de Bacalaureat.
În 25 mai se vor închei cursurile pentru absolvenții de-a XII-a și a XIII-a, iar din 25 iunie vor susține probele scrise; în 25 iunie - proba Ea (limba și literatura română), în 26 - proba Eb (lb. maternă), 27 iunie - proba Ec (proba obligatorie a profilului), în 28 iunie - proba Ed (la alegere a profilului și specializării); în 4 iulie - afișarea rezultatelor, 5-8 iulie - contestațiile, iar în 9 iulie -  afișarea rezultatelor finale.
,,Nu am competențe să dau sarcini primarilor"
În afara celor două subiecte, dl inspector școlar general s-a referit și la un subiect apărut în presă, la clădirile școlare care au încă toaletele în curte, precizând că din cele 850 de clădiri, doar în 76 de clădiri avem această situație, iar cele 76 de clădiri deservesc doar 45 de unități școlare la nivelul județului Bihor.
,,Nu am competențe să trasez sarcini unuia sau altuia dintre primarii pe care îi avem, dar îi felicit, până la urmă, pe cei care reușesc să acceseze fonduri pentru tot ceea ce înseamnă reabilitarea întregii rețele școlare", a conchis dl inspector școlar general Alin Novac-Iuhas.
Ovidiu Dan

Trimite email

duminică, 7 august 2022