Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 ianuarie 2024

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate…

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie. Și la activitățile naționale și internaționale (CAEN) au dispărut peste 30 de concursuri finanțate sau nu de Ministerul Educației.
Este vorba, printre altele, de concursul de chimie „Raluca Rîpan” considerat de profesori și elevi olimpiada de profil pentru elevii de clasa a VII-a, pentru că în gimnaziu nu există olimpiada națională de chimie decât pentru clasa a VIII-a; concursurile de meserii pentru elevii de la tehnologic, concursuri dedicate elevilor care aparțin minorităților.
Potrivit surselor Edupedu.ro, decizia de înființare a comisiei de tăiat concursuri a fost dată în luna martie a anului 2023. Fac parte din comisie 21 de membri, dintre care 8 din Ministerul Educației, 5 din universități și restul din școli, inspectorate școlare și asociații.
Calendarele și listele olimpiadelor și concursurilor școlare naționale 2024 au fost publicate luni după-amiază, 29 ianuarie. Edupedu.ro a scris că ar urma ca și la competițiile sportive să existe tăieri, mai exact să nu continue toate cu etapele naționale.
După ce am prezentat că elevii de gimnaziu ar fi fost excluși de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV) 2024 în varianta în lucru a calendarului Ministerului Educației, în contextul în care ar fi avut loc discuții despre renunțarea la olimpiadă, aceștia au fost reintroduși de Ministerul Educației în planificări.
Revenind la concursuri, dacă în 2023 erau 161 de concursuri școlare naționale organizate fără finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 130.
Dacă în anul școlar 2022-2023 erau 70 de concursuri organizate cu finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 50, conform calendarelor și listelor publicate de Ministerul Educației.

Mulțumiri colectivului Spitalului Clinic CF Oradea!

Cu respect, cinste și onoare!

Mulțumiri colectivului Spitalului Clinic CF Oradea!

Mulțumiți de serviciile oferite în februarie 2015 de către colectivul Spitalului Clinic C.F. din Oradea, am revenit și în februarie 2018 pentru o intervenție chirurgicală.

Am regăsit aceeași atmosferă, deschidere, amabilitate, implicare, profesionalism, dăruire, respect și apreciere din partea tuturor, de la manager la portar.
Și de această dată, dorim să le aducem sincere mulțumiri tuturor, în mod public, prin intermediul celor trei publicații: Ovidan.ro (cu peste 61 de milioane de vizualizări), pagina de Educație Facebook Ovidan (un produs nou, din 7 oct. 2017) și publicația tipărită, revista de tineret-învățământ ,,OviDan" (ajunsă la nr. 194). Le mulțumim pentru modul exemplar și responsabil în care își fac datoria, cu profesionalism și dăruire, cu răbdare, respect și apreciere față de pacienți, onorând și cinstind astfel funcția și locul de muncă, ridicând prestigiul instituției pe care o reprezintă fiecare în felia și în branșa sa, ca slujitor devotat în Împărăția halatelor albe unde se împarte sănătatea.
Mulțumiri colectivului, conducerii, domnului manager doctor Șandor-Hunadi Mircea Ioan, medic primar chirurg!  
Așa după acum am scris și în 2015, Spitalul Clinic C.F. Oradea deține
Unicul Compartiment de Farmacologie Clinică şi Toxicologie.
Managerul de atunci al instituţiei, dl doctor Marius Chipurici, medic primar farmacologie clinică, fitoterapeut - fitofarmacolog, doctor în Medicină; expert tehnic judiciar, farmacologie-medicină, stomatologie. ne-a recomandat (tot atunci) să apelăm la site-ul instituţiei care ne oferă cea mai bună sursă de informare, motivând că „scaunele" şi funcţiile sunt vremelnice şi nu doreşte să „pozeze" şi să acorde interviuri din această postură. Am înţeles ceea ce era de înţeles: că domnia sa a înfiinţat „singurul Compartiment de Farmacologie Clinică şi Toxicologie (din ţară - n.n.)".
Tot de pe site-ul instituţiei, aveam să aflăm că ,,Spitalul Clinic C.F. Oradea este o unitate sanitară reprezentativă şi complexă a judeţului Bihor, care, din punct de vedere al clasificării teritoriale, este un spital judeţean; după criteriul specialităţii, este un spital general; după criteriul educaţional este un spital clinic, cu secţii clinice; după criteriul proprietăţii este un spital public, iar după categorie este de categoria a IV-a.
Spitalul Clinic C.F. Oradea oferă asistenţă medicală pentru bolnavii acuţi şi cronici din Oradea, respectiv din judeţul Bihor, precum şi pentru bolnavii din judeţele limitrofe.
Activitatea medicală şi administrativă a unităţii se desfăşoară în patru clădiri distincte: Staţionar Oradea, Punct de lucru Satu Mare, Ambulator de Specialitate Oradea şi Ambulator de Specialitate Satu Mare.
Staţionarul Oradea este situat în Oradea, Str. Republicii, Nr. 56 şi a fost dat în folosinţă în anul 1957. Staţionarul Oradea cuprinde 131 de paturi, structurate în trei secţii şi nouă compartimente, deservite de două laboratoare. De asemenea, în cadrul Staţionarului Oradea funcţionează Camera de Gardă.
Structura organizatorică a Spitalului Clinic C.F. Oradea în 2014
1.Secţia clinică Medicină internă, având compartimentele: Neurologie, Gastroenterologie; compartiment exterior Satu Mare; compartiment Cronici; compartiment Spitalizare de zi.
2.Secţia clinică Cardiologie, având compartimentele Cronici şi Spitalizare de zi
3.Secţia Chirurgie Generală, cu compartimentele ORL şi Terapie Intensivă.
Alte structuri: Camera de gardă, Laboratoare de radiologie şi imagistică medicală, Laboratoare de analize medicale, Ambulatorii de specialitate cu cabinete de medicină internă, medicina muncii, cardiologie, oftalmologie, O.R.L., neuro-psihiatrie, chirurgie generală, ginecologie, explorări funcţionale, gastroenterologie, balneo-fizioterapie, Compartiment sterilizare şi Servicii tehnico-administrative.
Investigaţii şi terapii cu aparatură de înaltă performanţă: Explorări cardiovasculare, Analizoare biochimie şi hematologie, Aparate de radiologie şi imagistică medicală".
Am citat de pe site-ul instituţiei.
Resursa umană este cel mai valoros capital!
Și atunci ca și acum, am realizat cât de importantă este resursa umană într-un spital, pe lângă dotarea cu tehnică, aparatură şi medicamentaţie. Ce însemnă să ai parte de serviciile de calitate ale unui colectiv de medici, asistente şi infirmiere, care înţeleg să-şi facă meseria cu ştiinţă, responsabilitate şi dăruire, cu mult respect faţă de bolnavi. Ca peste tot, și aici se vede, de la gară, când omul sfințește locul!
Cu aleasă preţuire,
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Mulțumiri colectivului Spitalului Clinic CF Oradea!

Trimite email
joi, 29 februarie 2024, 11:23:55 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Felicitări, domnule președinte!

Apropo de recepția lucrărilor la Campusul de învățământ dual, înfăptuită ieri, 28 februarie 2024.
Așa ceva nu mai există în Bihor, dar poate că nu greșim afirmând că nici în țară nu s-a mai văzut o asemenea realizare deosebită în învățământ!