Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Statuia lui Emanuil Gojdu din Oradea urmează să fie restaurată

La final, statuia va ajunge în Piața Gojdu

Statuia lui Emanuil Gojdu din Oradea urmează să fie restaurată

În cursul acestei săptămâni, Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor a mutat statuia lui Emanuil Gojdu în Cetatea Oradea, unde urmează să fie restaurată.

Prin fundație s-au solicitat serviciile unui expert atestat de Ministerul Culturii - sculptor-restaurator, fiind selectat sculptorul Ștefan Valentin din Alba Iulia în vederea evaluării și propunerii de conservare și restaurare a monumentului de for public.
În prezența restauratorului, statuia a fost mutată în Cetatea Oradea, spațiu unde va începe procedura de conservare în prima etapă și apoi restaurare în baza unui proiect avizat de Ministerul Culturii. Locul în care este depozitată statuia este ferit de intemperii.
În prima etapă, statuia a fost evaluată, s-au prelevat probe biologice care se trimit la laborator în vederea luării celei mai bune decizii privind restaurarea. Depozitarea în spațiul Cetății este propice și nu se propun în această etapă alte intervenții, se așteaptă analizele de laborator. Conform raportului care va fi întocmit de expert, se vor lua toate măsurile de conservare.
„După restaurare, statuia urmează să fie amplasată într-o locație provizorie din oraș, care urmează să fie stabilită în perioada următoare, până la finalizarea lucrărilor de reamenajare a Pieței Gojdu, unde va fi amplasată, așa cum am anunțat anterior", a declarat Florin Birta, viceprimarul Municipiului Oradea.
Având în vedere că Fundația a preluat administrarea monumentelor de for public, acest demers de evaluare nu se oprește la statuia Gojdu, el privind toate statuile din inventarul domeniului public, care în funcție de compoziția artistică vor fi evaluate de experți atestați. Pentru fiecare monument se va întocmi un dosar ce va cuprinde fișa de evaluare, propuneri de conservare, restaurare și etapizare a lucrărilor în funcție de deteriorări. (B.P.)

Trimite email

joi, 21 februarie 2019