Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

La Muzeul Ţării Crişurilor, va avea loc inaugurarea Vivariului

Mâine (marți),

La Muzeul Ţării Crişurilor, va avea loc inaugurarea Vivariului

Mâine (marți, 13 februarie 2018), la Muzeul Ţării Crişurilor (la sediul nou, din Str. Armatei Române Nr.1/A), va avea loc inaugurarea Vivariului, în prezența autorităţilor oficiale ale judeţului.

Vivariul din cadrul Muzeului Ţării Crişurilor este o parte a expoziţiei permanente a secţiei de Ştiinţe ale Naturii şi include două săli expoziţionale cu o suprafaţă totală de 359 m². Ca „muzeu viu" este dedicat educaţiei ecologice fiind în acelaşi timp un punct de conservare şi cercetare.
Numărul speciilor expuse în cele 35 de acvarii, acvaterarii şi terarii, amenajate conform biotopului şi cerinţelor speciilor respective, este de 40. Sînt expuse specii locale şi exotice de păianjeni, insecte, peşti, amfibieni, reptile, păsări şi mamifere. Vizitatorii vor putea observa de aproape animalele vii, expuse într-un mediu cât mai apropiat de cel natural, individual sau grupate după criterii biogeografice. Oferta expoziţională este complementară cu cea a unei grădini zoologice ,,clasice", prin specii de talie mică, relativ adaptate la captivitate, ale căror cerinţe de mediu se încadrează în posibilităţile de expunere de la muzeu și în normele legale şi care exemplifică anumite idei educaţionale. Astfel, ele ilustrează unele teme interesante de educaţie ecologică și biologie (evoluţionism, adaptări la mediu, comportament, mimetism, specii invazive etc.).
Prin menţinerea şi reproducerea în captivitate a unor specii periclitate sau endemice din fauna locală (roşioara termală Scardinius racovitzai, care trăia numai în Rezervația naturală Pîrîul Peţea de la Băile 1 Mai), Vivariul poate contribui la conservarea acestora şi la eventuale repopulări în habitatul lor natural. Sînt expuse și alte specii periclitate sau care nu mai există decât în captivitate, din cauza degradării habitatelor. De exemplu, așa-numitul ,,rechin" Epalzeorhynchos bicolor, care avea habitatul natural în Asia de Sud Est și care a fost recent redescoperit într-un singur sit, este expus tot în ideea de a atrage atenţia că există şi această probabilitate de a dispărea habitatele naturale, iar acvariile ori grădinile zoo pot fi rezerve pentru supravieţuirea speciilor. Vivariul este şi o bază pentru activităţi de cercetare ştiinţifică pe teme de etologie şi ecologie, întrucît creșterea în captivitate permite și studierea comportamentului specific şi a cerinţelor de mediu.
În cel mai scurt timp, Vivariul care se află în prezent în etapa finală de obţinere a autorizaţiei de mediu pentru funcţionare, se va deschide şi pentru public. (C.A.)

 

Trimite email

joi, 21 februarie 2019