Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Concursul preventiv „Mesajul meu antiviolență”

În 22 martie, ora 12.00, la ,,Onisifor Ghibu”

Concursul preventiv „Mesajul meu antiviolență”

Elevii bihoreni sunt invitați de polițiștii de prevenire să participe la Concursul preventiv „Mesajul meu antiviolență".

Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" din Municipiul Oradea, în cadrul colaborării dintre cele trei instituții, invită instituțiile școlare gimnaziale din județul Bihor să se implice activ în activitățile desfășurate în cadrul Proiectului preventiv „Mesajul meu antiviolență".
În perioada februarie - martie a.c., polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor derulează o serie de activități informativ - preventive în școlile gimnaziale bihorene, pe teme referitoare la siguranța copiilor, menite să preceadă concursul preventiv „Mesajul meu antiviolență".
Concursul, care se va desfășura în data de 22 martie a.c., la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" din Municipiul Oradea, își propune să crească nivelul de siguranță a elevilor în spațiul public și privat, provocându-i să se implice creativ în elaborarea unor piese de teatru cu mesaj preventiv şi să le transpună pe scenă în spectacole destinate propriilor colegi.
Inițiativa urmărește prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor, domeniu care reprezintă o prioritate pentru Poliția bihoreană. Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" Oradea, co-organizatori ai proiectului, au o experiență bogată în derularea de proiecte și campanii centrate pe informarea minorilor, pentru evitarea comportamentelor delictuale, dar și pentru adoptarea unor măsuri de autoprotecţie.
Cele mai bune rezultate au fost înregistrate după acțiuni în care mesajele preventive au fost transmise prin metode atractive, interactive și cu puternic impact vizual. Tocmai de aceea, concursul implică un număr mare de tineri care au libertatea de a alege mesajele și forma în care sunt transmise recomandările specialiștilor în prevenirea criminalității.
Elevii pot aborda transmiterea mesajului preventiv într-un mod creativ, prin combinarea educației cu arta teatrală. Încurajarea elevilor de a aborda problematici specifice generației lor este benefică, aceștia devenind astfel mai conștienți și mai responsabili, atât față de conduita proprie, cât și față de cea a colegilor sau a prietenilor lor, fiind capabili să evite riscurile.
În acest proiect sunt invitați să participe elevii de gimnaziu din instituțiile de învățământ din judeţul Bihor, concursul adresându-se elevilor din clasele V - VIII.
Concursul  județean pentru elevii de gimnaziu va avea loc la 22 martie 2018, la ora 12.00, în incinta Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu", din Municipiul Oradea. Fiecare școală gimnazială va putea participa cu un echipaj format din maxim cinci elevi. Fiecare şcoală va desemna prin activităţi proprii echipa participantă, care va fi însoţită obligatoriu de un cadru didactic din unitatea de învățământ.
Concursul va fi organizat pe trei probe:
1.Momentul artistic - realizarea unei scenete cu un mesaj clar împotriva violenței; 
2. Redactarea unui eseu din domeniul prevenirii criminalității.
3. Redactarea unui mesaj antiviolență, pornind de la trei cuvinte cheie.
Pentru detalii și informații cu privire la desfășurarea concursului, unitățile de învățământ interestate se pot adresa la numerele de telefon 0259/403.104 și 0259/403.103 - Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor.
Comisar-şef de poliţie Ioana Indrieş,
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalității

Trimite email

sâmbătă, 28 noiembrie 2020