Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

De la biserici la monumente

Despre revista ,,Curtea de la Argeș”, nr.2/ 2018

De la biserici la monumente

,,De la întâiul număr (decembrie 2010) și până în decembrie 2016, pe prima pagină a revistei (,,Curtea de la Argeș" -n.n.) a apărut imaginea unei biserici (ca un omagiu adus Bisericii Ortodoxe, casă a sufletului nostru, românesc).

Din ianuarie 2017, am început însă a prezenta pe prima pagină monumente amintind de jertfele Marelui Război pentru Întregirea Neamului, iar dorința este de a continua cel puțin până în 2019..." Am citat din editorialul domnului redactor-șef Gheorghe Păun, care pune punctul pe I, de la Istoria neamului nostru greu încercat.
În pagina Domnului Eminescu, lecturăm din articolele publicate de Mihai Eminescu în ziarul ,,Timpul", în 4, 9 și 10 octombrie 1881. ,,Există momente în viața unei națiuni care închid în ele întreaga istorie a acesteia. Asemenea momente spun totul despre sufletul acestei națiuni și despre felul ei de a fi în lume. Asemenea momente se cer reamintite mereu, pentru puterea lor modelatoare, pentru datoria față de acei oameni care au dat frumusețe și înălțare clipelor tragice", scrie Horia Bădescu. Simion Mehedinți face o analiză a timpului său, lansând chemare către noua generație. Academicianul Răzvan Theodorescu vorbește despre naționalism, la Centenar, iar acad. Cristian Hera, despre ,,Satul românesc - moștenire istorică, garanție a securității alimentare". Alți doi academicieni abordează teme precum: ,,Dragobetele", doamna acad. Sabina Ispas  ori ,,Literatură și filosofie", dl acad. Alexandru Boboc. Dragoș Vaida și Constanța Vaida Haliță se întreabă: Unde să căutăm sufletul Europei noastre? În Centenarul Marii Uniri, avem secvențe una și una: La Alba Iulia, 15 octombrie 1922; (versuri) ,,Voevodului de Alba Iulia", Academia Română și Centenarul Marii Uniri...
Citiți mai multe la adresa cunoscută: www.curteadelaarges.ro
Ovidiu Dan

Trimite email

duminică, 29 noiembrie 2020