Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

De la biserici la monumente

Despre revista ,,Curtea de la Argeș”, nr.2/ 2018

De la biserici la monumente

,,De la întâiul număr (decembrie 2010) și până în decembrie 2016, pe prima pagină a revistei (,,Curtea de la Argeș" -n.n.) a apărut imaginea unei biserici (ca un omagiu adus Bisericii Ortodoxe, casă a sufletului nostru, românesc).

Din ianuarie 2017, am început însă a prezenta pe prima pagină monumente amintind de jertfele Marelui Război pentru Întregirea Neamului, iar dorința este de a continua cel puțin până în 2019..." Am citat din editorialul domnului redactor-șef Gheorghe Păun, care pune punctul pe I, de la Istoria neamului nostru greu încercat.
În pagina Domnului Eminescu, lecturăm din articolele publicate de Mihai Eminescu în ziarul ,,Timpul", în 4, 9 și 10 octombrie 1881. ,,Există momente în viața unei națiuni care închid în ele întreaga istorie a acesteia. Asemenea momente spun totul despre sufletul acestei națiuni și despre felul ei de a fi în lume. Asemenea momente se cer reamintite mereu, pentru puterea lor modelatoare, pentru datoria față de acei oameni care au dat frumusețe și înălțare clipelor tragice", scrie Horia Bădescu. Simion Mehedinți face o analiză a timpului său, lansând chemare către noua generație. Academicianul Răzvan Theodorescu vorbește despre naționalism, la Centenar, iar acad. Cristian Hera, despre ,,Satul românesc - moștenire istorică, garanție a securității alimentare". Alți doi academicieni abordează teme precum: ,,Dragobetele", doamna acad. Sabina Ispas  ori ,,Literatură și filosofie", dl acad. Alexandru Boboc. Dragoș Vaida și Constanța Vaida Haliță se întreabă: Unde să căutăm sufletul Europei noastre? În Centenarul Marii Uniri, avem secvențe una și una: La Alba Iulia, 15 octombrie 1922; (versuri) ,,Voevodului de Alba Iulia", Academia Română și Centenarul Marii Uniri...
Citiți mai multe la adresa cunoscută: www.curteadelaarges.ro
Ovidiu Dan

Trimite email

joi, 12 decembrie 2019