Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O nouă activitate din curriculum-ul internaţional, o nouă provocare

Luni, la Școala Gimnazială Internațională Agora

O nouă activitate din curriculum-ul internaţional, o nouă provocare

Luni, 19 februarie 2019, în cadrul Şcolii Gimnaziale Internaţionale Agora s-a desfăşurat activitatea ,,De la senzaţii la emoţii şi sentimente", parte din curriculum-ul internaţional, sub coordonarea doamnei profesoare de limba engleză Crina Miere.

Patru mini-scenete  în limba lui Shakespeare au ținut cu sufletul la gură audiența formată din părinți, bunici, frați și cadre didactice.
Activitatea a început prin prezentarea delimitării între senzații (feelings) care pot dura secunde, minute și sentimente (emotions) care pot dura ani (de exemplu- iubire, ură, supărare), prezentare  realizată de elevul Vlad Bungău din clasa a IV-a.
Iulia Popa a intrat în rolul lui Agony Aunt, consilier al sufletului, rezolvând diverse probleme din lumea ce ne înconjoară. Ea i-a avut în echipă pe Răzvan Suciu, Ștefan Țiplea şi  Luca Popa.
O altă temă a fost bullying-ul, mini-sceneta avându-l ca team-leader pe  Julian Kofler, iar ca membri ai echipei pe Sebastian Bulzan, Daniel Plugar şi Francesco Riccio. Obiectivul scenetei a fost de a atrage atenţia asupra faptului că, la un moment dat, când ești agresat trebuie să ştii să ripostezi, să știi să spui stop, să raportezi incidentul părinţilor, profesorilor etc.
A treia echipă l-a avut ca leader pe Alessandro Riccio, membrii echipei sale fiind Angelo Dean Flynn, Raul But şi Alex Topolicianu.  Alessandro a prezentat câteva elemente din istoria muzeului Luvru şi date despre furtul Mona Lisei şi distrugerea parţială a acesteia. Elevii aveau deja cunoştinţe vaste despre Leonardo da Vinci, Edward Munch, Botero şi alţi artişti deoarece, în cadrul orelor  din curriculum-ul internaţional, îl avuseseră ca invitat pe Giordano Giuseppe, profesor de arte în Napoli, care le-a transmis elevilor, sub formă de poveste, noţiuni despre viaţa şi activitatea acestor artişti.
Ultima scenetă, avându-l ca team-leader pe Alex Joldoş ne-a pus în faţa unui fapt împlinit: doi elevi Ema (interpretată de Amalia Socaciu) și Brook (interpretat de Artemiu Magui) şi-au modificat nota la lucrarea scrisă. Tentativa a fost raportată profesorului de către Eduard (jucat de Ștefan Socaciu) și Charlie (jucat de Quim Grau-Roșu), iar cei doi au renunţat  la idee, trăgând concluzia că cea mai bună este onestitatea.
Activitatea s-a încheiat cu poeziile compuse de doamna profesoară Crina Miere, reliefând caracterul şi personalitatea fiecărui elev în parte.
La baza tuturor acestor mini-scenete au stat informaţii esenţiale despre structura creierului - care stă la baza raţionamentului - şi inima - care stă la baza trăirilor.
Felicitări doamnei profesoare şi elevilor!
Daniela Drugaș
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O nouă activitate din curriculum-ul internaţional, o nouă provocare.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:02:47 Ora de vară a Europei de Est