Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Triplă lansare de carte Mihaela Dindelegan

Surâsul unei Grații la Biblioteca Județeană

Triplă lansare de carte Mihaela Dindelegan

Aflată sub zodia a două sărbători, una dedicată Primăverii, iar cealaltă Femeii, prima săptămână din luna martie va fi marcată de poeta Mihaela Dindelegan printr-o triplă lansare de carte, sub egida Asociației Culturale Pro Lirica Oradea, pe care o conduce.

Astfel, luni, 5 martie 2018, de la ora 17.00, în Amfiteatrul Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai" va avea loc prezentarea volumelor de sonete: ,,Surâsul unei Grații", ,,Flăcări de smirnă" și ,,Fărâme de cer", apărute zilele acestea la Editura Primus.
Cărțile, conținând împreună aproape 450 de sonete scrise în manieră optimistă dintr-o perspectivă luminoasă, vor fi prezentate de profesorul universitar dr. Valentin Chifor. Domnia sa consemnează pe coperta IV a unuia din volume: ,,Poezia Mihaelei Dindelegan se definește printr-o rostogolire de vitalism proiectat pe dimensiuni cosmice, prin legătura cu nelimitatul, cu constelațiile, galaxiile, stelele lucitoare (eul liric bea lumină cu ulciorul din Calea Lactee). Ea crede în rolul taumaturgic, mântuitor al poeziei, în capacitatea Verbului de a întreține magia. Poeta sondează misterul existențial în siaj blagian. Universul ei liric e dominat de motivul luminii, încât adeseori trâmbe de lumină sufletească, tânjirea spre ea, învăluie stihurile. Mihaela Dindelegan recurge cu nedezmințită fidelitate la sonet, prețuit pentru pecetea-i regală. (...) În momentele de grație, nu puține, pe traseul unei deveniri artistice, Mihaela Dindelegan iscodește în regim diurn, solar, urmele sacrului, divinului, în ,,corola de minuni" a lumii. Lirismul ei sfințește, ocrotește ființa, omenescul ei".
În aceeași ordine de idei, scriitoarea și criticul literar Cezarina Adamescu subliniază: ,,Sonetele Mihaelei Dindelegan au o coeziune, o frumusețe a exprimării, o rigoare a speciei sonetistice, o muzicalitate deosebită și respectă întocmai canoanele poeziei clasice cu formă fixă. Ele sunt foarte plăcute, induc o stare de liniște și sunt foarte muzicale. Autoarea își alege cu grijă sintagmele, metafora, toate figurile de stil, pentru a îmbrăca într-o haină aleasă mesajul său poetic. Poezia acestei autoare este extrem de corectă structural și stilistic".
Invitați ai evenimentului lansării de carte sunt dna prof. Ligia Mirișan, directorul Bibliotecii Județene, alături de artiștii: Liliana Ioniță Budău, Raul Silaghi, Alexandrina Chelu și Adina Hodișan, care vor oferi participanților un scurt program artistic. La intrarea în sală, fiecare doamnă sau domnișoară va primi cadou de Ziua Femeii din partea autoarei unul din cele trei volume cu sonete. 
Roxana Popescu

Trimite email

joi, 6 august 2020

Poza zilei

La mulți ani, Alexandru!

Astăzi, joi, 6 august 2020, Alexandru împlinește 8 ani.
La mulți ani, Alexandru!
Poza e făcută într-un loc care îți va stârni amintiri frumoase, cu siguranță.
Noi, toți, te iubim și te îmbrățișăm de la distanță...
de la mii de kilometri, de peste mări și țări!