Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Adoptă un stil de viaţă sănătos!”

Educaţia pentru sănătate

„Adoptă un stil de viaţă sănătos!”

În cadrul proiectului educativ judeţean „Adoptă un stil de viaţă sănătos!", derulat în şcoala noastră s-a desfăşurat o activitate, din cadrul educaţiei pentru sănătate, care vizează stilul de viaţă sănătos.

În acest sens, partenerii proiectului, reprezentantul Forever Living Product Oradea a fost prezent în şcoala noastră pentru a le vorbi elevilor despre sănătate. Astfel doamna Adrienne Ormos a făcut o prezentare în paralel a două stiluri de viaţă: unul sănătos, iar celălalt care încalcă regulile unei alimentaţii sănătoase şi corecte.
La evenimentul desfășurat la Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia" din Oradea, au fost prezenţi elevi ai claselor a IX-a B, a IX-a D, a X-a A şi a XI-a D, însoţiţi de domnii profesori: Budurean Corina, Mic-David Diana,Ciugudean Luminiţa, Sabău Marcela şi Tomescu Ioana.
Pornind de la premisa proiectului că sănătatea înseamnă adoptarea unui stil de viaţă sănătos, respectarea meselor, consumul suficient de lichide, în special apă plată, echilibru şi chibzuinţă, activitatea prilejuieşte elevilor aducerea la cunoştinţă a repercursiunile viciilor, care sunt acestea în rândul tinerilor şi de ce ar trebui evitate sau chiar înlăturate. În primul rând, elevii au fost familiarizaţi cu noţiunea de sănătate. Cea mai renumită și, fără îndoială, cea mai respectată încă definiție a sănătății, este aceea dată de Organizația Mondială a Sănătății, apărută în preambulul constituirii ei, către sfârșitul anilor '40. Ea sună cam așa: Sănătatea e o stare totală de bunăstare fizică, mentală și socială, și nu doar lipsa bolii sau a infirmității fizice". Au fost prezentate modalităţile prin care alimentele şi fructele sunt păstrate vreme îndelungată în stare de aparentă prospeţime, făcându-se paralela între produse similare pe care le consumăm din gospodăria proprie. Totodată li s-a atras atenţia elevilor asupra raţionalităţii în consumul alimentelor, de orice fel, că excesele atrag după ele în timp disfuncţionalităţi ale organismului, iar calitatea vieţii este foarte importantă.
Spre finalul întâlnirii a fost punctată ideea  privind starea noastră de sănătate care este influențată de tot ce ne înconjoară, de buna adaptabilitate la mediu, de buna relaționare interumană, de buna stare familială avută, adică de întreaga noastră raportare la mediu. Așadar, putem să vorbim de o stare de armonie interioară atunci când vorbim de o bună stare a sănătății fizice și de bune relații cu cei din jurul nostru. Feed-back-ul a venit din partea elevilor prin solicitarea de a da răspunsuri la întrebări adresate din timpul prezentării, dar şi de a adresa ei întrebări referitoare la stilul de viaţă sănătos.
În finalul activităţii au fost premiaţi cu produse Forever elevii care au oferit cele mai multe şi cele mai corecte răspunsuri.
Prof. Tomescu Ioana-Maria,
coordonator proiect

Trimite email

luni, 21 octombrie 2019