Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 noiembrie 2020
1.*Un autobuz vechi, transformat într-o sală de clasă modernă pentru copiii dintr-un sat. Proiectul a fost sprijinit de peste 1.000 de voluntari, printre care și Simona Halep
.....
O sală de clasă modernă și inedită a fost amenajată pentru elevii din satul Augustin din Brașov într-un autobuz scos din circulaţie, în cadrul unui proiect realizat de Asociația Zi de Bine, împreună cu Natalia Ginghina și Adrian Secal, profesori în programul Teach for Romania, care au pornit campania de strângere de fonduri pentru proiectul EduBuzz, potrivit brasovmetropolitan.ro.

2.*Tiina Peterson, expert în educație timpurie al Ministerului Educației din Estonia: Noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta / Încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate
.....
Pentru că educația timpurie este obligatorie, ,,noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta”, a declarat Tiina Peterson, expert șef al departamentului de educație primară și generală din Ministerul Educației, din Estonia. Aceasta a fost invitată la conferința online SuperTeach de sâmbătâ, 14 noiembrie, Revoluția mentalității în educație – Educație timpurie. Tiina Peterson a spus că strategia estonă pentru educație timpurie a început cu formarea profesorilor și ,,încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate”...

3.* Educația în Marea Britanie: O privire asupra relației dintre educație și comunitate
.....
Gândindu-mă la care a fost cel mai important aspect al vieţii noastre ȋn străinătate pȃnă ȋn acest moment, mi-am dat seama că educația copilului nostru este răspunsul.
Noi ne-am mutat în Marea Britanie când Irina avea 1 an și 10 luni. Două precizări se impun de la început. Prima este aceea că situația noastră era diferită de a unui emigrant tânăr profesionist care se mută într-o țară străină și care nu are copii; odată ce ai copii, componentele de integrare, socializare și trai devin mai relevante decât cele strict profesionale. Cel puțin, așa a fost pentru mine.
De asemenea, când mă refer la educație, vorbesc despre sensul holistic și comprehensiv al conceptului de educație; voi aborda, astfel, educația nu doar în sensul strict al instituțiilor care oferă aceste servicii, ci și al modului în care un copil se formează prin interacțiunea cu instituțiile culturale, și anume familia și comunitatea...

Noile volume de sonete au fost lansate la Biblioteca Judeţeană

Magia poeziei cu Mihaela Dindelegan

Noile volume de sonete au fost lansate la Biblioteca Judeţeană

La cea mai recentă lansare de carte a poetei Mihaela Dindelegan, cuvintele au curs precum lava: fierbinţi, curate şi strălucitoare.

Înconjurată de prieteni, dar şi de necunoscuţi, iubitori de poezie, Mihaela şi-a lansat volumele cu sonete „Surâsul unei Graţii", „Flăcări de smirnă" şi „Fărâme de cer" în templul cărţilor, la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai", luni, 5 martie 2018.
Pasiunea pentru frumos a reunit încă o dată în prezidiu pe doamna director Ligia Mirişan şi pe profesorul universitar dr. Valentin Chifor, alături de autoarea sonetelor. Veritabil maestru al cuvântului, dr. Valentin Chifor a susţinut un impresionant discurs academic, făcând o incursiune în literatura universală pe latura magică a poeziei şi subliniind dificultatea specialiştilor în a da o definiţie acestei arte legată cu fire invizibile de inspiraţie, de sferele înalte ale unei înţelepciuni transcendentale. Jacob Boehme vorbea de naşterea continuă a lui Dumnezeu din poezia creată de om. Poeţii l-au descoperit pe Dumnezeu, iar Dumnezeu le scrie poemele. Poezia este considerată arta de a chema cuvintele la un sunet nou într-un nou sistem al înţelesurilor, iar lumea la un sens superior într-un sistem al cuvintelor căpătând energia unei alte ontogeneze. Astfel, poemul este cuvântul încă nerostit al lui Dumnezeu.
Trecând pe la Baudelaire, Shakespeare, Eminescu, Blaga şi Voiculescu, prof. Valentin Chifor a ajuns la poeta orădeană care, după ce a depăşit faza „justiţiei poetice", potrivit exprimării lui Friedrich Nietzsche, s-a îmbrăcat într-o armură a păcii şi armoniei, reiterând valoarea credinţei şi a dragostei. De data aceasta, vorbitorul a găsit în versurile Mihaelei inclusiv o revenire la dragostea pământească, umană, dincolo de cea transpusă poetic în poeme dedicate divinităţii. Discursul domniei sale a fost completat de lectura autoarei, care a punctat cele două dimensiuni menţionate. Un elogiu deosebit a fost adus poetei de doamna Mioriţa Săteanu, căreia i s-au alăturat alţi vorbitori din sală, printre care şi generalul dr. Vasile Creţ şi psiholog Lavinia Moholea. Actorul şi poetul Emil Sauciuc şi-a pus în valoare măiestria actoricească precum şi cea poetică, scriind pe loc un sonet pe care l-a dedicat Mihaelei, la fel cum au procedat poetul Aurel Horgoş şi epigramiştii Ionel Vidican şi Ioan Bărnuţiu.
Minunaţii artişti Liliana Ioniţă Budău, Raul Silaghi, Alexandrina şi Florian Chelu, Adina Hodişan au adus un plus de valoare evenimentului, oferind publicului un discurs poetic pe note muzicale. În final, cele aproape 100 de volume aduse de autoare s-au dovedit insuficiente pentru participanţii la această lansare de carte.
Roxana Popescu

Trimite email

marţi, 24 noiembrie 2020

Poza zilei

Daciana, la Londra!

Toată e numai zâmbet și... fericire!
Mulțumim, Daciana-Florina Florea!
Tu alungi pandemia și covidul din sufletele și viața noastră cenușie!
(Ovi)