Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Noile volume de sonete au fost lansate la Biblioteca Judeţeană

Magia poeziei cu Mihaela Dindelegan

Noile volume de sonete au fost lansate la Biblioteca Judeţeană

La cea mai recentă lansare de carte a poetei Mihaela Dindelegan, cuvintele au curs precum lava: fierbinţi, curate şi strălucitoare.

Înconjurată de prieteni, dar şi de necunoscuţi, iubitori de poezie, Mihaela şi-a lansat volumele cu sonete „Surâsul unei Graţii", „Flăcări de smirnă" şi „Fărâme de cer" în templul cărţilor, la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai", luni, 5 martie 2018.
Pasiunea pentru frumos a reunit încă o dată în prezidiu pe doamna director Ligia Mirişan şi pe profesorul universitar dr. Valentin Chifor, alături de autoarea sonetelor. Veritabil maestru al cuvântului, dr. Valentin Chifor a susţinut un impresionant discurs academic, făcând o incursiune în literatura universală pe latura magică a poeziei şi subliniind dificultatea specialiştilor în a da o definiţie acestei arte legată cu fire invizibile de inspiraţie, de sferele înalte ale unei înţelepciuni transcendentale. Jacob Boehme vorbea de naşterea continuă a lui Dumnezeu din poezia creată de om. Poeţii l-au descoperit pe Dumnezeu, iar Dumnezeu le scrie poemele. Poezia este considerată arta de a chema cuvintele la un sunet nou într-un nou sistem al înţelesurilor, iar lumea la un sens superior într-un sistem al cuvintelor căpătând energia unei alte ontogeneze. Astfel, poemul este cuvântul încă nerostit al lui Dumnezeu.
Trecând pe la Baudelaire, Shakespeare, Eminescu, Blaga şi Voiculescu, prof. Valentin Chifor a ajuns la poeta orădeană care, după ce a depăşit faza „justiţiei poetice", potrivit exprimării lui Friedrich Nietzsche, s-a îmbrăcat într-o armură a păcii şi armoniei, reiterând valoarea credinţei şi a dragostei. De data aceasta, vorbitorul a găsit în versurile Mihaelei inclusiv o revenire la dragostea pământească, umană, dincolo de cea transpusă poetic în poeme dedicate divinităţii. Discursul domniei sale a fost completat de lectura autoarei, care a punctat cele două dimensiuni menţionate. Un elogiu deosebit a fost adus poetei de doamna Mioriţa Săteanu, căreia i s-au alăturat alţi vorbitori din sală, printre care şi generalul dr. Vasile Creţ şi psiholog Lavinia Moholea. Actorul şi poetul Emil Sauciuc şi-a pus în valoare măiestria actoricească precum şi cea poetică, scriind pe loc un sonet pe care l-a dedicat Mihaelei, la fel cum au procedat poetul Aurel Horgoş şi epigramiştii Ionel Vidican şi Ioan Bărnuţiu.
Minunaţii artişti Liliana Ioniţă Budău, Raul Silaghi, Alexandrina şi Florian Chelu, Adina Hodişan au adus un plus de valoare evenimentului, oferind publicului un discurs poetic pe note muzicale. În final, cele aproape 100 de volume aduse de autoare s-au dovedit insuficiente pentru participanţii la această lansare de carte.
Roxana Popescu

Trimite email

miercuri, 11 decembrie 2019