Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Un nou proiect (inter)național – „La izvor de folclor”

La Grădinița nr. 28 - Nufărul din Oradea, a fost lansat, vineri,

Un nou proiect (inter)național – „La izvor de folclor”

În prezența inspectorului școlar de specialitate (inst. Voichița Vancu), a reprezentantului C.C.D. Bihor (inst. Rodica Popa) și a partenerilor de proiect, vineri (12 decembrie 2008), la Grădinița nr. 28 - "Nufărul" din Oradea, a fost lansat un nou proiect (inter)național, intitulat „La izvor de folclor”.

În urmă cu mai bine de o lună de zile, vineri (24 octombrie 2008), directorul Grădiniței nr. 28 - "Nufărul" (inst. Cornelia Româneac) a semnat un acord de parteneriat cu o grădiniță din Terzioglu (Turcia), în cadrul proiectului „Împreună în Europa”.
Proiectul „La izvor de folclor” adună sub „umbrela” sa un număr impresionant de parteneri: Grădinița (românească) din Micherechi – Ungaria (cu 60 de copii), Grădinița nr. 36 din Baia Mare (cu 177 de copii), Grădinița nr. 12 din Sighetu Marmației (cu 176 de copii), Grădinița din Ștei (cu 20 de copii) și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea (cu 24 de elevi), Grădinița nr. 28 - "Nufărul"  din Oradea (având 281 de copii).
 Neobișnuit de mare este și numărul activităților programate a se derula pe parcursul unui an (decembrie 2008 – decembrie 2009), cu câte o activitate în fiecare lună. Această primă manifestare (de lansare a proiectului) poartă genericul “Deschide ușa, creștine!”; următoarea: “Portul meu cel românesc” (în luna ianuarie 2009); cea de-a treia activitate: ”De la lume adunate și ’napoi la lume date” (în luna februarie); 4. Sărbători de primăvară – 1 Martie și Ziua mamei (în luna martie); 5. Obiceiuri de primăvară – Lioara, încondeiatul ouălor, “Dodoloaia”, concurs de bătut toaca (în luna aprilie); 6. În vizită la meșteri populari locali – țesutul și olăritul (în luna mai); 7. “Sărbătorim împreună ziua de 1 Iunie” (luna iunie) 8. “În tabere ne străduim artiști pricepuți să fim” (în iulie - august); 9. “Comori ale neamului nostru” (în septembrie); 10. “Cu cântec, joc și voie bună la Toamna orădeană” (în luna octombrie); 11. Festivalul dansului și cântecului popular (în luna noiembrie); 12. “Șezătoare ca-n Bihor” – evaluarea finală (în decembrie 2009).   
„Deschide ușa, creștine!”
Când am deschis ușa grădiniței, am fost primiți de Ionela și Adela cu... două zâmbete „pe portativ”, cu un „brăduleț” și un „Bun venit!” De! Dacă nu eram de - ai casei, poate ne alegeam cu pâine și sare!
În cadrul mesei rotunde, directorul grădiniței, inst. Cornelia Româneac, a prezentat evenimentul, invitații și partenerii, scopul și obiectivele, iar Adela Mioara Horga a trecut în revistă cele 12 activități ale proiectului, prezentând fiecare activitate (în power point), cu data, titlul, subiectul, locul desfășurării...
„Tradițiile populare românești constituie una dintre valorile inegalabile și incontestabile ale poporului român și nu trebuie să lăsăm timpul și evenimentele lumii moderne să ne facă să le uităm. Cântecul, dansul popular, obiceiurile și tradițiile populare au devenit o preocupare tot mai mare a educatoarelor din grădinița noastră. Am remarcat o receptivitate foarte mare a copiilor față de creațiile populare și un impact deosebit pe care spectacolele folclorice îl au asupra familiilor copiilor.
Promovarea tradițiilor și obiceiurilor populare locale constituie una dintre țintele proiectului de dezvoltare instituțională pentru perioada 2008 – 2012, ne-a declarat doamna directoare, motivând astfel alegerea făcută în cazul proiectului de față.
Scopul proiectului pe care tocmai l-am lansat este redescoperirea și promovarea valorilor tradiționale locale prin implicarea cadrelor didactice, a copiilor și familiilor acestora, precum și a tuturor factorilor educaționali în activități specifice”.
„Portul meu cel românesc”
După dezbateri și „recitalul” de colinde (cântate de toți participanții la masa rotundă: inspectori, directori, educatoare și părinți), micii artiști ai grădiniței (îndrumați de educatoarele: Maria Ambro și Camelia Horga, Silvia Guler și Ionela Vancu, Maia Cherloabă și Adriana Tirla), îmbrăcați în straie populare, ne-au încântat cu câteva colinde și obiceiuri de Crăciun. A urmat vizitarea sălilor de grupă, o ieșire în peisajul orădean, la „Lotus” Market  și o recepție oferită de gazdele bune invitaților și partenerilor în stațiunea cu flori de nufăr.
Cea de-a doua activitate din cadrul proiectului „La izvor de folclor” este programată în prima lună a lui 2009.  
Sub genericul „Portul meu cel românesc”, la toate grupele Grădiniței nr. 28 - "Nufărul", vor avea loc activități speciale de cunoaștere a costumului popular bihorean (prin observări, lecturi după imagini și convorbiri) în urma vizitei pe care o vor face în prealabil la Muzeul Þării Crișurilor. Echipa de proiect și-a propus și un schimb de costume populare pentru copii, între grădinițe, în vederea organizării unei parade a portului popular. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un nou proiect (inter)național – „La izvor de folclor”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 9 aprilie 2020